Életmód

Méregtelenítsd a gondolataidat!

3 perc olvasás

Megfigyelted már, mi mindenre gondolsz egy nap folyamán? A pozitív vagy a negatív dolgok vannak túlsúlyban? Hagysz időt a feltöltődésre is? Cikkünkben ezt a kérdéskört járjuk körbe nagyon röviden.

Az első kérdésre válaszolva, talán nem is tudjuk közel sem megbecsülni, mennyi minden cikázik át a fejünkön nap mint nap. A gondolataink hatással vannak a lelkünkre, a hangulatunkra, gondoljunk csak arra, hogy milyen sok múlik azon, ahogyan egy felmerülő problémára reagálunk. De egy kósza gondolat is befolyásoló tényező lehet.

Érdemes picit megzabolázni a fejünkben megszülető gondolatokat, és már akkor elhessegetni őket, mikor még épphogy megfogalmazódnak a fejünkben. De mik is ezek?

Első és legfontosabb a pozitív gondolkodás

Természetesen nem lehet folyamatosan rózsaszín szemüvegen keresztül nézni a világot, fontos azért, hogy megmaradjunk a realitás talaján. Viszont, ha belegondolunk, nem csak mi magunk “gyártjuk” a nem kívánatos gondolatokat, kapunk ezekből eleget a tévén, a rádión, a világhálón keresztül is. És akkor nem beszéltünk azokról az emberekről a környezetünkben, akikből álló nap csak a panasz, a mérgelődés, az elégedetlenség árad. Sajnos, ha ezeknek a hatásoknak teret engedünk, meghallgatjuk, elolvassuk, megnézzük, akkor annál nehezebb megszabadulni tőlük, és magunk is olyanok lehetünk, mint az előbb felsorolt példák szereplői.

Hogyan lehet mégis kizárni, megszűrni, méregteleníteni a gondolatokat?

Próbáljunk meg egy, vagy akár két hétig odafigyelni a gondolatainkra, próbáljuk meg mindennek a jó oldalát megkeresni, az előnyét; és bajban pedig azonnal a megoldásra törekedni.

Az önsajnálat, a szüntelen panaszkodás úgysem visz előre. Fektessük a hangsúlyt a kellemes dolgokra, hiszen minden napban meg lehet találni az örömteli pillanatokat, illetve meg lehet teremteni azokat.

Hagyjunk fel az összehasonlítgatással

A világhálón, közösségi oldalakon folyvást azt látjuk, hogy ki, hogyan éli a mindennapjait, kezdve attól, hogy milyen márkás dolgot vett a legutóbb, mennyire vékony, hol volt nyaralni, milyen óriási házba költözött, és még sorolhatnánk. Ha jobban belegondolunk, ezek pusztán külsőségek, melyek az arra érzékenyebbeknél frusztrációt, kisebbségi érzést válthatnak ki. Persze, csak ha felülnek erre a vonatra, melynek az összehasonlítgatás az úticélja. De miért is kellene? Az elégedett, boldog élet nem azon múlik, hogy meg tudjuk-e venni a legújabb mobiltelefont, vagy hogy mindenáron nullkilométeres autóval jöjjünk a szalonból. Az irigykedés pedig amúgy is csúnya betegség, nemigaz?

önkép

Az ítélkezés is szorosan ide kapcsolódik

Ne ítélj, hogy ne ítéltess! – mindnyájunknak ismerős, ugye? Talán az előző pont ellenpólusa lehet, hiszen, akinek valamiből több vagy jobb adatott – vagy legalábbis úgy hiszi –, az hajlamosabb lehet másokat megítélni.

Hagyjuk meg mindenkinek azt a sanszot, hogy élje úgy az életét, ahogy szeretné.

Hadd öltözködjön úgy, ahogy szeretne, hordja úgy a haját, ahogy neki jólesik, alapítson vagy ne alapítson családot, és – megtörtént eset alapján! – ültessen olyan virágokat a kertjébe, amilyeneket szeretne, stb. Számtalan dolog felett hajlamosak egyesek ítélkezni, ezáltal saját gondolataikat, lelkület is mérgezni. Ne álljunk be még mi is a sorba, hiszen minden ember más, mindenkinek más az életútja.

Hagyjunk időt a feltöltődésre is!

Felnőttként számos harctéren meg kell küzdenünk nap mint nap és meg kell felelnünk a ránk nehezedő vélt vagy valós elvárásoknak. Feladatok mindig lesznek, de ha csak azokra koncentrálunk, egyszer már csak azt vesszük észre, hogy nem marad erőnk a következőre.

Hagyjunk időt magunknak a kikapcsolódásra, akár a családtagjainkkal, a barátainkkal, akár egyedül.

Persze, jó lenne mindet, ebben a sorrendben, ugye?

feltöltődés egy könyvvel énidő

De ha nem is adatik meg, hiszen annyi dolgot kell belesűrítenünk a napunkba, legalább az egyik formában igyekezzünk akár csak fél órányi időt kiszakítani magunknak a feltöltődésre. Az meg hogy ez kinek mit jelent, egyéni választás kérdése. Lényeg, hogy az együtt, vagy akár egyedül töltött idő tartalmas és koncentrált legyen, kapcsoljuk ki szó szerint is a taposómalmot. Legjobb, ha minden zavaró tényezővel is így teszünk, kezdve a mobiltelefonnal. Legyen ez egy mi-idő, egy én-idő, ahogy erről egyre gyakrabban hallhatunk, olvashatunk.

Ha még jobban szeretnél elmerülni a témában, ezt a sorozatot ajánljuk:
Boldogságbonbonok napról napra




Kapcsolódó bejegyzések
Életmód

Kollagén hatása az ízületekre

3 perc olvasás
A kollagén fogyasztása nemcsak a bőrünkre hathat pozitívan, a kollagén hatása az ízületekre, ínakra, porcokra, csontokra is kiemelkedő lehet. Ezt a fehérjét…
Életmód

Ránctalanítás műtéti beavatkozás nélkül – ez lehetséges?

2 perc olvasás
A ráncfelvarrás sokak életében egyet jelent az elkerülhetetlennel, vagy éppen azzal a rémálommal, amit soha nem akarnának a magukénak tudni. Akkor inkább…
ÉletmódSzínes

Alig várod a nyarat? Készülj fel rá már most!

2 perc olvasás
Bár a naptár szerint még jó sokat kell aludni a várva várt nyaralásig vagy a strand kellékek indokolt előkerüléséig, te mégis sóhajtozva…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!