Életmód

Figyelj oda a veséid egészségére, de ne csak a vese nemzetközi napján!

2 perc olvasás
Fotó: freepik/racool_studio

Minden évben, március második csütörtökén a vese egészségére hívja fel a figyelmet a Nemzetközi Nefrológiai Társaság és a Nemzetközi Vese Alapítványok szövetsége.

Tizenöt éve indult útjára ez a nálunk még kevésbé ismert kezdeményezés, melynek kapcsán igyekeznek mindenkinek feltenni a kérdést, vajon eléggé odafigyel-e eme páros szervének egészségre. Ilyenkor még fokozottabban zajlik az ismeretterjesztés, a rászorulók kivizsgálása és a civil szervezetek is ez irányba való kezdeményezései.

Fontos tehát tudnunk és odafigyelnünk a veséinkre, mi történhet, ha nem működnek megfelelően, melyek a kockázati tényezők, és mit tehetünk a megelőzés érdekében. Köztudott, hogy a kiválasztásban van fontos szerepe, de emellett szabályozza a vérnyomást és tisztítja a vért. Részt vesz a szervezet kémiai egyensúlyának fenntartásában, a vörösvértestek előállításában; de még a csontok épségéhez is hozzájárul.

  • veseMozogjunk eleget! Aktív, fitt életmóddal sokat tehetünk a vesebetegségek megelőzéséért is.
  • A vércukorszint rendszeres ellenőrzése a vesék szempontjából is fontos: a cukorbetegek fokozottan ki vannak téve eme szervük megbetegedésének.
  • Az étkezés szintén lényeges szempont. Sokan vannak, akik vagy reggeli nélkül rohannak el otthonról, vagy esetleg az ebéd marad ki, aztán hazaérve bepótolják az egész napi adagot. És vannak a folyamatosan rágcsálók, akiknek mindig kell, hogy legyen a kezük ügyében valami ropogtatnivaló, jellemzően chips, keksz vagy valamilyen édesség. Vigyünk egy kis rendszert és tudatosságot az étkezéseinkbe.
  • A folyadékfogyasztást nem lehet eleget hangsúlyozni, és ezalatt a megfelelő vízivást értjük. A bőrünknek és közérzetünknek is jó szolgálatot tesz, ha odafigyelünk a hidratáltságra. Napi 8 pohár víz egy általános javaslat, ennyi volna a minimum.
  • A dohányzás is lehet kockézati tényezője a vesebetegségek kialakulásának, nem beszélve a rákos elváltozások kialakulásának veszélyeiről.
  • A vény nélkül kapható készítmények sem kedveznek a kiválasztó szerveink működésének, különösen, ha vala
    milyen állandó betegséggel küzdünk. Ha lehet, csak akkor nyúljunk efféle gyógyszerekhez, ha nagyon szükséges.

Végül, de nem utolsósorban a vese napja a jótékonyságról is szól, anyagi értelemben is, és szervdonorként is. Magyarországon erről csak akkor kell külön rendelkezni, ha élő donorként egyenesági rokonunknak vagy testvérünknek adományoznánk a vesénket vagy a májunkat. Egyéb esetben csak akkor válhat valaki donorrá, ha előzetesen nem tiltotta meg azt, és a kezelőorvos úgy dönt, hogy a veséje alkalmas arra, hogy megmentse ezzel egy másik ember életét. 




Kapcsolódó bejegyzések
Életmód

Kollagén hatása az ízületekre

3 perc olvasás
A kollagén fogyasztása nemcsak a bőrünkre hathat pozitívan, a kollagén hatása az ízületekre, ínakra, porcokra, csontokra is kiemelkedő lehet. Ezt a fehérjét…
Életmód

Ránctalanítás műtéti beavatkozás nélkül – ez lehetséges?

2 perc olvasás
A ráncfelvarrás sokak életében egyet jelent az elkerülhetetlennel, vagy éppen azzal a rémálommal, amit soha nem akarnának a magukénak tudni. Akkor inkább…
ÉletmódSzínes

Alig várod a nyarat? Készülj fel rá már most!

2 perc olvasás
Bár a naptár szerint még jó sokat kell aludni a várva várt nyaralásig vagy a strand kellékek indokolt előkerüléséig, te mégis sóhajtozva…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!