ÉletmódSzínes

Talán egyszer még jó lesz valamire… avagy váljunk meg a kacatoktól!

3 perc olvasás


Majdhogynem minden háztartásban vannak olyan tárgyak, ruhák, fényképek, csecsebecsék, melyeket évek óta őrizgetünk, de igazából haszontalanul. Időről időre jól jön egy nagy selejtezés, legkésőbb olyankor, ha már kezd eluralkodni a káosz, melyet már nem igazán tudunk uralni. És utána a jóleső, felszabadító érzés, és mintha még a szekrény is fellélegezne…!

Ruhák, melyektől nem szívesen válunk meg

Egy felmérés során kiderült, hogy a nők 57 százaléka hajlamos őrizgetni azokat a ruhákat is, amelyeket már nem tud hordani: vagy azért, mert már ugyan divatjamúlt, de ki tudja, egyszer még újra előkerülhet; vagy mert annak idején, pár kilóval könnyebben még szívesen hordta. Így azzal a felkiáltással, hogy Majd belefogyok! – szépen vissza is rakosgatja a polcra a hőn szeretett ruhadarabot.

Gondoljuk alaposabban végig: egész biztos, hogy elképzelhető, hogy valamikor, valahová fel fogjuk venni? Ha nem, akkor adjunk túl rajta: ajándékozzuk el, adjuk el a bolhapiacon, stb.

A tárgyak, melyeket soha nem használtunk

Lapulnak nálad is a szekrény tetején olyan eszközök, melyeket még ki sem próbáltál vagy épp csak egyszer-kétszer voltak használatban?

Mondjuk egy kenyérsütő gép, de nem is igazán volt időd kenyeret sütni benne; egy fogyást ígérő fitness gép/eszköz, melyet lelkesen megvettél, de inkább csak szobainasként használtad; vagy egy remek barkács készülék, de mivel nem vagy egy ezermester, így maradt szépen a dobozában, mert ki tudja, egyszer szükség lehet rá…

Ezek az eszközök – ahányszor csak rájuk nézel – lelkifurdalást okozhatnak, hiszen arra emlékeztetnek, hogy valamit hajlamos vagy elodázni illetve feladtál egy elhatározást. Ha megszabadulsz tőlük, egész biztos megkönnyebbülsz majd.

Ami nem működik, az nem is fog

Van az úgy, hogy az ember vesz egy új készüléket, mert a régi már nem úgy teljesít, de ez utóbbit elteszi, mert ki tudja, ha az új véletlenül elromlik, legalább ott lesz a régi tartalék gyanánt.

Bizony, igen kicsi annak az esélye, hogy ezek újra használatba kerüljenek, így ha ezek a tárgyak valamilyen oknál fogva már nem javíthatók, akkor ne tartsuk meg, mert csak a helyet foglalják, rendetlenséget okoznak, és ezzel együtt a pozitív energiaáramlást is akadályozzák.

Veszélyes anyagok

Elsősorban a gyógyszereket, vegyszereket őrző szekrényeket, dobozokat érdemes rendszeresen és alaposan átnézni, hiszen ha lejárt a határidejük, akkor egyértelműen ki kell őket selejtezni.

A kozmetikumokra hasonló szabály vonatkozik, bár ez utóbbiak esetében azok illata, állaga is árulkodó jel lehet: kukába velük!

Papírhegyek

Halomban állnak a régi újságok, prospektusok, melyeket „majd egyszer újra el fogsz olvasni”?

Egy felmérés kimutatta, hogy az efféle nyomdai termékekre az esetek 80 százalékában sosem lesz szükség. Leszámítva azt az esetet, amikor a gyermeked, unokád iskolájában papírgyűjtést hirdetnek, és a tonnaszámra összegyűjtött újságoknak valóban hasznát veheted.

Emléktárgyak, apróságok

Mindenkinek vannak olyan tárgyai, melyekhez emlékek fűzik, és melyektől nem szívesen válna meg. Ennek ellenére nem muszáj minden kis csecsebecsét megtartani: gondoljuk végig, hogy ha ránézünk az adott dologra, milyen érzést vált ki belőlünk?

Ha már nem szeretettel tekintünk rá, ócskaságnak gondoljuk, illetve már nem is tetszik, akkor érdemes megválni tőle.

Ötletek a megvalósításhoz

A jelszó: mindent vagy semmit! Azaz ne csak úgy felületesen selejtezzünk, hanem szánjuk rá az időt és az energiát, akár „egy nap csak egy szekrény” elv alapján, ha nem megy egy szuszra. Ha arra gondolunk, hogy megszabadulunk egy rakás felesleges dologtól, az plusz erőt, motivációt adhat.

Ha találunk olyan tárgyakat, melyeket nem használunk ugyan nap, mint nap, de még mindig sajnáljuk kidobni, dobozokba csoportosítva (ruhák, újságok, stb.) tegyük el egy fél évvel-évvel későbbi dátummal megcímezve. Ha az adott napig nem volt rá szükségünk, akkor anélkül megszabadulhatunk a doboz tartalmától, hogy újra átválogatnánk.




Kapcsolódó bejegyzések
Színes

Négy tipp a ruhák színeinek színpompás összehangolására

3 perc olvasás
A megfelelő színkombinációk kiválasztása ruházatunkban döntő jelentőségű, lévén az összhatásnak köszönhetően egyfajta kisugárzás jön létre, amit a külső szemlélők pontosan érzékelnek. Ráadásul…
DivatSzínes

Mitől lesz egy eljegyzési gyűrű különleges?

5 perc olvasás
Nincs két ugyanolyan kapcsolat: minden kötelék egyedi és páratlan e világon. Ha pedig egy ilyen egyedülálló kapocs alakul ki két ember között,…
Életmód

Kollagén hatása az ízületekre

3 perc olvasás
A kollagén fogyasztása nemcsak a bőrünkre hathat pozitívan, a kollagén hatása az ízületekre, ínakra, porcokra, csontokra is kiemelkedő lehet. Ezt a fehérjét…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!