Nemrégiben egy olyan forradalmian új tanulmány látott napvilágot, mely során kutatók a nem alkoholos eredetű májbetegségeket, azok gyógyításának, visszafordításának módozatait vizsgálták. Úgy találták, hogy létezik két olyan közismert vitamin, melyek képesek lehetnek visszafordítani bizonyos májkárosodásokat.
A zsírmáj kialakulásában nem mindig az alkohol a ludas
A májban természetes módon is megtalálható némi zsír és ez egészen addig normálisnak mondható, amíg a mennyisége nem lépi túl a 8-10 százalékot. Ezen felül zsírmájról beszélünk.
Közismert, hogy májproblémák számos okból kialakulhatnak, és nem mindig az alkoholfogyasztás a kiváltó tényező. A nem alkoholos zsírmájbetegség (NAFLD) egyik meghatározó jellemzője a májban felhalmozódott zsírmennyiség. Bizonyos egészségügyi állapotok, életmódbeli szokások növelik a NAFLD kialakulásának kockázatát, melyek többek között a túlsúly és az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség (Metformin szedésével együtt még inkább), az inzulinrezisztencia, a metabolikus szindróma, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint. Továbbá hajlamosító tényező lehet még a nagy mennyiségű és hirtelen súlyvesztés valamint az alultápláltság, a vérszegénység, a gyomorhurut illetve korábbi gyomor-bypass műtét, a vegetáriánus táplálkozás, illetve bárki, akinek a szervezetében alacsony a folsav illetve B12-vitamin mennyisége. Egy szintén friss elemzés szerint még az e-cigaretta használata is szerepelhet a kiváltó tényezők között.
Milyen tünetek esetén gyanakodhatunk zsírmájra illetve májkárosodásra?
Manapság rengeteg élelmiszer tartalmaz mesterséges adalékanyagokat, melyekkel a szervezetünk illetve a májunk nehezen birkózik meg. Ez a szervünk egy darabig tűr és csendben dolgozik, de egy idő után kifárad és komoly tüneteket produkál. Például egyre gyakoribb gyomorpanaszokat, nem ritkán hányingerrel, esetleg hányással kísérve: így szabadul meg a szervezet a markáns vagy túl sok toxinnal. Epéből sem termelődik ilyenkor elegendő mennyiség, ennek következtében emésztési zavarok (felfúvódás, alhasi fájdalmak, székrekedés, hasmenés) alakulhatnak ki.
A vizelet színe is sötétebbre, akár barnás színűre is változhat, a mennyisége is jelentősen csökkenhet és felesleges folyadék a lábakban, a bokák körül gyűlhet össze. A széklet színe halványulhat, esetleg szürkés árnyalatúvá is válhat. A bőr is érzékenyebb és szárazabb lehet, mint korábban, ezért gyakori tünet a fokozott viszketés is. A szemfehérje, a nyelv és a bőr sárgás árnyalatot vehet fel, mely a vér emelkedett bilirubin szintjére utalhat.
Mi történhet, ha nem kezelik időben a zsírmáj betegséget?
Ha a károsodás és a gyulladás fokozódik, az nem alkoholos steatohepatitishez (NASH) vezethet, hegesedéssel és maradandó májkárosodással kísérve. Ennek további szövődményeként akár májrák is kialakulhat. Jelenleg nem áll rendelkezésre olyan gyógyszer, mely hatékony lehetne a NASH kezelésében, ugyanakkor a nemrégiben napvilágot látott tanulmány szerint a most már zsírmáj vitaminoknak is elkeresztelt B12-vitamin és a folsav segíthet a gyulladás és a hegesedés csökkentésében. A vizsgálatok ugyan még folytatódnak, de már ez a tény is reményt nyújthat sok páciens számára.
Dr. Jude Oben gasztroenterológus és hepatológus szakorvosa és a londoni King’s College kísérleti hepatológia docense így nyilatkozott a Medical News Todaynek:
“A nem alkoholos zsírmájbetegség (NAFLD) a világ népességének mintegy 25%-át érinti és gyakran az elhízás velejárója. Súlyosabb stádiuma, a nem alkoholos zsírmájzsírhepatitis (NASH) a világ népességének mintegy 5%-ánál fordul elő. A NASH májzsugorodáshoz, májtranszplantációhoz és májrákhoz vezethet.”
De miben is áll a két zsírmáj vitamin, a B12 és a B9 titka?
A Journal of Hepatology című folyóiratban nemrégiben megjelent kutatás során emberi alanyok, kísérleti egerek és főemlősök segítségével vizsgálták a NASH kialakulásában bekövetkező hatásokat. Megállapították, hogy a homocisztein aminosav mennyiségének emelkedése a májgyulladással és a fibrózissal egy időben jelentkezett, és amely egyúttal gátolja egy bizonyos fehérje, a szintaxin 17 működését vagyis megakadályozza, hogy az elvégezze az elhalt és egészségtelen sejtek eltávolításával kapcsolatos feladatát. Emellett megállapították, hogy a B12-vitamin és a folsav hatására viszont a szintaxin 17 szintje megemelkedik, ezáltal segít visszafordítani a máj fibrózisát (megvastagodását vagy hegesedését) és gyulladását. Végső soron a két zsírmáj vitamin segíthet csökkenteni a NASH okozta gyulladást és a fibrózist.
További vizsgálatokra van szükség annak megértéséhez, hogy miért alakul ki a NASH, hogy a kezelések segíthessenek ellensúlyozni a mögöttes mechanizmusokat, és már csak azért is, mert a kutatások túlnyomó részét egyelőre csak egereken végezték el.
Miben található meg nagy mennyiségben a két zsírmáj vitamin?
B12, a vérképző
A B12-vitamin állati eredetű élelmiszerekben található meg, vérképző funkciója van és szerepet játszik egyes zsírsavak lebontásában is. Az A-vitamin elővitaminjaként (provitaminjaként) is emlegetett béta-karotin nem csak a látásunkat javítja, hanem védi a bőrt és a nyálkahártyát egyaránt, valamint szépségvitamin hírében áll. Javítja a szervezet védekezőképességét az UV-sugárzás ellen, így belső napvédőként is szolgál. Biológiailag aktív formáját, a kobalamint kimutatták a homoktövisben, így akik nem fogyasztanak állati eredetű táplálékot, ezáltal hozzájuthatnak ehhez a fontos vitaminhoz.
A B12-vitamin nélkülözhetetlen a vér és az idegsejtek egészséges működéséhez, a hiányát jelezheti az esetleges légszomj, a túlzott fáradékonyság és kimerültség, a rossz memória valamint megmagyarázhatatlan bizsergő érzés a végtagokban.
A folsav nem csak a várandós anyukáknak fontos
Folsav, vagyis B9-vitamin legnagyobb mennyiségben a következő élelmiszerekben található meg: búzacsíra, máj, paraj, szójabab, tojássárgája, endívia, fejes saláta, spárga, lencse, teljes őrlésű gabonafélék, brokkoli és karfiol. A felsorolásban a sorrend nem véletlen: a legtöbb folsav a búzacsírában, a legkevesebb a karfiolban fordul elő, természetesen azonos mennyiségre levetítve.
Minél frissebb és nyersebb állapotában fogyasztjuk a felsoroltakat, a zöld salátákat vagy főzelékféléket, annál nagyobb mennyiség lesz képes felszívódni a szervezetünkben. A zsenge leveleket, a salátákat, mint például a galambbegysaláta vagy a paraj, nyersen is elrágcsálhatjuk.
A folsav igencsak jótékonyan hat a vérképzésünkre, az agyműködésre, az idegrendszerünkre, gyarapítja az étvágyat, hasznos a gyomorsavtermelésre és a májfunkciókra nézve és támogatja az egészséges gyomor- és bélműködést, valamint a gyermekeknél a növekedést.
Mit érdemes fogyasztani még a két zsírmáj vitamin mellett?
Naponta két alkalommal egy pohár vízben elkevert evőkanálnyi almaecet elősegítheti a már esetlegesen kialakult gyulladások gyógyulását, aktivizálhatja a májat, támogatja a fogyást és egyúttal azt is, hogy a máj körül felhalmozódott zsírtól is megszabaduljon a szervezetünk. A citrom szintén szerepet játszhat abban, hogy minél több méreganyag távozhasson a testünkből, natúr citromos víz formájában kortyolgatva.
A pitypangról is bebizonyosodott, hogy hatékony lehet a zsírmáj megelőzésében, akár teaként, akár salátába keverve fogyasztható. Ha pedig tea, a zöld tea és az édesgyökér tea se maradjon ki a sorból, melyek a májunk körül és általánosságban a testünkben sem hagyják nagy mennyiségben lerakódni a zsírokat. A kávéimádók számára jó hír, hogy kedvenc feketéjük a zsírmáj megelőzésében is szerepet játszhat, ugyanis emeli a májban az antioxidánsok szintjét, miközben eredményesen csökkentheti az itt elinduló gyulladást.
Ha szeretjük az indiai konyhát, és annak jellegzetes fűszerét, a kurkumát, akkor már tettünk egy lépést a zsírmáj kialakulásának megelőzéséért vagy adott esetben a kezeléséért. Hatására a test zsírbontó üzemmódra kapcsol és az nem képes felhalmozódni a szervezetben, így voltaképpen a májban sem.
Az omega-3 zsírsavakban gazdag olajos halak rendszeres fogyasztása is kedvező a májunk számára, csökkenhet annak zsírtartalma és a trigliceridszintünk is. Az olívaolaj ugyanezt tudja, emellett fokozza a véráramot és javítja a máj enzimjeit.
Alapvetően jót teszünk azzal, ha étrendünkből elhagyjuk a fehér lisztet és a cukrot, sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, és ha eddig nem tettük, beépítjük a mindennapjainkba a rendszeres mozgást.
[custom-related-posts title=”Hasonló írásaink egészésges táplálkozás témában:s” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]
Kérjük kövess minket! Számodra csak egy kattintás,
de nekünk a világot jelenti! 🙂