Divat

Hogyan öltözz fel egy nyári esküvőre?

6 perc olvasás

Természetes, hogy vendégként is szeretnénk alkalomhoz illően, csinosan megjelenni egy kedves rokonunk vagy barátunk nagy napján, viszont a megfelelő öltözék kiválasztása túlmutat(hat) egy elegáns vacsorára, színházlátogatásra vagy rangosabb társasági eseményre való külső összeállításán. Számos szempont szóba jöhet az etikett néhány alapvetésétől kezdve az esküvő tematikáján át egészen addig, hogy a ruhánk legyen az alkatunknak megfelelő és persze, feszengenünk se kelljen benne.. Lássuk hát, mi mindenre érdemes figyelni annak érdekében, hogy mértéktartóan, de mégis lenyűgözően nézzünk ki egy csodaszép nyári esküvőn.

Azon túl, hogy ilyenkor a lelkünket is ünneplőbe öltöztetjük, nem árt tehát néhány alapvető mozzanatot is végiggondolnunk, akár a megfelelő női vagy férfi outfitet keressük. Manapság nem ritka, hogy az ifjú pár szóban vagy a meghívó szövegében is jelzi, ha az esküvő valamilyen tematikát követ, és egyúttal kéréssel is fordul a vendégsereghez az öltözéket illetően, legyen az egy adott szín viselése vagy éppen egy black tie elnevezésű dress code. Talán mondanunk sem kell, hogy figyelmen kívül hagyni a házasulandók ez irányú kérését, egyenesen udvariatlanság. Viszont a minőséget kedvezményesen is meg lehet fizetni Gant kuponkód felhasználásával.

Alapvető a színválasztás

Köztudott, hogy a fehér a menyasszony színe, a fekete a szomorúságot, a gyászt szimbolizálja, a piros pedig szintén nem illendő az ifjú pár éjfél után gyakori átöltözésekor viselt árnyalata miatt. A fekete tilalma némileg és abban az esetben oldódik, ha a ruhánk mintázatában valamilyen más, vidám színnel együttesen, kis mértékben jelenik meg. Ha mindenáron ragaszkodunk a sötétebb árnyalatokhoz, akkor a sötétkék, a

mélyebb szürke vagy egy ízléses barna jó választás lehet, hozzájuk illő világos színekkel illetve kiegészítőkkel kombinálva. A túlzottan harsány árnyalatokat kerüljük, és ez vonatkozik a ruha szabására, hosszára, az alóla kivillanó bőrfelületek feltűnő mértékére: egyrészt nem is illendő egy ilyen viselet, másrészt semmiképp se vonjuk el a vendégsereg figyelmét a menyasszonyról és a vőlegényről.

A színek vonatkozásában a pasztell árnyalatokkal sosem lőhetünk mellé, legyen az halvány kék, zöld, lila, bézs, rózsaszín, barack, de még visszafogott óarany is.

Hangulat, stílus, satöbbi

Amennyiben a fiatalok ránk bízzák a döntést, az öltözködést tekintve az esküvő helyszíne is árulkodó lehet, hiszen más hangulatot ígér egy vidéki, a hagyományok tiszteletén alapuló lagzi, egy vintage stílusú, egy bohókás, vagy egy elegáns kastélyban megrendezendő menyegző. Ha pedig templomi szertartásra is sor kerül majd, az is némileg beleszólhat a megfelelő outfit összeállításába, gondolunk itt a fedetlen vállakra például, melyek az ünnepi alkalom ezen pontján ütköznek az ide vonatkozó illemszabályokkal. Jó szolgálatot tehet ilyenkor egy boleró, blézer vagy egy csinos kardigán. A stílus mint tudjuk, manapság nem pénz kérdés, de ha az alkalomhoz illő, stílusos öltözéket kedvező áron sikerül beszerezni, akár Mohito kuponkóddal, az még örömtelibbé teheti az outfit viselését.

A várható időjáráson kívül az sem elhanyagolható szempont, hogy pár órás ceremóniának nézünk elébe, egész napos, netán több napon át tartó dínomdánom várható, és ennélfogva közben át is szeretnénk öltözni. Értelemszerűen egy néhány órás ünnepléshez elegendő egy stílusos ruhában megjelennünk, azonban ha már délelőtt elkezdődik a nagy nap, ráadásul kitartó hőség is társul e mellé, a friss és komfortos érzetünk is megkívánhatja, hogy akár több szettel készüljünk – vendégként is – az eseménysorozatra. Klasszikus öltözékként jó ötlet lehet egy két részes összeállítás, akár blúz-szoknya, akár komplé (ruha és blézer együttese), aztán a vacsoránál éjfélig egy csinos egyberuha, melyet azután még egy lazább öltözék is követhet. A boka alá érő szoknyák és ruhák viselete az etikett szerint csak az esti órákban megengedett.

 

A második hölgy az esküvőn – az örömanya

A menyasszony után a hölgyek közül az örömanyára hárul talán a legtöbb figyelem, így az ő ruhájának a megválasztása kiemelten fontos, hogy kellőképp összhangban legyen mind az ara, mind az esküvő stílusával. Természetesen túlgondolni sem szabad, de legyen az a hölgy alkatához illő, elegáns, egy-egy különleges vagy rafinált kiegészítővel kombinálva. Egy több részes szett egy kicsit teltebb alkaton is előnyösen mutat, mely az időjárásnak megfelelően is variálható lehet. Viselhet (nadrág)kosztümöt is, de egy alkalmi ruha stólával, boleróval kiegészítve is elragadó megjelenést kölcsönözhet. A ruha anyagát tekintve szóba jöhet akár a szatén, a taft, a brokát, az örökké divatos csipkével vagy gyöngyökkel díszítve.

Érdemes számításba venni, hogy az öltözék legyen kényelmes, és amennyire lehet, megszokott, gondoljunk csak bele, egy általában sportosabb megjelenésű, jobbára nadrágot viselő nő esetleg feszenghet egy elegáns egyberuha-magassarkú cipő összeállításban. Érdemes olyan szettet választani, melyet már korábban is kényelmesen, magabiztosan viseltünk, a kísérletezésre ez nem a legmegfelelőbb alkalom, kiemelten, ha az örömanyáról van szó.

A férfiak viseletéről se feledkezzünk meg

Amennyiben nincs a már fentebb is említett dress code, és mint férfi tanúként vagy közeli hozzátartozóként leszünk jelen, úgy még inkább a tekintetek kereszttüzében érezhetjük magunkat. Apró ötlet lehet az esküvő uralkodó színét – még ha kifejezetten nőies árnyalat is – esetleg egy kis apró kiegészítő, díszzsebkendő formájában a szettünkbe csempészni. Természetesen – ahogy a hölgyek esetében is – az urak megjelenése sem vonhatja el a figyelmet az ifjú párról, sem túl feltűnő, sem túl slampos öltözékkel, az utóbbi esetében például farmernadrág viseletére gondolunk, hagyjuk meg ezt a hétköznapokra.

Tanúként is kerüljük a vőlegényéhez hasonló szettet, mely egyúttal legyen szolidabb színű és visszafogottabb, mégis ízléses. A sötétkék vagy a szürke mindig elegáns szín erre az alkalomra, akár sötétebb, akár világosabb árnyalatát is választjuk és nem kell méregdrágának lennie.

A nadrág hossza akkor megfelelő, ha anyaga legfeljebb egyszer törik meg a cipő felett és nem villan ki a zokni, legfeljebb csak ülő helyzetben. A zakó esetében a váll vonala illeszkedjen tökéletesen és az igazán méltó viselethez – alkattól függően persze – válasszuk a slim fit fazont ingben és öltönyben, zakóban egyaránt. És ha már zakó: márkajelzés feltűnő helyen semmiképp se maradjon rajta.

Dress code ide vagy oda, apróság, de mégis lényeges: az öv és a cipő azonos árnyalatú legyen, persze, harmóniában az öltöny illetve a zakó színével, sötét öltönyhöz értelemszerűen sötét lábbelit választva. Ami pedig az övet illeti, ha bőr, legyen ápolt és keskeny, kis övcsattal ellátott darab Ha pedig a közkedvelt vintage stílus módjára bőr hózentrógert is viselünk, akkor a derékszíjat hagyjuk el.

A nyakkendőt érdemes az ing gallérjával, pontosabban annak vastagságával összhangban, viszont annak színével kontrasztosabban, de mégis összeillő módon viselni. A klasszikusnak számító, gondos odafigyeléssel megkötött Windsor csomó ilyenkor az általános, és a nyakkendő hossza éppen csak eléri a nadrág derekát. A már említett zokni sem maradhat ki a kiegészítők sorából, melyre vonatkozóan arra figyeljünk, hogy mindenképp színben harmonizálót – leginkább feketét – és abból is hosszú szárút illik viselni, olyat, mely nem engedi láttatni a lábat ülő helyzetben sem.

 




Kapcsolódó bejegyzések
Divat

Színes női cipők tavaszra és nyárra – hogyan viselheted ezeket a legstílusosabban?

3 perc olvasás
A tavaszi és a nyári szezon tökéletes alkalmat biztosít arra, hogy bátrabban játsszunk a színekkel, így gardróbunk szürke és fekete dominanciáját felválthatják…
Divat

Apró változtatás, hatalmas megújulás

4 perc olvasás
A férfi divatról elterjedt közhiedelem, hogy jóval egyszerűbb és letisztultabb mind forma világában, színeiben mind pedig a felhasznált anyagok tekintetében. Nem beszélve…
Divat

Divatosan az irodában – elvárások és egyéniségünk

3 perc olvasás
Kiskosztüm magassarkúval vagy farmer és tornacipő? Az irodai öltözékünk kiválasztásakor nemcsak azt kell mérlegelnünk, mi illeszkedik saját stílusunkhoz, hanem azt is, öltözékünknek…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!