Életmód

A 7 leggyakoribb tényező, amely fejfájást okozhat

3 perc olvasás

Rengetegen szenvednek fejfájástól, mely gyakoriságát, típusát és intenzitását tekintve más és más lehet. De akárhogy is, ilyenkor az ember szeretne mihamarabb megszabadulni tőle, ezért, mint oly sokszor, az okokat lenne tanácsos elsőként feltárni.

Gyógyszerek, fájdalomcsillapítók túlzott használata

gyógyszerekVannak, akik a fájdalom első jelét észlelve azonnal orvosságért nyúlnak, és bizony ez a szokásuk nem múlik el nyomtalanul. Egy idő után éppen emiatt alakul ki újabb és újabb fejfájási roham.

Ilyen esetben a szakértők szerint a legjobb, amit tehetünk, hogy egy időre száműzzük a fájdalomcsillapítókat. Nem lesz könnyű, hiszen a görcs vagy sajgás erősödhet is, de hosszabb távon jót fog tenni, csökkennek a panaszok.

Dehidratáció

vízAkár „népbetegségnek” is nevezhetnénk manapság ezt a jelenséget, hiszen olyan sokan vannak, akik még egy liter folyadékot sem fogyasztanak el a nap folyamán.

Nem véletlenül látjuk-halljuk mindenütt, hogy legalább 2-2,5 liter lenne az a mennyiség, melynek el kellene fogynia naponta.

Ha nem iszunk eleget, akkor az agyunk vizet veszít és összébb zsugorodik, ez vezet aztán a kínzó fájdalomhoz. Így ha fejfájást észlelünk, igyunk meg azon nyomban 2 pohár vizet, hiszen lehet, hogy épp csak ez volt a baj.

Nem megfelelő ülő pozíció

testtartásA túl sok ülés, ülőmunka önmagában is okozhat panaszokat, és ha ráadásul görnyedten, púposan, túlzottan az asztal fölé hajolva tesszük a dolgunkat, akkor bizony számolhatunk azzal, hogy fejfájást kapunk.

Ügyeljünk arra, hogy egyenes háttal, de kényelmesen foglaljunk helyet a széken, megfelelő magasságú asztal és fényviszonyok mellett. Ezenkívül óránként keljünk fel pár percre az íróasztal mellől, és mozgassuk meg a tagjainkat, szellőztessük ki egy picit a fejünket.

Stressz

stresszA rossz testtartáshoz hasonlóan a stressz is gyötrő fejfájást okozhat.

A stresszes ember hajlamos önkéntelenül is megfeszíteni az izmait, beleértve a nyak, a vállak izmait is, nem beszélve az állkapocsban jelentkező feszültségről, esetleg fogcsikorgatásról.

Ezek a tényezők mind-mind esélyt adhatnak a fejfájás kialakulásának.

Kihagyott étkezés

koplalásHa valaki akár egy egészségtelen diéta, akár a zsúfolt napirend miatt kihagy egy étkezést, annak hipoglikémia lehet a következménye, amely túl alacsony vércukorszintre utal.

A rendszertelen táplálkozás, a koplalás súlyos fejfájást okozhat. Ha fogyókúrázunk, akkor is ügyeljünk arra, hogy ne éhezzünk, hanem válasszunk olyan diétát, mely egészséges módon szabadít meg a nem kívánt kilóktól.

Hormonális változások

hormonálisA legtöbb női fejfájást a hormonok okozzák: nők milliói tapasztalnak hormonális panaszokat minden hónapban. Ez előfordulhat a menstruációt megelőzően vagy azalatt, de akik fogamzásgátló tablettát szednek, a menopauza időszakát élik vagy várandósak, úgy még inkább számíthatnak ilyen jellegű fájdalmas panaszokra.

Ha túl sokat ülünk a monitor előtt

monitor előttA szemet igencsak megviseli, ha naphosszat a képernyő nézzük, akár munka, akár kikapcsolódás céljából. Egy idő után egyre nehezebb lesz a figyelem fenntartása, a kellő fókuszálás.

Menetközben pihentessük a szemünket, akár csak úgy, hogy kinézünk az ablakon illetve távolabbi pontokra fókuszálunk.

Nem elhanyagolható körülmény a megfelelő világítás és a szemkímélő képernyő, illetve a monitor szemüveg használata.




Kapcsolódó bejegyzések
Életmód

Kollagén hatása az ízületekre

3 perc olvasás
A kollagén fogyasztása nemcsak a bőrünkre hathat pozitívan, a kollagén hatása az ízületekre, ínakra, porcokra, csontokra is kiemelkedő lehet. Ezt a fehérjét…
Életmód

Ránctalanítás műtéti beavatkozás nélkül – ez lehetséges?

2 perc olvasás
A ráncfelvarrás sokak életében egyet jelent az elkerülhetetlennel, vagy éppen azzal a rémálommal, amit soha nem akarnának a magukénak tudni. Akkor inkább…
ÉletmódSzínes

Alig várod a nyarat? Készülj fel rá már most!

2 perc olvasás
Bár a naptár szerint még jó sokat kell aludni a várva várt nyaralásig vagy a strand kellékek indokolt előkerüléséig, te mégis sóhajtozva…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!