Divat

Indiai téli ruhák – avagy a szári ugyan szép, de vékonyka viselet

6 perc olvasás

Újra és újra képesek vagyunk rácsodálkozni India varázslatos vidékeire, kultúrájára, mely annyira pompázatos és sokszínű. Ebben a tarkaságban üde színfoltot jelent a ruházkodás is, mely sok esetben ötvözi a tradicionális és a modern divatkultúra jegyeit, akár egy viseleten belül is. Így van ez az indiai téli ruhák, kiegészítők esetében is, noha a hideg évszak ezen a vidéken nem csupán a sál-sapka-kabát-csizma kombót jelenti. De hogy miért, cikkünkből ez is kiderül. 

Az indiai tél korántsem olyan mindenütt, mint nálunk

Jól megférnek egymás mellett az autentikus indiai és a nyugati divatvilágból átvett ruhadarabok télen is. Szétnéztünk egy picit – ha másképp nem is, hát virtuálisan – ebben a mesevilágban, ahol a miénktől eltérően valójában csak három évszak mutatja meg magát. Az éghajlat eléggé változatos, ennek is köszönhető, hogy az évszakok legfőképp a csapadék mennyiségében különböznek egymástól. A tél jellemzően november végén kezdődik és február végéig tart, és hőmérséklet tekintetében is igen sok arcát megmutatja. Míg a legdélebbi területeken átlagosan 26 °C is lehet, addig a legészakibb vidékeken -6 °C-ot vagy annál is cudarabb időt is jelezhet a hőmérő. Ennélfogva nem csoda, hogy egyes helyeken szinte csak a nyáron hordott szettekre van szükség, míg másutt a hidegre is fel kell készülni.

Az anyagokat tekintve

A brokát

Télen talán mindig is nehézkesebb elegánsan, különleges alkalomhoz illően felöltözni, de szerencsére van olyan anyag, mely kellően sikkes, mégis megfelelő béléssel könnyen téliesíthető, ez pedig a brokát. Egy brokát kabát, felöltő ideális hossza a vádli közepénél ér véget, lehet harangujjú vagy ujjatlan is, galléros vagy gallér nélküli, de mindez nem kőbe vésett szabály, ahogyan az sem, hogy milyen ruhadarabokkal társítják. Csodásan mutat vele együtt egy szintén brokát, szatén vagy lurex nadrág egy esti programon, nappal inkább valamilyen kevésbé fényes anyag, pamut vagy khadi kerül elő.

indiai téli ruhák - brokát és khadi textil anyagok

Brokát és khadi textil anyagok

És ha már pantalló, az újra divatos, bő szárú palazzo nadrág egy crop toppal és egy A vonalú kabáttal igazán fenséges látványt nyújt. A brokátból varrt hosszú felöltő kurta szettel is bámulatos megjelenést kölcsönöz, akár a nyáron hordottal együtt is, ha nem tombolnak a mínuszok odakint.

A bársony

Akár báli öltözékről is legyen szó, a bársony mindig remek választás, így vannak ezzel India hölgyei is. Stílusos, ugyanakkor remekül véd a hideg ellen, és a tradicionális indiai viselethez is tökéletes. Ha blúz, akkor gyakran még mutatósabbá teszik egy szép hímzéssel a nyakrészen, a galléron vagy az ujjak szegélyén, ez utóbbiak lehetnek puffosak és egyszerű vonalúak is.

A hosszú, hímzett bársonyruha ha kell, szexi, ha kell, elegáns, és mindig remek választás egy kiruccanós vagy épp elegáns estéhez. Egy kis minimalista hímzés pedig csak még alkalmibbá varázsolja az öltözéket.

bársony szári

A bársony kiváló anyag az A vonalú kurtákhoz is: igazi hercegnői megjelenést kölcsönöz, csipkékkel, hímzésekkel díszítve. Egy kontrasztos színű selyemnadrággal, selyemből készült dupattával kiegészítve pedig igazán elképesztő összhatást ad.

A bársony kabátként hordva alapdarabnak számíthat, legyen az köpenyszabású vagy strukturáltabb, összetettebb szabásminta alapján varrott. Hímzett formája a hagyományos kurta mellett is megállja a helyét. Ünnepélyes alkalmakon, esküvőkön gyakran viselnek az egyszínű rövid kurta felett bársony shararát is. Az elöl nyitott bársonykabátok remekül párosíthatók szinte bármivel, bár a nyugati öltözködéshez igazodva a legjobban nadrággal és farmerrel passzolnak, állítják a szakértők.

Egy hímzett bársony odhni minden indiai ruhatár kötelező darabja, melyet télen különleges alkalmakra kendőként viselnek. Egy sima bársony anarkalit egyaránt hordanak hímzett dupattával és nehéz brokát illetve selyem dupattával is.

India bársony ruhák

Az öltözékek sorrendben: anarkali,odhni, palla, sharara szett

Az indiai téli ruhák közül nem hiányozhat a…

Szári, a csodás örök divat

Első pillantásra a szári mindennek tűnik, csak épp téli viseletnek nem, de az elegancia, mint tudjuk, időnként felülírja egy picit az időjárás és a kényelem szabályait. Éppen ezért léteznek már olyanok, melyek vastagabb anyagból készültek, illetve egy kellően meleg kabáttal felvéve mégsem annyira fúj át rajtuk úgy a hideg szél.

Az úgynevezett palla is megoldás lehet ilyenkor, mely egy újabb réteg valójában a szári felett, szép hajtásokkal, lágy eséssel még dekoratívabbá téve az amúgy is lélegzetelállítóan szép szárit. Hasonló színű illetve hasonló anyagból varrott hímzett illetve brokát kabáttal mesésen elegáns szettet kapunk.

Pulóver, mely itt is alap ruhadarab

A pulóver és a szoknya párosítása soha nem mehet ki a divatból, melynek követői számára idén ez oversize pulóvert, rövid szoknyát és combig érő csizmát jelent. A pulóver lehet szűkebb, testhez simuló fazon vagy garbó is, egy szép nyomottmintás sállal körülfogva.

Egy fekete pulóver szinte minden ruhatárban megtalálható, és amely rendkívül sokféle módon variálható. Egy szintén fekete hosszú csizmával kiegészítve lehet az egész szett egyszínű is, de gyakran megtörik mindezt egy kontrasztos színű cipővel, mely lehet fehér, kék, bézs, vagy bármilyen a kedvenc árnyalatok közül.

Szaladgálós, piacra menős, sportos, játszós napra kiváló viselet lehet ezen a vidéken is a finom, puha és meleg teddy pulóver, melyhez kiválóan passzol egy boyfriend farmer, egy tornacipő, sőt, a szakértők szerint akár egy magassarkú is.

pulóverruhaA nyugatról érkező divathullámokat követő indiai hölgyek is viselnek például pulóverruhát, mely szinte nélkülözhetetlen része lehet a gardróbjuk téli szekciójának és remekül mutat magasan végződő csizmával és hosszú kabáttal.

A nadrágok szerelmesei a hidegben itt is csak előkapnak egy leggingset vagy egy farmert a szekrényből, és a pulcsi fölé pedig egy poncsót, ha egy kicsit enyhébb az idő.

Csizmák és társaik

Indiában járva nem kell tehát meglepődnünk a nyugatias öltözékeken, igaz ez a cipőkre vonatkozóan is. A hűvösebb napok felé itt is előkerülnek az olyan lábbelik, mint magasszárú cipő és a csizma, ez utóbbi idén is lehet bokáig érő vagy annál jóval hosszabb, a megfelelő ruhadarabokkal társítva látványos összeállítások jöhetnek létre, ahogy azt már fentebb is írtuk.

Leopárdminta az indiai ruhatárban? Bizony, sőt, a cipősszekrényben is helyet kaphat egy efféle darab, legyen akár lapos vagy magassarkú, a megjelenés minden esetben vonzza a tekinteteket.

Sapkák és fejfedők

A sapkák nemcsak funkcionálisak lehetnek, hanem szuper divatos viseletek is, íme néhány az Indiában népszerű típusokból. A turbános sapka egyszerre kényelmes és melegen is tart, ugyanakkor elegáns stílust kölcsönöz viselőjének. A barett szintén egyedi és divatos kiegészítő, bár a funkcionalitás ezúttal kissé háttérbe szorul. A bohókás pomponos sapka ennek épp ellenkezője, ahogyan a macskafüles vagy épp az a változat, mely arra jelenthet megoldást, ha valaki gyakran összefogva hordja a haját.

India divat sapkák

Enyhébb időben praktikus lehet a kötött fejpánt is, mely nálunk szintén nagy népszerűségnek örvend, akár csak a nyolcvanas években.

Ha viszont zimankó van odakint, a klasszikus meleg téli sapka elengedhetetlen kiegészítője a ruhatárnak, legalábbis az India északi vidékein élőkének biztosan.

[custom-related-posts title=”Hasonló írásaink a témában” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]




Kapcsolódó bejegyzések
Divat

Színes női cipők tavaszra és nyárra – hogyan viselheted ezeket a legstílusosabban?

3 perc olvasás
A tavaszi és a nyári szezon tökéletes alkalmat biztosít arra, hogy bátrabban játsszunk a színekkel, így gardróbunk szürke és fekete dominanciáját felválthatják…
Divat

Apró változtatás, hatalmas megújulás

4 perc olvasás
A férfi divatról elterjedt közhiedelem, hogy jóval egyszerűbb és letisztultabb mind forma világában, színeiben mind pedig a felhasznált anyagok tekintetében. Nem beszélve…
Divat

Divatosan az irodában – elvárások és egyéniségünk

3 perc olvasás
Kiskosztüm magassarkúval vagy farmer és tornacipő? Az irodai öltözékünk kiválasztásakor nemcsak azt kell mérlegelnünk, mi illeszkedik saját stílusunkhoz, hanem azt is, öltözékünknek…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!

×
DivatSzínes

Gyermekmunka a divat világában