Életmód

Viselj ma valami lilát szolidaritásod jeléül!

1 perc olvasás

A Purple Day – Lila Nap az Egyesült Államokból indult 2008-ban. Még mielőtt egy kósza divathóbortra gondolna ennek kapcsán bárki is, elmondjuk, hogy egy annál sokkal komolyabb dologról van szó: az epilepsziáról.

A lila nap eredete Cassidy Meganhez kötődik, egy fiatal kanadai lányhoz, aki egy nap a suliban úgy döntött, hogy kiáll az iskolatársai elé, és mesél nekik arról, hogy milyenek is az epilepsziával küzdők mindennapjai. A kezdeményezés azóta már nem egyedülálló a világon, számos szervezet és alapítvány csatlakozott, és tartanak hasonló előadásokat világszerte, több, mint 120 országban. Hazánkban a Magyar Epilepsziával Élők Alapítvány az, amely aktívan kiveszi a részét a mozgalommá nőtt rendezvénysorozatból évről évre.

Az elsődleges célkitűzés az, hogy kellő tájékoztatást nyújtsanak, felhívják a kövélemény figyelmét az epilepsziára. A szerezők pedig arra kérnek mindenkit, aki akár érintett, akár családtag, barát, vagy szimpatizáns, hogy március 26-án egy lila színű ruhadarabbal vagy kiegészítővel jelezze szolidaritását és üzenje azt a világ felé: “Nem vagytok egyedül!”

„Magyarországon sajnos még mindig rengeteg a tévhit az epilepsziával kapcsolatban. Hatalmas az információhiány, és számos rossz előítélet él az emberekben.

Még mindig nagyon kevesen vannak, akik a különböző közösségekben nyíltan tudják vállalni a betegségüket.

A Lila Nap célja, hogy ledöntse azt a még ma is élő erős stigmát, ami miatt az epilepsziával élők kirekesztve érzik magukat”

– mondta Mészáros László, a Magyar Epilepsziával Élők Alapítvány alapítója és Purple Day-nagykövet. Hazánkban Magyarországon jelenleg több mint 150 000 epilepsziás ember él.

További infókért kattints ide.




Kapcsolódó bejegyzések
Életmód

Kollagén hatása az ízületekre

3 perc olvasás
A kollagén fogyasztása nemcsak a bőrünkre hathat pozitívan, a kollagén hatása az ízületekre, ínakra, porcokra, csontokra is kiemelkedő lehet. Ezt a fehérjét…
Életmód

Ránctalanítás műtéti beavatkozás nélkül – ez lehetséges?

2 perc olvasás
A ráncfelvarrás sokak életében egyet jelent az elkerülhetetlennel, vagy éppen azzal a rémálommal, amit soha nem akarnának a magukénak tudni. Akkor inkább…
ÉletmódSzínes

Alig várod a nyarat? Készülj fel rá már most!

2 perc olvasás
Bár a naptár szerint még jó sokat kell aludni a várva várt nyaralásig vagy a strand kellékek indokolt előkerüléséig, te mégis sóhajtozva…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!