Életmód

Rossz a közérzeted? Sok a stressz? Irány a természet!

2 perc olvasás

Nem véletlen, hogy vannak olyan zenei összeállítások, melyek felidézik nekünk a természet hangjait, legyen az madárcsicsergés vagy éppen a tenger morajlása. Bárki megteheti, hogy egy fotelban ülve elindít egy ilyesfajta felvételt, behunyja a szemét, és megpróbál kicsit kikapcsolni. Sikerülhet persze, de a valódi, élő hangzást – akár egy koncerten – nem pótolja semmi. Így hát gyerünk túrázni, kirándulni!

Aki rendszeresen túrázik, kirándul, ismeri azt az érzést, hogy miközben jár-kel, beszippantja a friss, tiszta levegőt, hallgatja a sehol másutt nem hallható varázslatos hangokat, egyszeriben feltöltődik. Ezeket a hanghatásokat vizsgálták kanadai kutatók, pontosabban azt, hogy milyen pszichés hatásokat vált ki belőlünk a természetes hangkörnyezet. 

A Rachel Buxton által vezetett kutatócsoport korábbi tanulmányokat is megvizsgált, melyek egy része laboratóriumi körülmények között készült: a jelentkezők egy fejhallgató segítségével kaptak ízelítőt az erdő hangjaiból. Közben olyan tényezőket is vizsgáltak az önkénteseknél, mint a pulzus, a vérnyomás vagy az érzelmi állapot változásai. Megfigyelték továbbá a fájdalomérzékelés mértékét és a kortizol nevű stresszhormon szintjét is.

A kontrollcsoportokkal összehasonlítva nagyságrendekkel jobb lett a tesztalanyok közérzete, csökkent a stressz-szintjük, jobb kedvük kerekedett, mint annak előtte.

Külön statisztikát vontak a különbőző hangok hatásait illetően is, így arra az eredményre jutottak, hogy a legpozitívabb hatásokat a víz hangja váltotta ki, ezt követte a madárcsicsergés és végül e kettő egy időben való meghallgatása.

Nekem személy szerint minderről az 1955-ben készült Sissi-trilógia egyik híressé vált mondata jut eszembe.

“Ha valaha az életben bánatos leszel, mindig menj ki egy közeli erdőbe és minden fában, minden bokorban, minden növényben és állatban érezni fogod Isten jóságát és mindenhatóságát.”

sissi-termezsetjaras-divatmagazin.hu

[custom-related-posts title=”Óvjuk is a természetet!” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]




Kapcsolódó bejegyzések
Életmód

Kollagén hatása az ízületekre

3 perc olvasás
A kollagén fogyasztása nemcsak a bőrünkre hathat pozitívan, a kollagén hatása az ízületekre, ínakra, porcokra, csontokra is kiemelkedő lehet. Ezt a fehérjét…
Életmód

Ránctalanítás műtéti beavatkozás nélkül – ez lehetséges?

2 perc olvasás
A ráncfelvarrás sokak életében egyet jelent az elkerülhetetlennel, vagy éppen azzal a rémálommal, amit soha nem akarnának a magukénak tudni. Akkor inkább…
ÉletmódSzínes

Alig várod a nyarat? Készülj fel rá már most!

2 perc olvasás
Bár a naptár szerint még jó sokat kell aludni a várva várt nyaralásig vagy a strand kellékek indokolt előkerüléséig, te mégis sóhajtozva…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!