Kultúra

134 éve, hogy Kincsem az égi lóversenypályán győzedelmeskedik

2 perc olvasás

A világhírű versenylovat külföldön azóta is Magyar Csodaként emlegetik, és méltán teszik ezt és tesszük mi magunk is.

A magyar lovassport és a lótenyésztés felejthetetlen büszkesége volt, aki nem kevesebb, mint 54 alkalommal futott neki a kitűzött távnak, 13 pályán.

És bizony, mind az 54 alkalommal elsőként ért a célba, ami már csak azért is szenzáció, mert kancaként nyert, és ez bizony ritkaság.

A 2017-ben éppen ezen a napon bemutatott Kincsem című film is róla szól, mely minden idők legdrágább és egyik legsikeresebb magyar filmje lett.

Angol telivér szülők nőstény csikójaként látta meg a napvilágot gazdája, Blaskovich Ernő birtokán. A film forgatókönyve szerint a gróf árverésen vásárolja meg Kincsemet. A valóságban azonban volt még öt másik lova is, és amikor később anyagi gondok miatt eladásra bocsájtotta volna állatait, egyedül a későbbi díjnyertes állatot nem sikerült valamilyen oknál fogva pénzzé tennie. Szerencséjére.

Kincsem, „a legyőzhetetlen csodakanca” (Emil Adam festménye, 1878)

aKincsem, „a legyőzhetetlen csodakanca”
(Emil Adam festménye, 1878)

A legenda szerint a kanca igazi egyéniség volt és némileg öntörvényű. Állítólag minden külhoni versenye előtt kortyolt egy jót a gödi vízből, melyet minden alkalommal külön neki szánva vittek magukkal. Nem beszélve arról a Csalogány nevű fekete-fehér nőstény macskáról, akivel szoros barátságot kötött és aki szintén utazott vele minden alkalommal. Az ő kötődésük valóban létezett, nem filmbeli kitaláció.

6 éves korában kezdődtek ízületi panaszai, a rengeteg gyakorlástól, terheléstől azok elkoptak, sőt egy csikó rúgása miatt Kincsem meg is sérült, így lassan fel kellett hagynia a versenyzéssel. Ezt követően tenyészkancaként öt utódnak adott életet. Ilyenformán vérvonala azóta is fennáll és gyarapodik. Nevét a Kincsem Park és egy aszteroida is őrzi, nem beszélve a szobrokról és festményekről, melyek szintén rá emlékeztetnek.

Aki pedig nem látta volna a róla készült filmet, nézze meg feltétlenül.




Kapcsolódó bejegyzések
KultúraSzínes

Szépségversenyek akkor és most – 1. rész

5 perc olvasás
A szépségversenyek eredete ugyan régebbi keletű, mint gondolnánk, mondhatni évszázadokkal ezelőtt már léteztek efféle megmérettetések, bár korántsem olyan formában, mint manapság. Az…
DivatKultúraSzínes

Egy pár lenyűgöző fotókat készített fekete gyermekekről

3 perc olvasás
A fényképezés nem csak egy kép létrehozásáról szól – a megfelelő kezekben az inspiráció eszközévé válhat, szemeket nyithat fel és falakat dönthet…
Kultúra

Élőben nézni, átélni és végigizgulni az igazi!

3 perc olvasás
Az élő közvetítések varázsa utánozhatatlan. Ennél már csak a személyes jelenlét az, ami többet adhat. S jelenleg erre minden esély meg is…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!