ÉletmódSzínes

Bevált tippek csuklás ellen

2 perc olvasás

A csuklás oka nem mindig felderíthető, bár alapvetően a rekeszizom görcsös összehúzódása okozza. Viszont vannak apró trükkök, melyek segítségével még a makacsabb csuklás-sorozat is megszüntethető.

Viszont előtte fontos megjegyezni, hogy csecsemők esetén ne alkalmazzuk a módszereket, egyrészt mert náluk – különösen a mohó, anyatejes babáknál – amúgy is gyakori jelenség, másrészt legtöbbször már attól is elmúlik, ha megváltoztatjuk a testhelyzetüket.

Ami pedig a felnőtteket illeti, túlzott mennyiségű alkohol illetve csupán csak hideg folyadék fogyasztása is kiválthatja a csuklást. Ha csak néha fordul elő, akkor nincs is gond, viszont ha sűrűn jelentkezik, akkor érdemes orvoshoz fordulni, hogy kizárjuk az esetleges hashártyagyulladást például.

És íme az ötletek

  • Régi, de bevált módszer, ha egy mély lélegzetvételt követően visszatartjuk a szuszt, ameddig csak bírjuk.
  • A vízivást is remek gyógymódként tartjuk számon ilyenkor, mely különösen akkor hatékony, ha azt 7 apró kortyként tesszük, egészen addig, míg a csuklás el nem múlik.
  • És ha már ivás, és pláne gyakorta előfordul a mindennapjainkban a csuklás, tartsunk magunknál előre elkészített borsmentateát. Az okát nem tudjuk, de állítólag még hatékonyabb, ha szívószállal fogyasztjuk el oly módon, hogy közben mindkét fülünket befogjuk.
  • Furcsa, de jó módszer lehet a kockacukorra cseppentett citromlé vagy ecet is, ha azt mindenestül lassan elszopogatjuk.
  • Sokan szeretik a fűszernövényeket akár az ízük, akár a jótékony hatásuk miatt csak úgy, nyersen elrágcsálni. Nekik hasonló helyzetben a kaprot és a tárkonylevelet ajánljuk.
  • A csuklás közbeni hangos számolás illetve a tüsszentés is beválhat, ez utóbbihoz a bors remek segítő lehet.
  • Végezetül, ha olyan helyen vagyunk, hogy megtehetjük – és nem mondjuk a buszon vagy a munkahelyen -, feküdjünk hanyatt, a térdeinket pedig húzzuk fel, amennyire csak tudjuk, a mellkasunkig.



Kapcsolódó bejegyzések
Színes

Négy tipp a ruhák színeinek színpompás összehangolására

3 perc olvasás
A megfelelő színkombinációk kiválasztása ruházatunkban döntő jelentőségű, lévén az összhatásnak köszönhetően egyfajta kisugárzás jön létre, amit a külső szemlélők pontosan érzékelnek. Ráadásul…
DivatSzínes

Mitől lesz egy eljegyzési gyűrű különleges?

5 perc olvasás
Nincs két ugyanolyan kapcsolat: minden kötelék egyedi és páratlan e világon. Ha pedig egy ilyen egyedülálló kapocs alakul ki két ember között,…
Életmód

Kollagén hatása az ízületekre

3 perc olvasás
A kollagén fogyasztása nemcsak a bőrünkre hathat pozitívan, a kollagén hatása az ízületekre, ínakra, porcokra, csontokra is kiemelkedő lehet. Ezt a fehérjét…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!