DivatSzínes

Százhúszezer éves múltra nyúlhat vissza a ruhakészítés

3 perc olvasás
top view scissors with needles thread

Állatok bőrének nyúzására, szőrmefeldolgozásra használt több mint 60 csonteszközre bukkantak kutatók egy marokkói barlangban, a kilencvenezer-százhúszezer éves eszközök a legrégebbi régészeti leletek, amelyek ruházat készítéséről tanúskodnak. Eszerinte a ruhakészítés ősibb, mint gondoltuk.

Az iScience című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányban Curtis Marean, az Arizonai Állami Egyetem paleoantropológusa és Emily Hallett, a Max Planc Történeti Tudományok Intézetének kutatója részletesen bemutatja azt a több mint 60 csonteszközt és egy cetféle fogából készített csonteszközt, amelyeket még 2011-ben találtak az Atlanti-óceán marokkói partjaihoz közeli barlangban, amikor állati csontokat tanulmányoztak, hogy rekonstruálják az ember étrendjét – olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

A ruházat feltalálása és a megalkotásához szükséges eszközök kifejlesztése mérföldkövek az emberiség történetében. Nemcsak a kulturális és kognitív evolúció előrehaladását jelzik, a régészek úgy vélik, hogy elengedhetetlenek voltak ahhoz, hogy a korai emberek lehetővé tegyék a pleisztocén Afrikából új, ökológiai kihívásokkal teli környezetek felé történő kiterjesztését. Mivel azonban a ruhák készítéséhez használt prémek és más szerves anyagok valószínűleg nem maradnak meg a régészeti feljegyzésekben, a ruházat eredete még mindig kevéssé ismert.

ruhakészítés

Az iScience-ben megjelent fenti tanulmány egy, a marokkói Atlanti-óceán partja közelében talált megmunkált csonthalmazról számol be, erős bizonyítékot szolgáltat a ruházati cikkek készítésére már 120 000 évvel ezelőtt.

“A Contrebandiers összeállítás most a Blombos helyébe lép, mint a legrégebbi csontszerszám-összeállítás” – mondta Marean, aki az ASU Emberi Eredeti Intézetének társigazgatója és az Emberi Evolúció és Társadalmi Változások Iskolájának alapítványi professzora

A mintegy 12 ezer csont között Hallett felfigyelt több mint 60 csontra, amelyek formája arra utalt, hogy az emberek eszközként használták. Azonosítva a húsevő állatok csontjain talált metszési jeleket és összehasonlítva az eszközöket már régészeti leletekkel, Hallett megállapította, hogy az eszközöket nem húsfeldolgozásra használták a barlanglakók, hanem az állatok – rókák, aranysakálok, vadmacskák – nyúzására, szőrmekészítésre.

A barlangban talált csonteszközök azt bizonyítják, hogy mintegy 120 ezer éve a Homo sapiens elkezdte intenzíven használni a csontot eszközkészítésre és azokot bizonyos feladatokhoz, mint bőr és szőrme feldolgozásra használták – mondta a kutató.

A leletek hiánya miatt a régészek számára nagy kihívást jelent megállapítani, mikor kezdhetett az ember ruházatot készíteni.

Olaszországban a közelmúltban találtak elefántcsontból készült 98 400 éves eszközöket, amelyeket a vizsgálatok szerint szintén bőrök megmunkálására használhatott valószínűleg a neandervölgyi ember. A régészeti leletek szerint a lyukkal ellátott varrótű jóval később, mintegy 40 ezer éve jelenhetett meg.

Apropó ruhakészítés…

[custom-related-posts title=”Olvastad már?” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]




Kapcsolódó bejegyzések
Színes

Négy tipp a ruhák színeinek színpompás összehangolására

3 perc olvasás
A megfelelő színkombinációk kiválasztása ruházatunkban döntő jelentőségű, lévén az összhatásnak köszönhetően egyfajta kisugárzás jön létre, amit a külső szemlélők pontosan érzékelnek. Ráadásul…
Divat

Színes női cipők tavaszra és nyárra – hogyan viselheted ezeket a legstílusosabban?

3 perc olvasás
A tavaszi és a nyári szezon tökéletes alkalmat biztosít arra, hogy bátrabban játsszunk a színekkel, így gardróbunk szürke és fekete dominanciáját felválthatják…
Divat

Apró változtatás, hatalmas megújulás

4 perc olvasás
A férfi divatról elterjedt közhiedelem, hogy jóval egyszerűbb és letisztultabb mind forma világában, színeiben mind pedig a felhasznált anyagok tekintetében. Nem beszélve…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!

×
Divat

Lenyűgözték a magyar divattervezők a Milano Fashion Week közönségét