Szinte minden háztartás hűtőszekrényében található egy tubus, vagy üveg ketchup. Az elmúlt jó néhány évtizedben annyira a mindennapi étkezés részévé vált, hogy vannak ételek, amiket el sem tudunk képzelni nélkülük. Az orvosok azonban most felhívták a figyelmet a veszélyeire.
Persze joggal gondolhatjuk azt, hogy lassan minden egészségtelen és káros, mindennap bombáznak minket a hasonló cikkekkel. Ettől függetlenül sohasem baj, hogyha tisztában vagyunk néhány infóval.
A gond elsősorban a ketchuppal, hogy némelyik rengeteg fűszert, káros adalékanyagot és térfogatnövelőt tartalmaz, amit valószínűleg nem kell ecsetelni, hogy miért rossz.
Nézzük is, vegyünk a kezünkbe egy flakont, és többnyire ez a felsorolás fogad minket:
- paradicsom sűrítmény
- desztillált ecet
- magas cukortartalom
- só
- fűszerek
- hagymapor
- ízfokozók
- színezékék
A nemrég végzett kutatások alapján kijelenthető, hogy egy 1,3 literes kiszerelésű ketchup akár 33 evőkanál cukrot is tartalmazhat, ez azt jelenti, hogy két evőkanál ketchupban 2 teáskanál cukor van, ami rengeteg, hiszen a táplálkozás szakértők a nők esetében napi 6 teáskanál cukor elfogyasztását javasolják csupán.
Arról nem is beszélve, hogy a már fentebb említett adalékanyagok, valamint a zöldség termesztéséhez használt permetek is (hiába mossák meg őket) belekerülnek a kész termékbe. Ezek mind ártalmasak a szervezetünkre.
Félreértés ne essék, senkit sem szeretnénk lebeszélni a paradicsomos szószok fogyasztásáról. Ugyanakkor érdemes mostantól jobban szemügyre venni, milyen terméket választunk.
[custom-related-posts title=”Érdemes kipróbálni!” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]
Kérjük kövess minket! Számodra csak egy kattintás,
de nekünk a világot jelenti! 🙂