ÉletmódGasztro

Nagy baj is lehet abból, ha túl sok ketchupöt eszel!

1 perc olvasás
Fotó: Pixabay

Szinte minden háztartás hűtőszekrényében található egy tubus, vagy üveg ketchup. Az elmúlt jó néhány évtizedben annyira a mindennapi étkezés részévé vált, hogy vannak ételek, amiket el sem tudunk képzelni nélkülük. Az orvosok azonban most felhívták a figyelmet a veszélyeire. 

Persze joggal gondolhatjuk azt, hogy lassan minden egészségtelen és káros, mindennap bombáznak minket a hasonló cikkekkel. Ettől függetlenül sohasem baj, hogyha tisztában vagyunk néhány infóval.

A gond elsősorban a ketchuppal, hogy némelyik rengeteg fűszert, káros adalékanyagot és térfogatnövelőt tartalmaz, amit valószínűleg nem kell ecsetelni, hogy miért rossz.

Nézzük is, vegyünk a kezünkbe egy flakont, és többnyire ez a felsorolás fogad minket:

  • paradicsom sűrítmény
  • desztillált ecet
  • magas cukortartalom
  • fűszerek
  • hagymapor
  • ízfokozók
  • színezékék

A nemrég végzett kutatások alapján kijelenthető, hogy egy 1,3 literes kiszerelésű ketchup akár 33 evőkanál cukrot is tartalmazhat, ez azt jelenti, hogy két evőkanál ketchupban 2 teáskanál cukor van, ami rengeteg, hiszen a táplálkozás szakértők a nők esetében napi 6 teáskanál cukor elfogyasztását javasolják csupán.

Arról nem is beszélve, hogy a már fentebb említett adalékanyagok, valamint a zöldség termesztéséhez használt permetek is (hiába mossák meg őket) belekerülnek a kész termékbe. Ezek mind ártalmasak a szervezetünkre.

Félreértés ne essék, senkit sem szeretnénk lebeszélni a paradicsomos szószok fogyasztásáról. Ugyanakkor érdemes mostantól jobban szemügyre venni, milyen terméket választunk.

[custom-related-posts title=”Érdemes kipróbálni!” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]




Kapcsolódó bejegyzések
Életmód

Kollagén hatása az ízületekre

3 perc olvasás
A kollagén fogyasztása nemcsak a bőrünkre hathat pozitívan, a kollagén hatása az ízületekre, ínakra, porcokra, csontokra is kiemelkedő lehet. Ezt a fehérjét…
Életmód

Ránctalanítás műtéti beavatkozás nélkül – ez lehetséges?

2 perc olvasás
A ráncfelvarrás sokak életében egyet jelent az elkerülhetetlennel, vagy éppen azzal a rémálommal, amit soha nem akarnának a magukénak tudni. Akkor inkább…
ÉletmódSzínes

Alig várod a nyarat? Készülj fel rá már most!

2 perc olvasás
Bár a naptár szerint még jó sokat kell aludni a várva várt nyaralásig vagy a strand kellékek indokolt előkerüléséig, te mégis sóhajtozva…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!