Életmód

Így védheted meg gyermekedet az online zaklatóktól – videó

2 perc olvasás
Fotó: Evening Standard

A gyerekek rengeteg veszélynek és bántalmazásnak vannak kitéve az online térben. Évek óta fennáll a kérdés: hogyan tudunk védekezni ellen? Szülőként mit tudunk tenni?

A Telenor Magyarország TudatosNet címmel indított videósorozatot, melyben mind a szülők, mind pedig a fiatalok megtanulhatják, mi a teendő ha zaklatás áldozataivá válnak az interneten. Az oktatóanyagok elkészítése előtt azonban kutatás is készült a téma megismerése, és a jelenlegi helyzet miatt, mely elkeserítő számokat mutat.

A szülőknek csupán 14 százaléka tud arról, hogy saját gyereke átélt már online zaklatást, a kutatásban 24 százalékuk tudott olyan másik fiatalról, aki cyberbullying áldozata lett. Tízből egy gyerek vallotta be, hogy írt már negatív, bántó megjegyzést másnak.

– tudta meg az MTI.

Ez azt jelenti, hogy az áldozati és bántalmazói oldalról is vannak információk. Az alább található videó arra hívja fel a figyelmet, hogy az elkövetők sem mindig ismerik fel tetteik súlyát, ezért fontos a szembesítés, illetve a sértő tartalmak, bejegyzések törlése, annak jelentése.

Koren Balázs, a Telenor HiperSuli szakmai vezetője az MTI-nek eljutott közleményében arról beszélt, hogy az online bántalmazás a koronavírus alatt még jelentősebb lett.

„A járványügyi helyzet hatására nőtt az online játékok és kommunikációs felületek népszerűsége, amelyek használata során könnyen olyan személyekkel is kapcsolatba kerülhetnek a gyerekek, akiket korábban nem ismertek. Fontos, hogy tájékozottak legyenek mind a szülők, mind a gyerekek, és megfelelő kritikus szemlélettel kezeljék online kapcsolataikat. Többek között ezzel is foglalkozik a most közzétett TudatosNet-videósorozat”

– mondta el a szakember.

Persze a videó mellett még számos felület foglalkozik a témával, több fórum és írott anyag áll rendelkezésre, mely segíthet a védekezésben.

Szülőknek ajánljuk Klausz Melinda közösségi-média szakértő, “Megosztok, tehát vagyok” című könyvét, ami további súlyos, fontos kérdéseket boncolgat a fiatalok online jelenlétével kapcsolatban.




Kapcsolódó bejegyzések
Életmód

Kollagén hatása az ízületekre

3 perc olvasás
A kollagén fogyasztása nemcsak a bőrünkre hathat pozitívan, a kollagén hatása az ízületekre, ínakra, porcokra, csontokra is kiemelkedő lehet. Ezt a fehérjét…
Életmód

Ránctalanítás műtéti beavatkozás nélkül – ez lehetséges?

2 perc olvasás
A ráncfelvarrás sokak életében egyet jelent az elkerülhetetlennel, vagy éppen azzal a rémálommal, amit soha nem akarnának a magukénak tudni. Akkor inkább…
ÉletmódSzínes

Alig várod a nyarat? Készülj fel rá már most!

2 perc olvasás
Bár a naptár szerint még jó sokat kell aludni a várva várt nyaralásig vagy a strand kellékek indokolt előkerüléséig, te mégis sóhajtozva…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!