Életmód

Vajon mitől lesz sikeres egy párkapcsolat?

3 perc olvasás

 

Természetesen nincsen általános, mindenkire érvényes recept, de vannak olyan alappillérek, melyek feltétlenül szükségesek ahhoz, hogy egy kapcsolat kiállja az idő próbáját. Lássuk, melyek ezek.

Fogadd el és szeresd önmagad

Ha Te magad nem szereted önmagad, hogyan is várhatod el, hogy mások is szeressenek? Elsőként saját magaddal kell kibékülnöd, elfogadni olyannak, amilyen vagy. Ez persze nem jelenti azt, hogy itt meg kell állnod, hiszen miért ne fejleszthetnéd a személyiséged, hiszen egy teljes értékű életnek ez is szerves része; vagy ha úgy érzed, a külsődért is érdemes lenne tenned, akkor találd meg annak is a módját. Ha elfogadod magad, akkor lesz kellő önbecsülésed, így elkerülheted azt a csapdát, melyet kapcsolatfüggőség néven ismerünk. Egyenrangú társa lehetsz a szerelmednek, olyan, aki határozottan megáll a lábán.

Szerelem és szeretet

A kiegyensúlyozott párkapcsolat alapja a szerelem illetve a szeretet, no és a bizalom. Az előbbiek kissé hullámzóak is lehetnek az idők folyamán, azonban a bizalom, a megértés mindig, minden percben jelen kell, hogy legyen. Fogadd el a párodat olyannak, amilyen. Ne ess abba a hiába, hogy megpróbálod a magad elképzelése alapján megváltoztatni, átnevelni a kedvesed. Persze mindehhez kell az is, hogy a lényeges dolgokban hasonlóan gondolkodjatok, időről időre közös célokat tűzzetek ki, csináljatok közös programokat, és kommunikáljatok. Így a szerelem, a szeretet tüze sosem alszik ki. És még valami: ne félj kimondani, kimutatni, hogy mit érzel iránta.

Az idő értéke

Érdemes időről időre végiggondolni, hogy mivel töltjük a mindennapjainkat, mire fordítjuk a figyelmünk nagy részét. Kezdetben a „Csak Te és Én” áll az első helyen, aztán ahogy telnek az évek, úgy mind több egyéb dolog is jön az életünkbe, mely fontos lesz: karrier, gyerekek, és a párkapcsolat kissé hátrébb kerülhet a fontossági sorrendben.

Ne hagyjuk, hogy ez megtörténjen, adjunk időt magunknak, egymásnak, nap, mint nap.
Az érdeklődés a másik dolgai iránt, a törődés, odafigyelés állandóan jelen kell, hogy legyen, és itt ismét a már említett folyamatos kommunikáció a kulcs. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy egyfolytában szóval kellene tartanod a párodat, viszont a napi történések, a közös tervek megbeszélése egyértelműen elengedhetetlen.

Tapintat

Említettük, hogy a kommunikáció alapvető, viszont legalább ennyire lényeges annak mikéntje is. A nyílt, őszinte és nyugodt beszélgetés során rendkívül fontos, hogy hogyan fejezzük ki magunkat illetve az, hogy türelmesen, ítélkezéstől mentesen hallgassuk végig a párunk véleményét. Ne akarjuk mindenáron ráerőszakolni a mi meglátásunkat, ha kell, érveljünk okosan és higgadtan, majd törekedjünk a kompromisszumos megoldásra. Ha vitára kerülne a sor, akkor is tekintsük a kedvesünket egyenrangú vitapartnerként.

Gyengédség, ölelés és társai

A gyakori ölelés, gyengédség, az érintés minden embernek alapvető szükséglete. Ha kell, megnyugtat; ha kell, megörvendeztet; erőt ad és fenntartja a szerelmi vágyat. Miért kellene, hogy az évek múlásával csak egy-egy köszönő puszira és egyre ritkuló szerelmeskedésekre korlátozódjon a párok közti gyengédség? Tessék gyakran összebújni, szeretgetni a másikat, hiszen a párunk és megérdemli! A kapcsolatunk jövője meg pláne.

A változás magától értetődő

Természetes, hogy az évek során oly sok minden hatással van ránk és bizony változunk: pár év elteltével másképp látunk dolgokat, változhat a személyiségünk. Jó esetben mindez kedvező formában történik, hiszen a korral együtt élettapasztalatokat is gyűjtünk, azonban előfordulhat – és ez talán a leggyakoribb – hogy egyes dolgokat illetően kevésbé leszünk toleránsak. De ügyeljünk arra, hogy ne váljunk házisárkánnyá, nem kell minden apróságot szóvá tenni, pláne nem megsértődni. Nem érdemes felesleges veszekedésekre pazarolni az időt, amit nevetésre, tartalmas, jóízű beszélgetésekre, közös programokra fordíthatnánk.

A fentiek betartása persze nem könnyű, de ha minél többet gyakoroljuk, annál nagyobb esélyünk lehet egy boldog és kiegyensúlyozott párkapcsolatra.

 

 




Kapcsolódó bejegyzések
Életmód

Kollagén hatása az ízületekre

3 perc olvasás
A kollagén fogyasztása nemcsak a bőrünkre hathat pozitívan, a kollagén hatása az ízületekre, ínakra, porcokra, csontokra is kiemelkedő lehet. Ezt a fehérjét…
Életmód

Ránctalanítás műtéti beavatkozás nélkül – ez lehetséges?

2 perc olvasás
A ráncfelvarrás sokak életében egyet jelent az elkerülhetetlennel, vagy éppen azzal a rémálommal, amit soha nem akarnának a magukénak tudni. Akkor inkább…
ÉletmódSzínes

Alig várod a nyarat? Készülj fel rá már most!

2 perc olvasás
Bár a naptár szerint még jó sokat kell aludni a várva várt nyaralásig vagy a strand kellékek indokolt előkerüléséig, te mégis sóhajtozva…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!