Életmód

Előzd meg a szócsatákat!

3 perc olvasás

Egy párkapcsolatban előfordulhatnak kisebb-nagyobb összezörrenések, és ezeknek számtalan oka lehet. Kellő odafigyeléssel és türelemmel megelőzhetők a szópárbajok, élét vehetjük a heves vitáknak. Olyan apró trükköket tárunk fel, melyek nemcsak szerelmi, de bármilyen emberi kapcsolatot illetően működhetnek. 

A szócsaták kialakulásában természetesen döntő szerepe van annak is, amit az elfoglalt, rohanó életnek szoktunk nevezni, és amely olyan kiindulási helyzetet teremt, amelyben könnyen jön a vita:

fáradtak vagyunk, kimerültek, ezáltal türelmetlenebbek, és az általános időhiány közepette hosszabb beszélgetésekre sem futja.

Megtörténhet, hogy napokig csak a legszükségesebb teendőket, történéseket beszéli meg egy pár és apró zsörtölődések hagyják el a szájukat.

És akkor itt jön az, hogy mégis csak kell az a bizonyos minőségi idő, melyről a korábbi cikkünkben is olvashattál (Kattins ide: Vajon mitől lesz sikeres egy párkapcsolat?)
Bizony, ha máskor nem is, legyen időnk legalább hétvégente egy-egy tartalmasabb beszélgetésre, de ennek is megvolnának a „szabályai”:

1. Aktív figyelem

Türelmes, figyelmes hallgatást jelent, mely során a partner szemébe nézünk, és csak arra figyelünk, amit mond. Nem szólunk közbe, hanem egyszerűen végighallgatjuk.

2. Foglaljuk össze a hallottakat

Értő figyelemmel hallgattunk az előbb, így röviden meg tudjuk ismételni azt, amit a párunk közölt. Ez a módszer megakadályozza az esetleges félreértéseket is, hiszen gyakran ezek okozzák a „haragszomrádot.” Így aztán partnerünknek van esélye korrigálni azt, amit a mondanivalójából netán rosszul értelmeztünk.

3. Tegyünk fel nyitott kérdéseket

Sokkal hatékonyabb lehet egy olyan kérdés, mint a „Csalódottnak érezted magad?” ahelyett, hogy azt kérdeznénk, hogy „A csalódottságod miatt történt?” Sokkal bővebb válaszra számíthatunk az előbbi, mint az utóbbi kérdés megfogalmazása után, ennek ugyanis van némi éle, amiben a másik hibáztatása bújik meg.

4. Mondd el, hogy örülsz annak, hogy a beszélgetés jó irányba halad

„Örülök, hogy elmondtad”, „Köszönöm, hogy őszintén elmondtad” és hasonló mondatok még tartalmasabb, mélyebb beszélgetést ígérnek, nem kell attól tartanunk, hogy a partner elintézi egy-egy tőmondattal a továbbiakat.

5. Az érzelmeink kifejezése

Mennyivel hatásosabb azt mondani: Úgy érzem, hogy mintha kevesebb időd lenne rám, mint azelőtt, mintha azt mondjuk: Soha nem vagy itthon, mindig odavagy! Ugye érezhető a különbség?
Vagy: „Szeretném, ha időnként te is elmosogatnál, ha van egy kis időd”, ahelyett, hogy „Mindig tele van a mosogató, és mindig az én dolgom rendet tenni a konyhában?!” Kerüljük a Te mindig… illetve a Te soha… kezdetű megjegyzéseket is. Azért az érzelmek kifejezésénél ne essünk át a ló túloldalára azzal, hogy mindenáron lelkiismeretfurdalást akarjunk kelteni a másikban.

6. Maradjunk a témánál

A beszélgetés alatt egyrészt nem szép dolog felemlegetni a régi történéseket, másrészt, ami elmúlt, elmúlt, le kell zárni és nem felhozni minden adandó alkalommal. Így az ebből fakadó újabb vitákat is elkerülhetjük.

A kezdetek során elképzelhető, hogy a beszélgetés eme átfogalmazása kissé mesterkéltnek tűnik, de általa könnyebben megérthetjük, hogy mi zajlik a másikban, mi foglalkoztatja, mi motiválja, és mit miért mond, illetve tesz.

És ami a hab a tortán: jobban megismerhetjük a párunkat – és ő is minket -, ezáltal közelebb kerülhetünk egymáshoz és a kapcsolat elmélyüléséhez.




Kapcsolódó bejegyzések
Életmód

Kollagén hatása az ízületekre

3 perc olvasás
A kollagén fogyasztása nemcsak a bőrünkre hathat pozitívan, a kollagén hatása az ízületekre, ínakra, porcokra, csontokra is kiemelkedő lehet. Ezt a fehérjét…
Életmód

Ránctalanítás műtéti beavatkozás nélkül – ez lehetséges?

2 perc olvasás
A ráncfelvarrás sokak életében egyet jelent az elkerülhetetlennel, vagy éppen azzal a rémálommal, amit soha nem akarnának a magukénak tudni. Akkor inkább…
ÉletmódSzínes

Alig várod a nyarat? Készülj fel rá már most!

2 perc olvasás
Bár a naptár szerint még jó sokat kell aludni a várva várt nyaralásig vagy a strand kellékek indokolt előkerüléséig, te mégis sóhajtozva…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!