Világjáró

A magyarok leginkább itthon szeretnek felfedezni a National Geographic kutatása szerint

4 perc olvasás
A National Geographic kutatásának az eredményei - A NatGeo kutatásából kiderült, hogy a magyarok elsõsorban a belföldi utazást kedvelik, és nem gondolják, hogy az „igazi felfedezés” élményéhez külföldre kellene utazni. Az utazás elsõdleges célja a természetben való kirándulás, pihenés; a vágyott úticélok között pedig elsõsorban a természeti tájak szerepelnek. (One of the many tiled roofs in Budapest. - National Geographic/Laszlo Molnar-Bernath)

A NatGeo kutatásából kiderült, hogy a magyarok elsősorban a belföldi utazást kedvelik, és nem gondolják, hogy az „igazi felfedezés” élményéhez külföldre kellene utazni. Az utazás elsődleges célja a természetben való kirándulás, pihenés; a vágyott úticélok között pedig elsősorban a természeti tájak szerepelnek.

A National Geographic csatorna arról készített reprezentatív kutatást a 18-65 éves körében, hogy mit jelent „felfedezni”, ugyanis a NatGeo nemrégiben elindította a „Felfedezőnek születtünk” kezdeményezését és egy interaktív térképet hozott létre, ahol mindenki megjelölheti a kedvenc helyét.

A magyar lakosságnak a „felfedezés” elsősorban az utazást jelenti, de a megkérdezettek háromnegyede az interneten való tájékoztatódását is kielégítőnek érzi, ha „felfedezésről” van szó. Ezen kívül, főleg a 30-49 éves korcsoportba tartozó nők és a vidéki városokban élők szerint, egy-egy új étterem kipróbálása is a felfedezés kategóriájába tartozik. A kutatás eredményei alapján a magyar lakosság jelentős hányada szeret felfedezni; csupán 17% mondta azt, hogy nem szükséges számára ez a tevékenység. Elsősorban a 18-39 éves vidéki, alacsony iskolázottságú férfiak vélik úgy, hogy ők már minden fontosat láttak a világból, és egyáltalán nem céljuk az utazás.

A National Geographic csatorna felmérése azt mutatja, hogy magyarok számára az utazás nem elsősorban külföldhöz kötődik. A magyar lakosság nem külföld fetisiszta: belföldön éppúgy megtalálja a felfedezés örömét, mint külföldön. A megkérdezettek csupán 34%-a gondolja azt, hogy más országba kell utazni az „igazi felfedezés” élményéhez.

A megkérdezettek 86%-a szerint Magyarországon is bőven van mit felfedezni, nem szükséges elutazni máshová. Az utazás a magyar lakosságnak egyaránt jelenti a látókör tágítását. Olyan izgalmas élményt, tanulást, önismereti lehetőséget, továbbá olyan aktivitást, ami segít közelebb kerülni a családtagokhoz, barátokhoz. Mint kiderült, az utazásokban az új helyek felfedezésével járó belső izgatottságot szeretjük a leginkább. A motivációs rangsorban ez után következik a más kultúrákkal való találkozás és a világ mélyebb megismerése.

Legyen szó akár belföldről vagy külföldről, mindkét esetben a legfontosabb programok között a természetben való kirándulás és a passzív pihenés szerepel. Ezt követi a helyi ételek-italok kipróbálása, valamint a városnézés. A felmérésben résztvevők, az utazás alatt választott programok között az utolsó helyen a sportolást és a vallási célú zarándoklatot jelölték meg.

Spontán említések alapján, Magyarországon a Balaton a legnépszerűbb úti cél. Ezt követi Budapest, Aggtelek és az Őrség. A történelmi városok és szép tájak mellett sokan szeretnének eljutni élményparkba, állatkertbe, valamint fürdőkbe.

A megkérdezettek az új ismeretek megszerzésének legfontosabb eszközekének tekintik a belföldi utazást. A második helyen szerepelnek a könyvek. A harmadik helyet foglalják el a televíziós műsorok az internetes videókkal holtversenyben, a külföldi utazás a negyedik helyen szerepel. A nyomtatott sajtótermékek kevésbé, a podcastok pedig még kevésbé jelentik az ismeretszerzés népszerű módjait.

Mivel a televíziós műsorok közül a dokumentumfilmek nyújtanak a legtöbb ismeretet, tudást, ezért a National Geographic csatorna arra is kíváncsi volt, hogy mi a legnépszerűbb téma. A magyar lakosság az állatvilágot bemutató dokumentumfilmeket szereti leginkább, ezután következnek a turisztikai és a városokról szóló műsorok.

A National Geographic törekszik arra, hogy minden igényt kielégítsen: az állatvilágról szóló dokumentumfilmek elérhetőek a NatGeo Wild-on, a városokra koncentráló tematikus műsorfolyam pedig szeptember 23-tól október 15-éig lesznek láthatóa a National Geographic csatornán. Ebben a kiemelt időszakban olyan prémium tartalmak lesznek elérhetőek, mint a Városépítők, illetve a Top 10 – Az építészet remekművei.

TOP 5 város: belföldi utazás

  1. Budapest
    Budapest Magyarország fővárosa és az ország egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja. A városban számos történelmi nevezetesség található, köztük a Budai Vár, a Hősök tere és a Lánchíd. Budapest számos múzeumnak és művészeti galériának, valamint pezsgő éjszakai életnek is otthont ad.

    1. Budapest a 16. legkedveltebb konferenciahelyszín a világon
    2. Ma 44 esztendeje avatták fel a Budapesti Planetáriumot
  2. Balaton
    A Balaton Magyarország legnagyobb tava és az ország egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja. A tó látogatói számos tevékenységet élvezhetnek, többek között úszhatnak, napozhatnak, horgászhatnak és vitorlázhatnak. A tó körül számos város és falu is található, amelyek mérhetetlenül sok üzletet, éttermet és kávézót kínálnak.
  3. Eger
    Eger egy fantasztikus város, ahol számos jelentős történelmi nevezetesség található, köztük az egri vár és az egri székesegyház. A városba látogatók élvezhetik a termálfürdőit is, amelyek Magyarország legnépszerűbb fürdői közé tartoznak.
  4. Pécs
    Pécs gazdag történelméről és kultúrájáról is ismert. A város számos jelentős történelmi nevezetességnek ad otthont, köztük a pécsi székesegyháznak és a Győzedelmes Kászim pasa mecsetjének. Pécs számos múzeumnak és művészeti galériának is otthont ad.
  5. Szentendre
    Szentendre egy Észak-Magyarországon található kisváros, amely festői utcáiról és épületeiről ismert. A város számos művészeti galériának és múzeumnak, valamint számos kávézónak és étteremnek ad otthont.

Irány a város! a National Geographic-on:

[custom-related-posts title=”Olvastad már?” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]




Kapcsolódó bejegyzések
Világjáró

Biztonságos és kényelmes utazás autóval

5 perc olvasás
Az autóval való utazás számos előnnyel jár, ami miatt még mindig sokan választják akár hosszabb utazásokra is. Autóval utazni biztonságos és kényelmes,…
Világjáró

Turbózd fel a kerékpárod!

4 perc olvasás
Végre itt a tartós jó idő, és bár még sokszor fúj hideg szél és az eső is gyakran lógatja a lábát, egyre…
Világjáró

Minden, amit a szlovén autópályamatricáról tudnod kell

4 perc olvasás
Szlovénia érthető módokon szerepel a legnépszerűbb külföldi országok listáján. Természetközeli úticélok, tengerpart, történelmi városok és kulturális programok várják az ide érkező turistákat….
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!