Életmód

10 stresszoldó stratégia a jó közérzetért

3 perc olvasás

Köztudott ma már, hogy kétféle stressz létezik: a pozitív stressz, mely szárnyakat ad; és a negatív, mely maga alá sodorja az embert. Összeállításunk ez utóbbit veszi célba, bárki által könnyedén alkalmazható rövid- és hosszú távú technikákkal.

Ha tartósan stressz alatt élünk, annak előbb-utóbb az egészségünk is kárát látja, így érdemes odafigyelnünk bizonyos jelekre, melyek – főleg, ha gyakran előfordulnak – mindenképpen figyelmet érdemelnek. Ilyenek a fejfájás, a magas vérnyomás, gyomorbántalmak, szívpanaszok, állandó vagy gyakori feszültségérzet. A túlhajszoltság mellett plusz terhet ró ránk a zaj és az időhiány is.

Azonnal bevethető technikák

1. Feszíts és lazíts

Szorítsuk ökölbe a kezünket és feszítsük meg az alkarokat, tartsuk így pár másodpercig, majd engedjük el. A vállainkat ezután húzzuk fel, amennyire csak bírjuk, és a fejünket billentsük hátra és maradjunk így szintén pár másodpercig. A lábizmaink, majd a csípő és a popsi feszítése illetve lazítása következzen ezután. Mindez segít visszanyerni a nyugodt állapotunkat és egyúttal fel is töltődünk egy picit energiával.

2. Színezd zöldre

Ezúttal nem festeni kell, bár az is egy nagyszerű lazító technika, gondoljunk csak a méltán népszerű felnőtt színezőkre. A zöld az ellazulás, a harmonikus állapot színe, ezért ebben a technikában ez az árnyalat lesz a főszereplő: egyszerűen dőljünk nyugodtan hátra és képzeljük magunk elé a zöld egy megnyugtatóan szép válfaját, a levélzöldet, olyat, mint amilyenben egy szép pázsit is pompázik. Miután ez sikerült, próbáljuk elképzelni, hogy ez a megnyugtató szín, mint egy fénynyaláb átáramlik újra és újra a mellkasunkon, és közben kilégzéskor minden negatív gondolat elhagy bennünket. Általában 3-4 perc elegendő, hogy átjárjon a kiegyensúlyozottság érzése, majd egy jóleső nyújtózással zárjuk a gyakorlatot.

3. Hasi légzés

Tegyük a kezeinket a hasunkra és koncentráljunk a légzésünkre, mely során ne a vállunk emelkedjen, hanem a pocakunk domborodjon. Mély lélegzetvétel után tartsuk bent a levegőt egy pár másodpercig, majd fújjuk ki. Többször érdemes mindezt ismételni, amíg a nyugodt állapot vissza nem tér.
Végezhetjük az úgynevezett négyütemű légzést is, mely során 4-4 másodpercig tartson a belégzés, a lélegzet visszatartása, a kilégzés, majd a légzésszünet.

4. Nyújtózkodás fel és le

Álljunk vállszélességű terpeszbe, karjainkat emeljük fel és nyújtózzunk olyan magasra, amilyen magasra csak tudunk. Ezt követően pedig lassan – nem hirtelen mozdulattal! – hajoljunk le, és érintsük meg a talajt. Ekkor is próbáljuk feszegetni a határokat, hogy minél mélyebbre érhessünk.

5. Lazíts fekve

Feküdjünk le kényelmesen és igyekezzünk nyugodtan lélegezni. A lábfejektől fokozatosan felfelé haladva feszítsük meg 1-2 másodpercig, majd lazítsuk el minden izmunkat. Mire a fejtetőnkhöz érünk, már el is értük a kiegyensúlyozott állapotot.

6. Egy kis akupresszúra

Növeli a vérnyomást és elűzi a feszültséget az a mozdulat, mely során ujjbeggyel végignyomogatjuk, masszírozzuk a fülcimpát és a fülkagylót.

Hosszútávú stratégiák

1. Meditáció

A test és lélek harmonizálásának egyik legjobb módja, ha hetente legalább háromszor meditációs technikákat alkalmazunk. Nem csak csökkenti a stresszt, de javítja az általános közérzetet és pozitív gondolkodásra késztet.

2. Jóga

A jóga a meditációhoz hasonlóan szintén a test és a lélek egyensúlyát igyekszik megteremteni. Állandó belső nyugalomra tehetünk szert általa és egészségünk is javulásnak indulhat.

3. Masszázs

Akár egy vagy két testrész, akár az egész testünk részesül ilyen kényeztetésben, mindenképpen kicserélve érezzük majd magunkat már egy kezelés után is. Stresszes életmód esetén leggyakrabban a hát, a váll és a nyak masszírozása nyújthat szinte azonnali segítséget.

4. Relaxációs tréning

Igen komplex segítségnek bizonyulhat ez a módszer, hiszen ötvözi a jóga, a meditációt és a mélylégzést, miközben tetőtől talpig haladva egymás után dolgozik minden izomcsoport. A helyes technikát nem egyszerű elsajátítani, és naponta gyakorolni kell.




Kapcsolódó bejegyzések
Életmód

Kollagén hatása az ízületekre

3 perc olvasás
A kollagén fogyasztása nemcsak a bőrünkre hathat pozitívan, a kollagén hatása az ízületekre, ínakra, porcokra, csontokra is kiemelkedő lehet. Ezt a fehérjét…
Életmód

Ránctalanítás műtéti beavatkozás nélkül – ez lehetséges?

2 perc olvasás
A ráncfelvarrás sokak életében egyet jelent az elkerülhetetlennel, vagy éppen azzal a rémálommal, amit soha nem akarnának a magukénak tudni. Akkor inkább…
ÉletmódSzínes

Alig várod a nyarat? Készülj fel rá már most!

2 perc olvasás
Bár a naptár szerint még jó sokat kell aludni a várva várt nyaralásig vagy a strand kellékek indokolt előkerüléséig, te mégis sóhajtozva…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!