Színes

Ásványok színek szerint: lilát, kéket, pirosat vagy zöldet válassz?

6 perc olvasás

Az ásványok évezredek óta élvezik az emberek csodálatát. Ragyogásuk, szépségük, színük mellett gyógyító erejük miatt is méltán népszerűek. Különleges erejüket máig nem igazán sikerült tudományos érvekkel megmagyarázni; azok létezését és működését azonban tapasztalatok támasztják alá. Ahhoz, hogy eligazodhassunk világukban, több szempont szerint is rendszerezhetjük őket. Vegyük szemügyre most őket színük szerint!

LILA: Ametiszt, Csaroit, Lepidolit, Fluorit

A lila szín szimbolikáját megtalálhatjuk az ilyen színû ásványokban is. A lila átmenetet képez a piros élénk tobzódása és a kék nyugalma között. Éber higgadságot képvisel. Eleganciája, különlegessége miatt a királyok, uralkodók színe is. Titokzatosság és misztikum övezi.

Az árnyalataiban pompázó ásványok mind a józansághoz, higgadtsághoz köthetô tulajdonságokkal bírnak.

Az Ametiszt nevének jelentése is “Nem részeg”. Viselőjének segít a szellemi és testi megtisztulásban. Ez higgadt gondolkodásban, jó koncentrációkészségben, illetve az anyagcsere serkentésében mutatkozik meg. Továbbá segít megszabadulni a szenvedélyektől, megtisztulni  a mindennapi függőségeinktől. Talán ezen hatalmas ereje, a varázserők elleni rezisztenciája miatt is számít kifejezetten misztikusnak.

Emellett támogatja a kreatív gondolkodást és a dolgok átláthatóságának képességét.

A Csaroit kevésbé ismert, viszont az angyalokkal kommunikálók körében annál népszerűbb ásvány, melyet 1970-es években találtak meg először. Elősegíti az intuíciót, valamint a magasabb szellemi állapoton működést.

A Lepidolit, vagy csillámpala: szintén a szellemi működést támogatja. Tulajdonosát támogatja a lelki terhek elviselésében, azok feldogozásában a higgadtság biztosítása által. Ezt továbbvezetve pedig a józan döntések meghozatalához is hozzájárul.

Fluorit, vagy folypát. Érdekessége, hogy UV-fény hatására fluoreszkál. Szellemi erejét ehhez is köthetjük: fényével segít átlátni a káoszt és magtalálni az egyensúly felé vezető utat.

Összegezve, a lila ásványokat elsősorban akkor viseljük, mikor éber nyugalomra vágyunk: tanulás, új projektek indítása, vizsgák idején. Illetve a lelki megújulás, böjt, meditáció sikeréért. Vagy egészen egyszerűen, ha nőiesek és elegánsak, titokzatosak szeretnénk lenni.

KÉK: Zafír, Akvamarin, Angelit

A kék az egyik legkedveltebb és leginkább uniszex szín. Az óceánok és az ég színe: mindkettő a végtelenséget jelképezi, mely a sorsba vetett bizalmat és a sorsba való megnyugvás érzését ébresztik csodálóikban. Így érthető, hogy a kék szín a békét, nyugalmat képviseli. A kék színnek, különösen légzőszervi problémákat gyógyító hatást tulajdonítanak.

Kék nagyon sok iskolával, munkával kapcsolatos dolog is: iskolaköpeny, irodák fala, íróeszközök, talár, egyenruha,… Ennek oka, hogy fokozza a szellemi teljesítőképességet, a munka hatékonyságát. Így méltán képviseli a kék szín az intelligenciát, a szellemi emelkedettséget. Ezenfelül a megbízhatóság, lojalitás színe is, ami miatt nagyon sok biztosító cég is felhasználja logójában.

A Zafír a legismertebb kék színű ásvány. Gyógyhatásai a kék színnel összhangban alakulnak. Nyugtatóan hat az idegekre, mely tulajdonsága elősegíti a koncentrációt nagyobb szellemi terhelés idején is. Ezáltal fokozza a munkahatékonyságot, erősíti viselőjének intellektusát.

Idegnyugtató hatása közvetetten is megmutatkozik: paraszimpatikus hatása révén csökkenti a vérnyomást, mely a relaxáció feltétele.

Akvamarin: a tengerészek talizmánja, amelynek a torokcsakrához köthető gyógyító hatása. Mind fizikálisan, mind szellemi síkon is segít hangot adni véleményünknek, gondolatainknak.

Az Angelitet az angyalokkal való kapcsolattartásra használják a hozzáértők. Babakék, megnyugtató színe miatt pedig kedvelt ékszer a legfiatalabbak között is.

Kék színű ásványokat viseljünk állásinterjúkon, vizsgák idején. Legyen a színünk, ha vezető pozícióban dolgozunk, illetve eredményes csapatmunkát szeretnénk elérni. Torokfájás, pajzsmirigyproblémák alaklamával is viseljük bátran!

PIROS: Rubin, Gránát, Jáspis

Tűz, szenvedély, szerelem, gyorsaság, élet, cselekvés. Csak néhány fogalom, melyet a piros szín felidéz bennünk. Ez a legerőteljesebb szín. A hatalom és birtoklás képviselője. Egyfajta nyugtalanságot, tettvágyat ébreszt; kalandra hív. Vonzza a tekintetet, kiemel, felhívja a figyelmet. Spirituálisan a gyökércsakrához köthető.

Rubin: Tagadhatatlanul a szenvedély köve. Gyógyhatása megegyezik a piros szín által képviseltekkel. A szívcsakrára hatva szimpatikus idegrendszeri folyamatokat indít be: emeli a vérnyomást, a pulzust, fokozza a vérkeringést, ezáltal ébresztőt fújva a szervezet minden sejtjének. A vér színe: elősegíti annak tisztulását, valamint a vörösvértest-képződést. Úgy tartják, a rubinnak van a legerősebb kapcsolata a kozmikus erőkkel. Emiatt főleg éjszakai viselete ajánlott.

A Gránát szintén élénkítő, regeneráló hatásáról ismert. A segítség köve, mely a piros cselekvésre hívó erejének köszönhető

A Jáspist változatos formavilág jellemzi. Barna, zöld és sárga színekben is pompázhat. Mindegyik fajtának más-más gyógyhatást tulajdonítanak. A vörös Jáspisnak is ösztönző ereje van. Gyökércsakrához kapcsolódva pedig ezt a tetterőt  az igazságtalanságok kiigazítására hasznosíthatja viselője.

A szenvedélyesség, kaland, túlfűtöttség, kozmikus energiák ereje miatt viseljük különleges alkalmakkor; elsősorban késő délutáni, esti időszakokban a piros árnyalatú ásványokat.

ZÖLD: Smaragd, Amazonit, Malachit

A természet, újjászületés, örök élet, fiatalság színe. A kékkel egyetemben ez a szín vesz minket a legygyakrabban körül. A békesség, békekötés, harmónia, hűség színe. Ez utóbbi tulajdonság miatt a középkorban gyakran esküvői ruhák színe  is volt.

A zöld a gyógyítást, gyógyulást képviseli. Ezen tulajdonságainak kombinációja folytán az egészségügyben is a leginkább alkalmazott szín. Gyógyító erőt, elsősorban látással kapcsolatos problémákkal szemben, is tulajdonítanak neki. A zöld színt érzékeli a szemünk legkönnyebben. A természethez kapcsolódva a termékenységgel is összekapcsolják. Emellett az utazások, túrák, fizikai és lelki vándorlások színe is.

A szerényen csillogó Smaragd az ókor óta az egyik legnépszerűbb ásvány. Kleopátra az örök fiatalság reményében, fiatalító ereje; a jósnők a jövőbelátás; a gyógyítók egészségtámogató hatása miatt szerették. Szent Rafael, gyógyító arkangyal ásványa; Május hónap drágaköve.

Vigyáz az úton lévőkre testi és szellemi síkon is. Segít hűségesnek maradni.

Az ókori amazonok bátorsághozó köve az Amazonit. Harmóniába hozza a női és férfi energiákat. Segít észrevenni a helyes életutat.

A változások kövének is hívott Malachit szintén elsősorban szellemi síkon támogatja a látást, tisztánlátást. Segít továbblépni, rálelni az utunkra; hűségesnek maradni önmagunkhoz, s értékeinkez.

Viseljük a zöld színt, ha útra kelünk; regenerálódni szeretnénk; úgy érezzük, nem látjuk a kiutat. Házasságkötés, fogadalom megerősítés szimbolikus drágakövei. Szemproblémák esetén kiegészítő gyógymódként.

Ásványok, színek, hatások… Kiegészítőként viseljük köveinket ékszereink részeként. A magunkon viselt színeket gyakran a divattrendek határozzák meg. Pedig láthatjuk, érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni ezekre az “apróságokra”! S hol nézhetünk körbe színes drágakövek terén? Az Ékszerakció oldalán tanúsítvánnyal ellátott drágakőékszerek színes választéka vár bennünket.




Kapcsolódó bejegyzések
Színes

Négy tipp a ruhák színeinek színpompás összehangolására

3 perc olvasás
A megfelelő színkombinációk kiválasztása ruházatunkban döntő jelentőségű, lévén az összhatásnak köszönhetően egyfajta kisugárzás jön létre, amit a külső szemlélők pontosan érzékelnek. Ráadásul…
DivatSzínes

Mitől lesz egy eljegyzési gyűrű különleges?

5 perc olvasás
Nincs két ugyanolyan kapcsolat: minden kötelék egyedi és páratlan e világon. Ha pedig egy ilyen egyedülálló kapocs alakul ki két ember között,…
Színes

Az illatok szerepe a divatban és a stílusban

2 perc olvasás
Minden stílusnak megvan a maga illata? Ez így nyilván nem igaz, de az már annál inkább, hogy minden embernek megvan a maga…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!