ÉletmódSzínes

A kék fényt szűrő szemüveg nem úri huncutság

2 perc olvasás

Sokat ülsz számítógép előtt és a telefonodat is hosszasan bámulod nap mint nap? Akkor megfelelő szemüveg híján olyan problémákkal is szempesülhetsz napi rendszerességgel, mint a szédülés, a fejfájás, a szemszárazság, pirosság és a homályos látás. Ez bizony az úgynevezett “számítógépes látás szindróma” is lehet, melyet a kék fény okoz. 

A kék fény a természetes fény spektrumának egy része, tehát mindig is ér és ért bennünket, de nem olyan koncentrált mértékben, mint amikor valamilyen monitort bámulunk folyamatosan. Ezért is nehezebben alszik el az, aki elalvás televíziót néz, vagy a telefonját nyomkodja. A szemünkbe áramló rengeteg kék fény pedig fárasztja és irritálja a látószervünket.

Egy tanulmány szerint ez a kék fény elnyomja az alvásért illetve az alvási ciklusért felelős hormon, a melatonin működését.  Erre szolgálnak azok a speciális, tükröződésgátló lencsékkel ellátott szemüvegek, melyek viselése elősegítheti a melatonin termelésének szabályozását.

Mindenesetre, ha a fentebb említett tüneteket tapasztalod, érdemes kipróbálni, akkor is, ha egyébként nem viselsz szemüveget, hiszen egyszerű üveglencsére is felkerülhet ez a különleges szűrő bevonat.

Milyen előnyeit tapasztalhatjuk meg a szem védelmén túl? 
Használatával a színérzékelésünk javulhat, élesebb képet láthatunk, jobban tudunk fókuszálni és tovább maradunk koncentráltak a napi munkavégzés során.

És hogy nem káros-e egész nap viselni?
Nincsenek olyan vizsgálatok, melyek arról számolnának be, hogy bármilyen negatív következménnyel járna, ha a munkaidő egésze alatt a szemünk előtt van a kék árnyalatú lencse.

A már meglévő hagyományos szemüvegünkre utólag is kérhetjük a speciális szűrőt, ha még nincs rajta. Sőt, ma már kontaktlencsék is léteznek kék fényt blokkoló szűrővel.

[custom-related-posts title=”Olvastad már?” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

 




Kapcsolódó bejegyzések
Színes

Négy tipp a ruhák színeinek színpompás összehangolására

3 perc olvasás
A megfelelő színkombinációk kiválasztása ruházatunkban döntő jelentőségű, lévén az összhatásnak köszönhetően egyfajta kisugárzás jön létre, amit a külső szemlélők pontosan érzékelnek. Ráadásul…
DivatSzínes

Mitől lesz egy eljegyzési gyűrű különleges?

5 perc olvasás
Nincs két ugyanolyan kapcsolat: minden kötelék egyedi és páratlan e világon. Ha pedig egy ilyen egyedülálló kapocs alakul ki két ember között,…
Életmód

Kollagén hatása az ízületekre

3 perc olvasás
A kollagén fogyasztása nemcsak a bőrünkre hathat pozitívan, a kollagén hatása az ízületekre, ínakra, porcokra, csontokra is kiemelkedő lehet. Ezt a fehérjét…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!