Színes

Ma van a lézer születésnapja

2 perc olvasás

Az első működő lézer Theodore Harold Maiman nevéhez fűződik és a kaliformiai Hughes Research Laboratoriumhoz. A feltaláló 1960-ban ezen a napon vörös színű lézersugárzást hozott létre egy rubinkristály villanólámpával való megvilágításával. Kísérlete volt az első mérföldkő a lézer sikertörténetében. 


Érdemes tudni, hogy az elméleti alapok Einsteintől származnak, aki 1917-ben, a The Quantum Theory of Radiation című művében tette ezt közzé. A laser fénysugár neve (melyet mi magyarosítottunk lézerre), egy mozaikszó, az angol Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation kifejezésből származik. Segítségével nagy energiasűrűség érhető el keskeny sugárban, mégis nagy távolságokra is, mivel a fénynyaláb jobbára párhuzamos fénysugarakból áll, csekély szóródási szöggel.

1964-ben megosztott Nobel-díjat kaphatott két szovjet és egy amerikai fizikus a felfedezéseikért arra vonatkozóan, hogy miként lehet a mindennapi életben hasznosítani a lézert. A technológia mára az orvostudománytól a fegyverekig, a nyomtatóktól a kódleolvasókig számtalan területen jelen van.

A lézer feltalálója 99 évesen hunyt el, 6 évvel ezelőtt.

Patricia Era Bath, afro-amerikai doktornő, a lézeres szürkehályog-eltávolító feltalálója

A doktornő a ’80-as években a szürkehályog eltávolításának módszerén dolgozott, és a lézer segítségével kidolgozott egy új metódust és egy eszközt, a Laserphacoprobe-ot. 1988-ban szabadalmaztatta is, de nem ez volt az egyetlen, azóta még további 4 szabadalma is bejegyzésre került. Nem mellesleg ő volt az első fekete női sebész, aki a kaliforniai egyetemen (UCLA) szerzett orvosi diplomát.

lézer-szem-divatmagazin.hu

Soundlaser

A lézertechnológia hamarosan lehetővé teszi majd, hogy fülhallgató nélkül is élvezhessük a zenét, úgy, hogy másokat ezzel nem zavarunk. A Soundlazer egy pontra fókuszálja, csoportosítja a hanghullámokat, létrehoz egy láthatatlan zeneburkot a hallgatóság körül, így a muzsika mások számára, egy méternyi távolságról már nem hallható. Nagy valószínűséggel a fesztiválokon is előszeretettel használják majd, a korábbi silent disco helyett vagy mellett.

[custom-related-posts title=”Olvastad már?” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]




Kapcsolódó bejegyzések
Színes

Négy tipp a ruhák színeinek színpompás összehangolására

3 perc olvasás
A megfelelő színkombinációk kiválasztása ruházatunkban döntő jelentőségű, lévén az összhatásnak köszönhetően egyfajta kisugárzás jön létre, amit a külső szemlélők pontosan érzékelnek. Ráadásul…
DivatSzínes

Mitől lesz egy eljegyzési gyűrű különleges?

5 perc olvasás
Nincs két ugyanolyan kapcsolat: minden kötelék egyedi és páratlan e világon. Ha pedig egy ilyen egyedülálló kapocs alakul ki két ember között,…
Színes

Az illatok szerepe a divatban és a stílusban

2 perc olvasás
Minden stílusnak megvan a maga illata? Ez így nyilván nem igaz, de az már annál inkább, hogy minden embernek megvan a maga…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!