Életmód

Tudtad? Ma van az újrahasznosítás világnapja! – ötletes videóval

1 perc olvasás

Legelőször 2018. március 18-án került megrendezésre ez az ünnepnap, melynek jelszava: “Újrahasznosítás a jövőbe!” A világnap célja: a Föld értékes természeti erőforrásainak megőrzése érdekében a lakosság, valamint a fiatalok felvilágosítása az újrahasznosítás fontosságáról.

A nyersanyagok, a Föld természeti forrásainak felélési üteme 1970 óta megháromszorozódott, miközben a Föld lakossága ez idő alatt “mindössze” a kétszeresére növekedett. Fűtjük a légkört: az évente felhasznált 92 milliárd tonna nyersanyag kinyerése, feldolgozása felel a világot melegítő kibocsátás 53%-áért, és a biodiverzitás elvesztésének közel 90%-áért – derül ki egy ENSZ-jelentésből.

A környezethasználat már meghaladta bolygónk ökológiai kapacitásait, az emberiség egy év alatt már 1,7 Föld ökológiai kapacitását használja fel, azaz feléli jövőjét.

A nyersanyagok kitermelése és feldolgozása felel a globális üvegházgáz-kibocsátás 53%-áért és a biológiai sokféleség csökkenésének több mint 90%-áért, valamint a növekvő vízhasználatért. Csak a földhasználat változása miatt a fajok mintegy 11%-a tűnt el globálisan 2010 óta. A növekvő vízhasználat 85%-áért a mezőgazdaság felel, veszélyeztetve annak megújuló képességét, az édesvíz-ellátását.

A hulladék újrahasznosításával értékes használati tárgyak készíthetők némi kreativitással és a szelektív hulladékgyűjtés megkönnyíti a feldolgozhatóságot.
Hasznosítsd újra te is a háztartásodban keletkező műanyag-, üveg-, fém-, textil-, és papír hulladékot!

És ez csak egy példa:




Kapcsolódó bejegyzések
Életmód

Kollagén hatása az ízületekre

3 perc olvasás
A kollagén fogyasztása nemcsak a bőrünkre hathat pozitívan, a kollagén hatása az ízületekre, ínakra, porcokra, csontokra is kiemelkedő lehet. Ezt a fehérjét…
Életmód

Ránctalanítás műtéti beavatkozás nélkül – ez lehetséges?

2 perc olvasás
A ráncfelvarrás sokak életében egyet jelent az elkerülhetetlennel, vagy éppen azzal a rémálommal, amit soha nem akarnának a magukénak tudni. Akkor inkább…
ÉletmódSzínes

Alig várod a nyarat? Készülj fel rá már most!

2 perc olvasás
Bár a naptár szerint még jó sokat kell aludni a várva várt nyaralásig vagy a strand kellékek indokolt előkerüléséig, te mégis sóhajtozva…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!