Világjáró

Guatapé sziklája – 649 lépéssel közelebb a mennyországhoz

2 perc olvasás

A La Piedra néven is emlegetett hatalmas szikla Kolumbiában, két város határán emelkedik az ég felé. A szóban forgó városok Guatapé és El Peñol is a sajátjának tekinti a csodálatos természeti kincset.

Guatapé lakosai olyannyira magukénak érzik, hogy nem átallották elkezdeni felfesteni városuk nevét a szikla oldalára, tudtára adva a szomszédos településnek, hogy ez az egyedülálló látványosság igenis kizárólag hozzájuk, az ő településükhöz tartozik. El Peñol vezetői persze, ezt nem hagyhatták anyniban és megakadályozták a felirat befejezését. Így azóta is egy G betű és egy megkezdett U betű virít a lépcsős sziklán.

Az El Peñon de Guatapé vagy La Perdida Del Peñol sziklának csupán az egyharmada, mintegy 200 méternyi része magasodik a felszín felett, mely tehát csak a számunkra is látható része, a többi a föld alatt rejtőzik. És ki gondolta volna, hogy már 70 millió éves?

Ha szeretnénk feljutni a tetejére, 649 lépcsőfokot kell megtennünk a csúcsig. Ha a kimerítő lépcsőzés után megéheznénk, a szikla tetejére feljutó turistát mindenféle finomságok várják, így visszanyerhetjük erőnket a visszaútra is, mely érthető módon innen már könnyebb lesz.

A csodás kilátás pedig mindenért kárpótol, és az érzés, hogy igen, megcsináltuk!

Felnézel, meglátod, milyen magas. aztán észleled, hogy milyen meredek. Már előre érzed, hogy ég a combod, miközben mégy felfelé, pedig még egy lépést sem tettél. Elindulsz, nem túl nagy lendülettel, próbálod tartalékolni az energiád, hogy kitartson a végéig. Lenézni, visszatekintenimég véletlenül sem mersz. És mindezt egy kilátóért? Nem.

A csúcsra nem azért érdemes felmászni, hogy fent legyél, bár egy másik nézőpontból tekinteni a világra, már ezért megérte. A csúcsra azért is érdemes felmászni – és legfőképpen azért -, amit útközben megtanulsz, megtapasztalsz. Legfőképpen magadról, a fájdalomról, a kitartásról, az erődről, a félelmedről és a bizonytalanságról. 

És amikor feljutsz minden erődet összeszedve, fáradságot nem kímélve elszántan, akkor jutalmad az utánozhatatlanul szép táj, a páratlan kilátás lesz. De nem csak ez, hanem ennélfogva magadra és másokra is más szemléleted, “kilátásod” lesz.

[custom-related-posts title=”Olvastad már?” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]




Kapcsolódó bejegyzések
Világjáró

Biztonságos és kényelmes utazás autóval

5 perc olvasás
Az autóval való utazás számos előnnyel jár, ami miatt még mindig sokan választják akár hosszabb utazásokra is. Autóval utazni biztonságos és kényelmes,…
Világjáró

Turbózd fel a kerékpárod!

4 perc olvasás
Végre itt a tartós jó idő, és bár még sokszor fúj hideg szél és az eső is gyakran lógatja a lábát, egyre…
Világjáró

Minden, amit a szlovén autópályamatricáról tudnod kell

4 perc olvasás
Szlovénia érthető módokon szerepel a legnépszerűbb külföldi országok listáján. Természetközeli úticélok, tengerpart, történelmi városok és kulturális programok várják az ide érkező turistákat….
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!