Életmód

4 figyelmeztető jel, mely arra utal, hogy a karriered fogságába kerültél

3 perc olvasás

Mi nők, nem vagyunk egyformák. Vannak, akiknek a családjuk jelenti a világot és ennek rendelnek alá mindent, és vannak olyanok, akik amellett, hogy remek családanyák, feleségek vagy éppen barátnők, szeretnének más módon is kiteljesedni, például a munkájukban. De akár egyedül élnek, akár nem, rendszeresen megkaphatják a „karrierista nő” bélyegét, némi szánakozó pillantással, hangsúllyal fűszerezve.


Nézzük hát, hogy milyen jelei vannak annak, ha valakit tényleg nagyon elkapott a gépszíj, a munka heve. Ha végiggondolod a leírtakat, előfordulhat, hogy magadra ismersz, de az is meglehet, hogy tudatosul benned, hogy igazából valami másra vágysz.

1. Ideges lesz, ha borul a szépen kidolgozott napirend

női sofőrJó, az a tény, hogy ha rohanunk valahová, és a közlekedésben kialakult dugó miatt nem tudunk haladni; vagy éppen készülődnénk egy fontos eseményre, és valaki telefonon feltart, az bosszantó, de hogy mennyire, hát itt van a kutya elásva.

Mert aki a karrierjét helyezi az első helyre és reggeltől estig be van táblázva, nem csoda, hogy pattanásig feszült lesz egy-egy váratlan fordulat okán. De fontos felismerni, hogy mi vagyunk az időnk urai, és nem fordítva. Ezért igyekezzünk az időbeosztásunkat lazábban kezelni, adott esetben kevesebb tárgyalást betervezni, sőt, betervezni a nem látható eseményeket, történéseket.

2. Ingerült lesz, féltékeny, netán lenéző, ha olyannal találkozik, akinek nem a munka az első

karrierista 1Nos, ilyen munkatárs mindenütt fellelhető, és nem csak a versenyszférában. Reggelente ő érkezik elsőként, és az utolsók között távozik. Hétvégente és szabadidejében is azon dolgozik, hogyan lehetne még hatékonyabb, folyamatosan képzi magát. Ez így első olvasatra egy szorgalmas, motivált ember képzetét kelti, de ha jobban belegondolunk, nem olyan rózsás a helyzet.

Sajnos az ilyen kolléga nem igazán képes kikapcsolódni, nem sok barátja marad, és rosszabb esetben egyre magányosabb lesz. Ilyenformán mindenkire ferdén nézhet, aki otthon van a gyermekével (mert ő is szívesen tenné, de nincs rá módja), vagy boldog párkapcsolatban él, ehelyett őt csak a macska várja otthon, vagy a zűrös magánélete.

Aki ebben a cipőben jár, nem árt, ha old egyet a gyeplőn, és megfogadja Hofi Géza tanácsát: megpróbál lazítani! Egy kis kikapcsolódás – legyen az rendszeres mozgás heti 3-4-szer – vagy éppen egy házi szabály, miszerint a hétvége a családé, már sokat jelenthet, nem beszélve a baráti kapcsolatok ápolásáról. Jelszó: a munkán kívül is van ám élet!

3. Időpocsékolásnak tart minden olyan tevékenységet, amely nem a munkájához kötődik

karrierista 2A szórakozás, mint időtöltés szóba sem jöhet egy céltudatos karrierista beosztásában, így talán ez is lehet az oka, hogy általában nem tartanak kutyát, nem mennek férjhez, nem szülnek gyermeket, mert úgy vélik, mindez gátolná őket abban, hogy kiteljesedhessenek és feljebb léphessenek a karrierjük ranglétráján.

Persze vannak köztük párkapcsolatban élők, sőt édesanyák is, akik gyakran, még ha nehéz szívvel is, de egy későbbi előléptetés, plusz jutalom reményében inkább a munkájukba temetkezve töltik a hétvégéket, nem ritkán más városban vagy országban. Ne feledjük: a gyermekekben mindez nyomot hagy, még ha nem is teszik szóvá!

Nem szabad, hogy a karrier oltárán feláldozzunk mindent, ami fontos: jusson időnk a családunkra, a barátainkra és legyen időnk magunkra illetve az egészségünkre is. Hiszen mit ér a siker, ha nincs kivel megosztanunk és együtt örülnünk, vagy éppen folyton folyvást betegeskedünk?

4. Csak a feletteseivel diskurál, a beosztottakkal alig vált pár szót

kolléganőkA munkahelyi hierarchia szerint válogatja meg azt is, hogy kivel beszélget kávézás közben, vagy éppen kikkel ebédel. Az alkalmazottaival pedig csak akkor beszél, ha nagyon muszáj, és azt is gyakran fellengzős, kioktató hangnemben teszi. Nem beszélve a technikai dolgozókról, a portásról, a takarító személyzetről.

Ne annak alapján ítéljük meg a másik embert, hogy hány éve dolgozik a cégnél és milyen pozícióban dolgozik. Kellemesen csalódik az a karrierista személy, aki egyszer csak – emberi hangon, jó szándékkal – szóba áll a nálánál alacsonyabb beosztásban tevékenykedő munkatársaival.

És ne feledjük a mondást: magas lóról nagyot lehet esni!




Kapcsolódó bejegyzések
Életmód

Kollagén hatása az ízületekre

3 perc olvasás
A kollagén fogyasztása nemcsak a bőrünkre hathat pozitívan, a kollagén hatása az ízületekre, ínakra, porcokra, csontokra is kiemelkedő lehet. Ezt a fehérjét…
Életmód

Ránctalanítás műtéti beavatkozás nélkül – ez lehetséges?

2 perc olvasás
A ráncfelvarrás sokak életében egyet jelent az elkerülhetetlennel, vagy éppen azzal a rémálommal, amit soha nem akarnának a magukénak tudni. Akkor inkább…
ÉletmódSzínes

Alig várod a nyarat? Készülj fel rá már most!

2 perc olvasás
Bár a naptár szerint még jó sokat kell aludni a várva várt nyaralásig vagy a strand kellékek indokolt előkerüléséig, te mégis sóhajtozva…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!