Tapassz a pocakodba egy spanyol „tapas”-t!
A gulyásleves, vagy éppen a lángos már nagyon hosszú idő óta a Magyarországra látogató turisták, külföldiek kedvence. A legtöbb hagyományos étel receptjét édesanyáinktól, nagymamáinktól tanultuk meg. Nekünk, magyaroknak számos tradicionális ételünk van, azonban kevés fogásnak ismerjük a történetét. Ezzel ellentétben, a spanyol gasztronómia rejteget számunkra meglepetéseket.
Mi az a tapas?
A középkorban, egy andalúz király útja során betért egy fogadóba, és italt kért magának. A csapos kimérte neki az italt, majd amíg felszolgálta azt, lefedte a király poharát egy kenyérdarabbal, annak érdekében, hogy ne kerülhessen semmi az italába.
A király az ital fogyasztása közben elmajszolta a kenyeret. A „tapas” elnevezés onnan kapta a nevét, hogy a spanyol nyelvben a „tapar” ige jelentése: lefed. Mióta a csapos lefedte a király italát, az államfő javaslatára egyre több kocsmában kezdtek el az italok mellé kisebb rágcsálnivalókat adni. Ezzel a vendéglátósok bevétele növekedhetett, hiszen a kocsmákba betérő emberek több italt tudtak elfogyasztani, mivel a kimért alkoholos italok mellé adott apró „tapas” felemésztette azok alkoholtartalmát.
Megkóstolhatom a „tapas”-t?
Azóta, a „tapas” máig is élő fogalom, minden olyan kisebb ételre használják ezt a szót, amit italok mellett fogyasztanak az emberek, vagy akár előételként szolgálnak fel néhány helyen.
Ma már bármit lehet „tapas”-nak hívni. Ilyen aprócska ételnek számít az olívabogyó, az apró sajtszeletek, vagy a koktélparadicsom. A „tapas” lehet nyers, sült vagy szószban úszó, gyakran erősen fűszeres, fokhagymás. Lehet kenyéralapú, tésztába töltött, vagy állhat magában. Sokszor hús, kolbász, sonka, marha, vagy tengeri herkentyű.
Nemcsak Spanyolországban, de Magyarországon is vannak úgynevezett „tapas” bárok. Tény, hogy a spanyolok bővelkednek ebben, de fővárosunkban is találunk néhány helyet, ahol megkóstolhatjuk ezeket a kicsiny ételkülönlegességeket.
Budapesten a Pata Negra fogadja a legtöbb látogatót, akik kíváncsiak a „tapas”-ra. Ez a bár a Kálvin téren található, tömegközlekedéssel és autóval egyaránt jól megközelíthető.
Mindemellett a Zizi Bárba is sokan térnek be, ugyanis a hét minden napján nyitva van, legyen szó egy ebédről, vagy csak pár falatról, amit az embere vacsorára kíván elfogyasztani.
Mindkét híresebb bár a főváros pesti oldalán található, de a budai oldal elegáns környezetében is megbújik néhány „tapaszpozó”.
Kérjük kövess minket! Számodra csak egy kattintás,
de nekünk a világot jelenti! 🙂