Színes

Ragyogj kéken! – Ma van az autizmus világnapja

2 perc olvasás
llittle beautiful girl near brick wall with red sneakers and a plaid shirt, emotion girl

Az ENSZ határozata értelmében 2008 óta ez a nap az Autizmus világnapja. Célja ráirányítani az emberek figyelmét az autizmusra, az autizmus spektrum zavarra és mindarra, ami tízmilllókat érint a Földön, nem beszélve a szeretteikről, a környezetükről. 

Mi az a Ragyogj Kéken Kampány (RKK)?

2007 december 18-án, az ENSZ 62/139-es határozata jelölte ki április 2-át az Autizmus Világnapjának azzal a céllal, hogy felhívja a világ figyelmét az autizmusra, az autizmus spektrum zavarra, amely tízmilliókat érint a földön. Az Autizmus Világnapja ENSZ határozat kéri a tagállamokat, hogy tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy az autizmust minél szélesebb körben megismerjék a társadalmaikban.

Hogyan csatlakozhatsz?

  • Oszd meg a fenti szöveggel ellátott videónkat, ami innen letölthető.
  • Használd facebookon profilkédenél a #AOSZotthonmaradok keretét (Profilkép beállításnál a “Keret beállítása” lehetőségre kell kattintani, majd a keresőbe beírni a #AOSZotthonmaradok szöveget)
  • Állítsd be facebookodon a kéken ragyogó Szabadság-szobor képét! Ide kattintva letölthető
  • Viselj valami kéket! Készíts magadról egy fényképet!
  • Kérd meg a rokonaidat, ismerőseidet, barátaidat, munkatársaidat, hogy viseljenek kék színű ruhát.
  • Posztold magad valamelyik közösségi oldalra, amint épp valami kéket viselsz!

Mi is valójában az autizmus?

Eltérő fejlődéshez vezető állapot illetve fogyatékosság, melyre az általánosan használt kifejezés az autizmus spektrumzavar. Az utóbbi fogalomban a spektrum arra utal, hogy az autizmusnak számtalan megjelenési formája létezik.

Úgy tudjuk mindezt elképzelni, hogy az autizmussal élők agya másképpen dolgozza fel a környezeti hatásokat, mint a miénk. Ennélfogva az érzékszerveik vagy túlságosan kifinomultak, vagy éppen ellenkezőleg: nem elég érzékenyek, hogy befogadják a külső ingereket. Előfordulhat például, hogy sokkal intenzívebben hallják a hangokat, ezért az olyan közeg, ahol nagy a zaj, nehezen tolerálható a számukra. Vannak köztük olyanok, akik nem szeretik, ha megérintik őket, ezért ódzkodnak minden mozdulattól, mely a bőrüket érheti: legyen az ölelés, puszi vagy akár egy kézfogás.
Az említett kifinomult érzékelésük abban is megnyiévánulhat, hogy olyan dolgokat, részleteket vesznek észre, melyeket mi csak erőteljesebb odafigyeléssel, vagy éppen olyan ízeket is észlelnek, melyeket az átlagember nem.

Mindez az eltérő működés a társas kapcsolataik kialakulását, működését is megnehezíti. Többnyire nem ismerik, nem értik a társadalmi együttélés szabályait, nem tudják értelmezni a mimikát, a gesztusokat, és egyes fogalmakat, közismert szófordulatokat. Éppen ezért gyakori, hogy túl közel hajolnak valakihez, vagy épp nem tartják a szemkontaktust. Ami a szívükön, a szájukon – őszinteségük akár zavarba ejtő is lehet.

A National Autistic Society YouTube videójában egy autista fiú szemszögéből tapasztalhatjuk meg röviden azt, hogy milyen úgy végigmenni egy bevásárlóközponton, hogy az összes érzékszervünk hiperintenzíven dolgozik, az agy pedig egyszerre próbálja meg feldolgozni a kapott információkat. És ez csak egy kiragadott másfél perc, neki/nekik pedig az egész élet.

https://www.youtube.com/watch?v=Lr4_dOorquQ




Kapcsolódó bejegyzések
Színes

Négy tipp a ruhák színeinek színpompás összehangolására

3 perc olvasás
A megfelelő színkombinációk kiválasztása ruházatunkban döntő jelentőségű, lévén az összhatásnak köszönhetően egyfajta kisugárzás jön létre, amit a külső szemlélők pontosan érzékelnek. Ráadásul…
DivatSzínes

Mitől lesz egy eljegyzési gyűrű különleges?

5 perc olvasás
Nincs két ugyanolyan kapcsolat: minden kötelék egyedi és páratlan e világon. Ha pedig egy ilyen egyedülálló kapocs alakul ki két ember között,…
Színes

Az illatok szerepe a divatban és a stílusban

2 perc olvasás
Minden stílusnak megvan a maga illata? Ez így nyilván nem igaz, de az már annál inkább, hogy minden embernek megvan a maga…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!