Színes

Így öltözködött Fülöp herceg, egy ízig-vérig angol úr

4 perc olvasás
Fotó: MTI/EPA

Noha a néhai edinburghi Fülöp herceg nagyrészt felesége, vagyis Őfelsége, a királynő árnyékában élte az életét, mégis ő volt korának legjobban öltözött uralkodója. Hosszú élete során elképesztő mennyiségű, egész pontosan 22 219 nyilvános szereplésen vett részt, mindezt több mint 65 esztendőn át, a legszigorúbb öltözködési szabályok mentén tette. Visszafogott eleganciája mindig a megtestesült angol úr benyomását keltette, és amely elegancia egyre inkább kiveszni látszik a mai, trendinek nevezett, férfiaknak szánt öltözködésből. 

Amikor Őkirályi Fensége Fülöp herceg, Edinburgh hercege azon a bizonyos pénteken, 2021. április 9-én békésen elhunyt, nem csak a királynő és a nemzet, hanem az időtlen brit stílus számára is előkelő és tiszteletreméltó példát hagyott hátra.

A királynő hitvesének kifogástalannak, mégis szerénynek, stílusában kifogástalannak kellett lennie, anélkül, hogy elvonja a figyelmet a világ egyik leggazdagabb és minden bizonnyal leghíresebb asszonyáról. II. Erzsébet királynő ruháit úgy tervezték, hogy megfeleljenek a tudatosan felépített és komoly elvárásokat támasztó szabályoknak, például élénk színeket és magas kalapok azért, hogy ezt az apró termetű hölgy könnyen észrevehető legyen, mindezt szimbolikus töltetű ékszerekkel kiegészítve, nem beszélve a ruháiba hímzett szimbólumokkal és metaforákkal. Ezzel szemben Fülöp herceg ruháit úgy szabták, hogy ő úgyszólván hibátlanul feltűnésmentes legyen.

Fülöp herceg Photo credit: Mikepaws on Visualhunt.

Photo credit: Mikepaws on Visualhunt

A herceg távolról sem volt sem extravagáns, sem olyan, aki követné a trendeket, de nyilvánvalóan nagyra értékelte a finom holmikat és veleszületett érzéke volt ahhoz, hogy mi áll jól neki. Tudta, mely alkalomra milyen összeállítás illik, legyen az bármilyen nagyszabású vagy éppen ellenkezőleg, szerény és visszafogott: minden eseményre megfontoltan, illendően választotta ki öltözékét.

Magas volt, jóképű és sportos, ennélfogva a fiatal tengerésztiszt – és nem mellesleg görög herceg – elcsavarta a fejeket, és meghódította először Erzsébet hercegnő, majd az országa szívét. Ez a derék fiatalember nagyon jól tudta, hogyan kell egyenruhát viselni, és egész életében a katonai stílus szabályait – a kifogástalan minőséget, a kifinomult praktikusságot és az átgondolt részleteket – részesítette előnyben a hivatalos és alkalmi ruhatárában egyaránt.

Öltözékeire nagyon vigyázott, nagy becsben tartotta őket. Jóval azelőtt, hogy a fenntarthatóság a mindennapi szóhasználat részévé vált volna, Fülöp hercegnek már akkor számos olyan megbízható és örök divatnak nevezhető ruhadarabja volt, amelyeket aztán évtizedről évtizedre újra elővett és viselt. Ilyen volt a hőn szeretett, egy közeli barátja által rá hagyományozott két mellényes tengerészzakója és a szintén időtlennek mondható zöld lóden kabátja, amely különösen karácsonykor tett jó szolgálatot a számára és mindenképp elengedhetetlen volt a téli időszakban.

A Davies & Son és a Gieves & Hawkes cégek Savile Row öltönyeivel – melyeket régi szabója, John Kent szabott – valamint a Hunter Wellingtonokkal, a másfél évszázados John Lobb cipőkészítő cég által kézzel készített lábbelikkel és a pozíciója által megkövetelt szokásos egyenruhával Fülöp herceg minden szituációban, minden eseményen a tökéletes megjelenésű angol úr képét festette. Az akkurátusan összehajtogatott fehér zsebkendőben, amelyet Fülöp herceg szokás szerint a mellényzsebében szorongatott (egy másikat a nadrágjában tartott), sokatmondó ellentétet lehetett látni a legidősebb fia által kedvelt, piperkőc selyemből készült puffokkal.

Fülöp herceg

Fotó: MTI/EPA

A királyi család többi tagjával ellentétben, akiknek ízlése a drága csecsebecsék és a finom svájci órák felé hajlik, Fülöp herceg szokás szerint “egy egyszerű órát viselt barna bőrszíjjal” – ahogy az Independent egyszer beszámolt róla – és egy réz karperecet, amely az ízületi gyulladást hivatott enyhíteni.

“Fülöp herceg teljesen magabiztos volt a saját stílusát illetően – a tengerészblézert, az inget és a nyakkendőt is mindenkinél jobban viselte.  Soha nem volt a divat rabszolgája, tudta, hogyan akar öltözködni, és ezt a stílust egy évszázad alatt tökéletesítette”

– mondja Becky French a Turnbull & Asser királyi inggyártó cégtől.

Legyen szó akár egy napról a pólóversenyen, akár a királyi teendői ellátásáról a Nemzetközösségben, vagy – természetesen – a saját esküvőjén, amelyen teljes katonai öltözékét viselte, Őfelsége mindig az adott alkalomnak legmegfelelőbb öltözékben jelent meg. Alkata kiváló volt többek közt az öltöny viseléséhez is: széles vállak, vékony derék, hosszú lábak.

Fülöp herceg

Photo credit Alwyn Ladell on VisualHunt

Sportos ruhában azért is festett jól, mert a skóciai bentlakásos iskolában a krikett- és a jégkorongcsapat kapitányaként igazi sportember volt, sőt, jóval 40 éves kora után is pólózott, és élete végéig aktív résztvevője volt a nemzetközi edzőversenyeknek.

“Megdöbbentően jóképű, magas és sportos volt” – nyilatkozta róla Nick Sullivan, az Esquire kreatív igazgatója.

“Ez sosem árt, ha ruhák viseléséről van szó.”

Íme még egy remek videóösszeállítás és néhány pazar fotó a néhai hercegről, és egyben egy igazi stílusnagyságról.

 

[custom-related-posts title=”Olvasnál még hasonló tartalmakat a brit királyi családról?” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]




Kapcsolódó bejegyzések
Színes

Négy tipp a ruhák színeinek színpompás összehangolására

3 perc olvasás
A megfelelő színkombinációk kiválasztása ruházatunkban döntő jelentőségű, lévén az összhatásnak köszönhetően egyfajta kisugárzás jön létre, amit a külső szemlélők pontosan érzékelnek. Ráadásul…
DivatSzínes

Mitől lesz egy eljegyzési gyűrű különleges?

5 perc olvasás
Nincs két ugyanolyan kapcsolat: minden kötelék egyedi és páratlan e világon. Ha pedig egy ilyen egyedülálló kapocs alakul ki két ember között,…
Színes

Az illatok szerepe a divatban és a stílusban

2 perc olvasás
Minden stílusnak megvan a maga illata? Ez így nyilván nem igaz, de az már annál inkább, hogy minden embernek megvan a maga…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!

×
Színes

Így néznének ki most azok a hírességek, akik túl korán hagytak itt minket