Divat

Lassítsuk le a divatot a fenntarthatóság jegyében

3 perc olvasás

Két szegedi civil szervezet, az Egyesület a Kreatív Oktatásért (EKO) valamint a MASZK Egyesület egy nemzetközi pályázat keretein belül februárban élményalapú, kreatív workshoppal, valamint kvízesttel igyekszik tudatosítani a fiatalokat a fast fashion gazdasági-, társadalmi-, környezeti hatásaival kapcsolatban. Céljuk, hogy a slow fashion-t – a fenntartható divatot – népszerűsítsék az új generáció körében. Középiskolásoknak, egyetemistáknak szerveznek foglalkozásokat, valamint az érdeklődő fiatalokat egy szórakoztató versenyre is várják.

A Fast Art – Slow Fashion projekt három ország négy civilszervezetének az együttműködésében jött létre, azzal a céllal, hogy a jövő felnőttjeit tudatosítsa a divatipar bolygónkra gyakorolt hatásaival kapcsolatosan. Magyarországról két szegedi szervezet vesz részt a másféléves programban: az Egyesület a Kreatív Oktatásért tagjai a fast fashion gazdasági hatásaival foglalkoznak, míg a MASZK Egyesület a társadalmi következményeket vizsgálja.

A fast fashion az 1980-as években alakult ki, mára már ez adja a divatipar legmeghatározóbb részét. A kifejezés az angol fast food (gyorsétel) szókapcsolatból ered. A fast fashion márkák a gyors, nem megfelelő gyártás miatt nem feltétlenül minőségiek, nem mindig tartósak. Ezeket a ruhákat sok esetben ázsiai országokban gyártják, ahol az alkalmazottak nem ritkán kedvezőtlen körülmények között, alacsony bérért dolgoznak. Aza alapanyagok minősége gyakran hagy kívánnivalót maga után, így fordulhat elő, hogy ezek a ruhadarabok néhány használat után elszakadnak, elveszítik a színüket, a formájukat.

Környezettudatosság mindenekelőtt

Nem utolsó sorban érdemes észbe tartani, hogy a fast fashion komoly környezetszennyező hatással bírhat, valamint gazdasági, társadalmi hatása is szembetűnő. A szegedi szervezetek ezekről igyekeznek minél több információt átadni a fiataloknak, és arra ösztönözni őket, hogy a fenntarthatóság érdekében inkább válasszák a slow fashiont, avagy magyarul a lassú divatot. Ez a kezdeményezés a fast fashionnel szemben jött létre, célja, hogy minőségi, tartós, környezetkímélő ruhákat vásároljunk, és tudatosan törekedjünk arra, hogy megóvjuk a bolygónkat.

Az EKO és a MASZK Egyesület februárban középiskolai és egyetemi csoportoknak tart érzékenyítő foglalkozást a témában, de a terület iránt most érdeklődő fiatalokat is várják programjaikra.

A MASZK Egyesület által fenntartott Megálló Közösségi Házban 2022. február 23-án, szerda délután 18 órától tartanak ingyenes, kreatív, élményalapú workshopot a témában, amire várják a fiatalok jelentkezését. A workshop a divat kialakulásáról, a divatipar egyes szintjeiről szól, valamint megoldási javaslatokat kínál arra, hogyan tudjuk ruhatárunkat fenntarthatóbbá tenni.

A versenyszellemű fiatalokat pedig 2022. február 9-én, szerdán 20 órától a Jazz Kocsmában várják a szervezők egy kvízestre, ahol 3-5 fős csapatokban tudják majd összemérni ismereteiket a divat és a fenntarthatóság témakörében.

A workshopra február 20-ig lehet jelentkezni a tarjanfelettazeg@gmail.com e-mail címen, a kvízestre pedig a Jazz Kocsma és a Megálló Közösségi Ház közös Facebook eseményén várják a szervezők a csapatok jelentkezését csapatnévvel és létszámmal.

A projekt az Erasmus+ pályázat támogatásával valósul meg.

További információk ezen az oldalon vagy a program helyszínének weboldalán olvashatók.

[custom-related-posts title=”Hasonló írások a témában” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]




Kapcsolódó bejegyzések
Divat

Színes női cipők tavaszra és nyárra – hogyan viselheted ezeket a legstílusosabban?

3 perc olvasás
A tavaszi és a nyári szezon tökéletes alkalmat biztosít arra, hogy bátrabban játsszunk a színekkel, így gardróbunk szürke és fekete dominanciáját felválthatják…
Divat

Apró változtatás, hatalmas megújulás

4 perc olvasás
A férfi divatról elterjedt közhiedelem, hogy jóval egyszerűbb és letisztultabb mind forma világában, színeiben mind pedig a felhasznált anyagok tekintetében. Nem beszélve…
Divat

Divatosan az irodában – elvárások és egyéniségünk

3 perc olvasás
Kiskosztüm magassarkúval vagy farmer és tornacipő? Az irodai öltözékünk kiválasztásakor nemcsak azt kell mérlegelnünk, mi illeszkedik saját stílusunkhoz, hanem azt is, öltözékünknek…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!