Életmód

Ilyen egészségügyi problémát okozhat a mindennapos maszkhasználat

2 perc olvasás
Fotó: coyot

Mindenekelőtt fontos tisztázni, hogy ez a cikk nem buzdít, illetve nem javasolja senkinek, hogy ne tartsa be a járványügyi szabályokat. A téma azt az egyfajta “mellékhatást” boncolgatja, amellyel nem árt tisztában lenni. 

A boltban, az utcán, a plázákban, a közlekedési eszközökön. Ma már mindenhol kötelező a maszkhasználat, legyen szó bármelyik említett helyen. Nem véletlen, hiszen megelőző szerepe – ha vitatják is – de elengedhetetlen a jelenlegi helyzetben.

Ugyanakkor mint minden pozitív dolognak, ennek is van egy kis hátulütője.

Többen panaszkodtak az elmúlt hónapok alatt, hogy a sok arctakarás miatt bőrirritációkat tapasztalnak. Pattanások, száraz bőr, sőt még szemszárasságról is beszámoltak. 

Utóbbi panasszal a The Healthy külföldi lap szerint a szemészek egyre többször találkoznak. Sőt, a Bien.hu cikke szerint bakteriális szemfertőzések is előfordulnak, illetve az eltömődött könnycsatornák és az allergiás irritációk is gyakoribbá váltak.

Ezeket viszont nem maga a használat okozza elsősorban. A textil maszkokat ugyanis mikor kimossuk a mosószerben lévő anyagok jelen lesznek az anyagon is, mely utána a szemünkbe kerül, ez is okozhat ilyen tüneteket. Tehát ha mostanában gyakrabban könnyezel, lehet, hogy ez lesz a baj, és érdemes kipróbálni egy újabb mosószert!

Továbbá a szakértők szerint ilyen problémákat a feláramló meleg levegő is okozhat. A szemeinknél megnövekedik a légáramlat és így a természetes nedvesség gyorsabban elpárolog, ami végül kiszáradást eredményez.

Tegyél ellene!

Fontos, hogy ez egy nem elhanyagolható panasz, tennünk kell ellene! Vegyél olyan maszkot melynek az orr-részében drót van így teljesen az oda tudod simítani. Ezen kívül a szemszárazságot is muszáj orvosolni, de szerencsére a gyógyszertárakban vény nélkül is kapható műkönny, ami sokat segíthet a javulásban. A könnycsatornák eltömődése ellen jó ötlet a meleg borogatás, hetente egy-két alkalommal.

[custom-related-posts title=”Ezek közt is van maszk!” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]




Kapcsolódó bejegyzések
Életmód

Kollagén hatása az ízületekre

3 perc olvasás
A kollagén fogyasztása nemcsak a bőrünkre hathat pozitívan, a kollagén hatása az ízületekre, ínakra, porcokra, csontokra is kiemelkedő lehet. Ezt a fehérjét…
Életmód

Ránctalanítás műtéti beavatkozás nélkül – ez lehetséges?

2 perc olvasás
A ráncfelvarrás sokak életében egyet jelent az elkerülhetetlennel, vagy éppen azzal a rémálommal, amit soha nem akarnának a magukénak tudni. Akkor inkább…
ÉletmódSzínes

Alig várod a nyarat? Készülj fel rá már most!

2 perc olvasás
Bár a naptár szerint még jó sokat kell aludni a várva várt nyaralásig vagy a strand kellékek indokolt előkerüléséig, te mégis sóhajtozva…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!