Életmód

Kanapé tisztítása és fertőtlenítése otthon, gőzzel vagy anélkül

4 perc olvasás

Mondhatnánk úgy is, hogy kár a gőzért, mert a kedvenc kanapéd, mely az otthonod, a nappalid egyik fő csomópontja, könnyedén tisztítható házilag is.

Senki sem szereti a piszkos kanapét. Nemcsak csúnya, de a baktériumok és a poratkák táptalaja is lehet. Ha a kanapé tisztán tartásának módjait keresed, akkor a legjobb helyen jársz. Ebben a blogbejegyzésben néhány tippet osztunk meg a kanapé otthoni tisztításához.

Kanapé tisztítása otthon, házilag

A gyakori használat során számos hatás éri: a gyerkőcök szívesen játszanak a kanapén ülve, melynek párnái közé hol egy Lego-darabka szorul be, hol a kirakóból egy részlet.

Ha szívesen kucorgunk rajta esténként, mert onnan a legjobb nézni a filmet, vagy olvasni, tanulni, közben valamit ropogtatni, azon sem kell csodálkoznunk, ha takarításkor morzsákra, popcornra és egyéb rágcsálnivalók nyomaira bukkanunk. És akkor még nem beszéltünk a házikedvencekről, akik szintén szeretnek szunyókálni a szófán, és olykor a puha bundájukból is hagynak ott némi mintát.

Porszívózás során nyilván a kanapé felülete is sorra kerül, de időnként komolyabb takarításra is sor kerül.

Carolyn Forte pedig megosztotta velünk jó tanácsait, melyeket érdemes lehet megfogadni, függetlenül attól, hogy milyen szövet, kárpit borítja a kanapénkat.

Hogyan végezzük a fertőtlenítést, tisztítást?

Akár csupán egy foltot szeretnénk eltávolítani, akár az egész huzat vár arra, hogy felfrissüljön, kövessük az alábbi lépéseket, tanácsokat:

A poratkák ellen valóban a forró gőz segít: kézi ruhagőzölővel vagy gőzölős vasalóval ugorhatunk neki a munkálatoknak. Nem közvetlenül persze, hanem épp csak annyira, hogy a gőz finoman érintse a szövetet.

Ezután következzen egy alapos porszívózás. Vegyük ki a párnákat a helyükről, nyissuk szét a kanapét, amennyire lehetséges, hogy a nehezebben hozzáférhető helyekről is eltávolíthassuk a port és más szennyeződéseket. Természetesen a szűkebbre szabott elemek, gombok körül használjuk a porszívó erre a célra szánt kisebb eszközeit, fejeit.

tisztítószerek kanapé tisztítása

Vessünk egy pillantást a kanapé címkéjére is, melyen minden esetben feltüntetik az ápolás ajánlott módját, ugyanúgy, ahogyan azt a ruhák belsejében is megtaláljuk. Következzen hát a jelmagyarázat:

W = a legkönnyebben tisztítható felületek betűje; vízzel és vizes alapú tisztítószereket bátran alkalmazhatunk rajtuk.
W/S = A vizes vagy oldószeres tisztítószereket használhatjuk a szöveten.
S = Csak oldószer alapú tisztítószereket vessünk be.
X = Csak porszívózás javasolt, és legfeljebb helyi folttisztítás.


Ha a címke szerint vízzel biztonságosan tisztítható a kárpit
, akkor egy kevés meleg vízben oldott mosogatószerrel is elvégezhetjük a műveletet. Mindenesetre – és ez más esetben is érvényes – tegyünk egy kis szövetpróbát ott, ahol az kevésbé vagy egyáltalán nem látszik.

kanapé tisztítása házilag - kanapétisztításHa a párna huzata cipzáros, nyissuk ki, és a szövet, valamint a töltet közé helyezzünk papírtörlőt, amely felszívja majd a nedvességet. Vigyük fel a tisztítószert egy kendőre és óvatosan, kívülről befelé haladva töröljük át/le a foltot. Ezután haladjuk át rajta előbb egy vizes, majd egy száraz, tiszta ruhával.

Az S jelzéssel ellátott kárpit esetén csak a hozzá javasolt oldószerrel dolgozzunk, a címkén olvasható útmutatót követve.

A karfák, fejtámlák nagyobb igénybevételnek lehetnek kitéve, ezért érdemes vizes porszívóval, annak kis méretű fejével tisztítani.

A fertőtlenítéshez alkalmazzunk erre a célra kifejlesztett spray-t, mely a baktériumokat és a szagokat is hatékonyan eltávolítja.

És ha már szagok, remek házi szer erre a célra a szódabikarbóna, melyet egyszerűen rászórunk a felületre, és kis idő múlva felporszívózzuk.

Általános módszerek, röviden

  1. Porszívózz rendszeresen. A legjobb módja annak, hogy eltávolítsd a szennyeződéseket, port és morzsákat a kanapéról, ha rendszeresen porszívózol. Attól függően, hogy milyen gyakran használod a kanapét, és hány ember él otthon, érdemes hetente egyszer vagy akár naponta is porszívózni. Ha vannak háziállataid, gyakrabban kell porszívóznod, hogy eltávolítsd a háziállatok szőrét.
  2. Azonnal tisztítsd meg a kiömlött szennyeződéseket. A kiömlött folyadékok előfordulnak, de ha azonnal észreveszed őket, könnyebb lesz feltakarítani. Tiszta ruhával vagy papírtörlővel töröld le a kiömlött szennyeződést, majd alkalmazz kíméletes tisztítóoldatot. soha ne dörzsöld a kiömlött szennyeződést, mert azzal csak szétterül, és nehezebb lesz eltávolítani.
  3. Évente használj kárpittisztítószert. Még ha rendszeresen porszívózol és foltokat tisztítasz is, kanapéd előbb-utóbb mélyebb tisztításra szorul. Itt jön jól egy kárpittisztító. Évente egyszer vagy kétszer használva a kárpittisztító lebontja a beivódott foltokat és szennyeződéseket, amelyeket a rendszeres porszívózás önmagában nem tud eltávolítani. Figyelmesen kövesd a tisztítószer utasításait, hogy a folyamat során ne sérüljön meg a kanapé szövete.
  4. Védd kanapédat huzattal vagy takaróval. Egy huzat vagy dobás sokat segíthet abban, hogy óvd a heverődet a foltoktól és a szennyeződésektől. Ha kisgyermekeid vagy háziállataid vannak, fontold meg egy könnyen mosható huzat használatát, hogy kanapéja évekig a lehető legjobban nézzen ki. Ennek persze hátránya, hogy nem sokat fogsz látni konkrétan a kanapéból.

És ha ezzel készen vagy, jöhet az autó takarítása is, erre is van ötletünk:
Az autó kitakarítása még sosem volt ilyen könnyű!




Kapcsolódó bejegyzések
Életmód

Kollagén hatása az ízületekre

3 perc olvasás
A kollagén fogyasztása nemcsak a bőrünkre hathat pozitívan, a kollagén hatása az ízületekre, ínakra, porcokra, csontokra is kiemelkedő lehet. Ezt a fehérjét…
Életmód

Ránctalanítás műtéti beavatkozás nélkül – ez lehetséges?

2 perc olvasás
A ráncfelvarrás sokak életében egyet jelent az elkerülhetetlennel, vagy éppen azzal a rémálommal, amit soha nem akarnának a magukénak tudni. Akkor inkább…
ÉletmódSzínes

Alig várod a nyarat? Készülj fel rá már most!

2 perc olvasás
Bár a naptár szerint még jó sokat kell aludni a várva várt nyaralásig vagy a strand kellékek indokolt előkerüléséig, te mégis sóhajtozva…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!