SzínesÉletmód

Az anyák napjának története

2 perc olvasás

Pici korunktól fogva tudjuk, hogy május első vasárnapja az édesanyáké, nagymamáké, dédmamáké. Megható ünnepi műsorokkal köszöntik őket a bölcsődékben, óvodákban, iskolákban és természetesen valamennyien – ki élő szóval, ki a legszebb emlékekre gondolva. De honnan is ered ez a szép nap? Ennek jártunk egy kicsit utána.

Az anyák napja

Talán nem is gondolnánk, hogy az édesanyák ünnepe az ókori görögöktől származik. Rhea, az istenek anyja tiszteletére tavaszi mulatságokat rendeztek és ennek keretében az édesanyákat is köszöntötték.

Khitón, koturnusz és társai – divatszösszenetek az ókori görögök idejéből

A 17. századi Angliában a keresztény ünnepek közt is számon tartották, sőt, idejét egy másik vallási ünnephez, a Húsvéthoz igazították: az ezt követő negyedik vasárnapon köszöntötték az édesanyákat, de nem akárhogyan.

Mindenki, még a családjuktól távol élők is szabadnapot kaptak, hogy meglátogassák szeretett szülőjüket, akihez semmiképp sem érkezhettek üres kézzel, csakis a nevezetes „anyák” sütijével”, melyet saját maguk készítettek.

Az Egyesült Államokba 1872-ben érkezett, Julia Ward Howe-nak köszönhetően.
Harmincöt évvel később egy philadelphiai hölgy, Anna M. Jarvis kísérletet tett arra, hogy ezt a szép napot nemzeti ünneppé nyilváníttassa, és amelynek időpontját május második vasárnapjára tűzte ki, elhunyt édesanyjára emlékezve.

Hét év fáradságos munkája nem volt hiábavaló: ezalatt sikerült előbb államivá, majd később nemzetközivé fogadtatnia.

A tengerentúli ünnep – ahogy az lenni szokott – hamar beszivárgott Európába is, és rövid idő alatt óriási népszerűségre tett szert. A kereskedők kapva kaptak azon, hogy ezáltal újabb nyereségre tegyenek szert: a virágosok, az ajándék- és édességgyártók, a képeslapok készítői azonnal üzletet szimatoltak.

Anna Jarvis a kezdet kezdetén nem sejtette, hogy eme tiszteletreméltó ünnepet ennyire megcsúfolják, és elkeseredésében tüntetést is szervezett az ügy nemes

Anna_jarvis - az anyák napjának anyja

hagyományának megmentése érdekében.

Később már nem is szerette volna, hogy a neve az anyák napjával kapcsolatban bármikor is említésre kerüljön. Mindeközben minden májusban képeslapok garmadát kapta a világ minden tájáról, melyekben az emberek köszönetüket fejezték ki neki és az anyák napja édesanyjának nevezték őt.

Hazánkba csak 1925-ben érkezett el az ünnep, a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt szervezésében, egy másik hagyománnyal együttesen, mely a szintén ebben a hónapban esedékes Mária-tisztelet.

Három évvel később már a hivatalos iskolai ünnepek között is jegyezték és jegyzik azóta is.




Kapcsolódó bejegyzések
Színes

Négy tipp a ruhák színeinek színpompás összehangolására

3 perc olvasás
A megfelelő színkombinációk kiválasztása ruházatunkban döntő jelentőségű, lévén az összhatásnak köszönhetően egyfajta kisugárzás jön létre, amit a külső szemlélők pontosan érzékelnek. Ráadásul…
DivatSzínes

Mitől lesz egy eljegyzési gyűrű különleges?

5 perc olvasás
Nincs két ugyanolyan kapcsolat: minden kötelék egyedi és páratlan e világon. Ha pedig egy ilyen egyedülálló kapocs alakul ki két ember között,…
Életmód

Kollagén hatása az ízületekre

3 perc olvasás
A kollagén fogyasztása nemcsak a bőrünkre hathat pozitívan, a kollagén hatása az ízületekre, ínakra, porcokra, csontokra is kiemelkedő lehet. Ezt a fehérjét…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!