Életmód

A dicséret szép szó…

2 perc olvasás

Sőt, nagyon sok esetben varázsszó is, és nem csak a gyerekek, de a felnőttek esetében is. Használjuk gyakran, hiszen semmibe sem kerül, de a hatása óriási. De hogyan is működik? A cikkünkből kiderül.

Ha gyermekünk valamit jól csinál, legyen az a legapróbb lépés a fejlődésében, vagy akár egy első hely egy rangos versenyen, természetes, hogy megdicsérjük.

De gondoljuk végig: mindig megtesszük ezt, vagy néha esetleg már természetesnek is veszünk dolgokat tőle?

Mondok egy példát. Ismerek olyan anyukát, aki úgymond megszokta, hogy a kislánya kitűnő tanuló, és az ötös dolgozatok eredményét egyszerűen csak tudomásul veszi, legfeljebb egy „Jól van.” hagyja el a száját.

Nos, nem érdemel ez a kislány dicséretet? Hogy elismerjék, hogy ügyes volt, hogy megcirógassák, hogy kapjon egy puszit? De bizony, hogy igen, és minden alkalommal.
És nem csak akkor, ha az iskolában teljesít, de akkor is, ha önzetlenül segít, ha odafigyel másokra, ha jószívű, ha udvarias volt, ha megtett valami olyasmit, amitől korábban félt, és még sorolhatnánk.

elismerés nélkül
Hogyan dicsérjünk?

Nem kell ezt túlontúl magyarázni, hiszen mindannyian tudjuk, de nem árt végiggondolni azt, hogy mennyire vagyunk lényegre törőek. Ha csak annyit mondunk a gyermeknek, hogy „Ma nagyon ügyes voltál!”, nem biztos, hogy a gyermek érteni fogja, hogy mire céloztunk. Arra, hogy csendben ült és várt, amíg sorra kerültünk a hivatalban az ügyintézéskor, vagy amikor szépen hangosan köszönt a szomszéd néninek, vagy amikor segített hazacipelni a boltban vásárolt finomságokat.

Persze, legjobb, ha azonnal megdicsérjük egy-egy helyes cselekedet után, de a nap végén is érdemes megemlíteni mondjuk lefekvéskor, a jóéjtpuszi előtt. Így a gyermek pontosan tudni fogja, hogy mit csinált jól, és valószínűleg máskor is szívesen megismétli mindazt, amiért elismerést, buksisimogatást kapott. Sőt, lelkesebben végzi el a kötelező feladatait is, mert jön a pozitív megerősítés, sőt, sikerélmények egymásutánja.

És ugye látszik, hogy ez egy öngerjesztő folyamat, mely csodákra képes?

Nem csak szavakkal dicsérhetünk

Kitérnék egy picit a szóbeli dicséretek megerősítéseire, a már említett puszira, simogatásra, vagy az ölelésre, melyek csak még jobban megerősítik a gyermekben, hogy nagyszerűen viselkedett.

Természetesen az iménti gesztusok történhetnek szavak nélkül is, amikor például elmélyülten rajzol a csemeténk, és nem szeretnénk megzavarni, csupán egy puszit nyomunk a buksijára és már megyünk is tovább. Vagy a nálunk (is) jól bevált szeretetölelésre, mely csak úgy spontán történik, csupán mert jólesik. Persze, ha közben kimondjuk, amit érzünk, az csak növeli a hatást.

szeretetölelés

Ne csak gyermekeinkkel, de a párunkkal szemben is tegyük meg mindezeket nap, mint nap. Mondjuk el, ha büszkék vagyunk rá, ha valami jólesett a részéről, ha valamiért mosolyt csalt az arcunkra, neki is jól fog esni, és bennünket is kellemes érzés tölt majd el.

Gondoljunk csak bele: egész biztosan tettünk mindannyian valamit a nap során, melynek kapcsán büszkék lehetünk magunkra és egymásra. Ismerjük hát el!



Kapcsolódó bejegyzések
Életmód

Kollagén hatása az ízületekre

3 perc olvasás
A kollagén fogyasztása nemcsak a bőrünkre hathat pozitívan, a kollagén hatása az ízületekre, ínakra, porcokra, csontokra is kiemelkedő lehet. Ezt a fehérjét…
Életmód

Ránctalanítás műtéti beavatkozás nélkül – ez lehetséges?

2 perc olvasás
A ráncfelvarrás sokak életében egyet jelent az elkerülhetetlennel, vagy éppen azzal a rémálommal, amit soha nem akarnának a magukénak tudni. Akkor inkább…
ÉletmódSzínes

Alig várod a nyarat? Készülj fel rá már most!

2 perc olvasás
Bár a naptár szerint még jó sokat kell aludni a várva várt nyaralásig vagy a strand kellékek indokolt előkerüléséig, te mégis sóhajtozva…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!