Színes

5 dolog a sikeres állásinterjú érdekében

4 perc olvasás

Egy sikeres állásinterjú sorsdöntő lehet az életünkben. Az interjú során gyakran tesznek fel spontán kérdéseket az emberi erőforrással foglalkozó emberek, akik azért felelnek, hogy a céghez a lehető legalkalmasabb embereket alkalmazzák.

egy sikeres állásinterjú

Gyakrabban interjúztatnak ők, mint maga a főnök. Az idegen kifejezésből sokszor csak HR-eseknek (human resources) hívják őket, akik nem feltétlen azért kérdeznek tőlünk valamit, mert annyira érdekli őket az életünk, sokkal inkább következtetnek olyan dolgokra a mondanivalónkból, ami a leendő munkánk szempontjából releváns lehet. 

Íme 5 dolog, amit érdemes betartani annak érdekében, hogy sikerrel járunk az állásinterjú során! 

1. Bánj okosan a hobbikkal!

állásinterjú önéletrajz

Egy interjú során nemcsak arra kíváncsiak, hogy igazak-e az önéletrajzunkban írottak, hanem esetenként teszteket töltetnek ki velünk, hobbinkról kérdeznek. A szabadidős elfoglaltságaink azok, amelyek a legtöbbet elárulnak rólunk, de jól kell bánni velük. Ha valaki az olvasást tünteti fel hobbijaként, számíthat rá, hogy az interjú során megkérdezik tőle, hogy mit olvasott utoljára, mi a kedvenc könyve stb. Ha ezekre az illető nem tud azonnal válaszolni, meglepődik, akkor megeshet, hogy az interjúztató, azt fogja hinni, hogy hamis állításokat írt az önéletrajzába.

Az olvasás többféle dologra utalhat a könyvek témáját illetően. Ha valaki a fantasy regényeket szereti, arról sokszor azt gondolják, hogy jó a képzelőereje, vagy teljesen más világban él a valósághoz képest. A dokumentum-jellegű, életrajzi adatokkal teli könyvek olvasóiról azt szokás gondolni, hogy sokkal szabálykövetőbbek, a tények érdeklik őket.

Az olvasás 6 előnye: ezért olvass el havonta egy könyvet!

állásinterjú olvasás

A legtöbb ember a hobbit olvasáshoz vagy sporthoz köti. Ha valamilyen sporttevékenység olvasható az önéletrajzban, abból – attól függően, hogy az csapatos vagy egyéni sport – arra következtetnek, hogy az illető képes-e csapatban dolgozni, kitartó és nem adja fel, ha valami nem megy elsőre.

A kevesebb néha több!

Ha nincs kifejezetten hobbink, nincsenek egyedi elfoglaltságaink jobb, ha nem írunk be semmit hobbiként. Ha azonban van, akkor sem mindegy, hogy melyiket hogyan tüntetjük fel az önéletrajzban.

2. Teszteld a nyelvtudásod!

Másik fontos eleme az önéletrajznak a nyelvtudás. Hiába van valakinek 5 nyelvvizsgája, ha az adott nyelvekből csak egyet képes használni. Érdemes a nyelvvizsga-bizonyítványok megszerzésének idejét feltűntetni az önéletrajzban, hiszen a későbbiekben ez segíthet minket.

állásinterjú nyelvtudás

Ha például valaki rendelkezik német nyelvvizsgával, megkapja az állást, de néhány hét múlva arra kerül sor, hogy használja a nyelvet, viszont nem képes rá, előfordulhat, hogy eltanácsolják. Inkább ne tüntessünk fel egy adott nyelvet, mintsem később csalódás érje főnökünket. Sokkal jobb képet fest, ha nem írjuk be a tudást, mert mondjuk nincs róla hiteles papírunk. Ilyenkor, ha már megkaptuk az állást, előfordulhat, hogy mégis tudunk valamivel segíteni a cég munkáját, kollégáinkat kellemes meglepetés érheti

3. Ne dohányozz!

állásinterjú cigi

Abban az esetben, ha valaki dohányzik nincs nagy gond, azonban ha van még 10 szabad percünk az interjú előtt, ne azzal töltsük el, hogy cigizünk. Nem tüntetjük fel jól magunkat, ha az irodába belépve árad belőlünk a cigaretta erős szaga. A szabad 10 percet ami rendelkezésünkre áll töltsük el inkább azzal, hogy kikapcsoljuk telefonunkat, elmegyünk a mosdóba, és fejben ráhangolódunk a következő percekre, átgondoljuk, hogy mi vár majd ha belépünk az irodába

4. Figyelj a külsőre!

Fontos az első benyomás! Amikor bemegyünk egy irodába az interjú elején, az első, ami árulkodik rólunk, az a megjelenésünk. Nők esetében optimális választás lehet egy legalább térdig érő szoknya és egy nem túl élénk színű felső, blúz. A nők ruházkodása esetében nem elvárt az ünneplő viselet, nem ragaszkodnak annyira a fekete-fehér összeállításhoz, mint a férfiaknál. A sminket nem szabad túlzásba vinni. Elegendő egy kis szemceruza és szempillaspirál, visszafogott rúzzsal kombinálva. Megjelenésünket javíthatjuk néhány szolid ékszerrel, de a kiegészítők esetében fontos a mágikus ötös szám.

állásinetrjú öltözék

A HR-esek szemében nem vet jó fényt, ha valaki „úgy néz ki, mint egy karácsonyfa”. A kiegészítő lehet egy karkötő vagy egy óra, ezeket kifejezetten kedvelik. Ha az interjú időpontja hideg időszakra esik, akkor öltözetünket feldobhatjuk egy színes kendővel, sállal. Fontos a megfelelő cipő megválasztása, ami ruhánkhoz is passzol és képesek vagyunk benne magabiztosan közlekedni. A tetoválással és piercingekkel csak óvatosan!

5. Érkezz időben!

Ha az előzetes egyeztetés során pontos időpontot kaptunk az interjúra, akkor ajánlatos már legalább 15-20 perccel előbb érkezni. Sokat elárul rólunk ha késünk, talán már akkor tudják a döntést, amikor sor sem került még a személyes találkozóra… Gondoljunk bele, ha rohanással telik az idő mire odaérünk nem tudunk ráhangolódni a dologra, ráadásul leizzadhatunk a rohanástól és az izgalomtól, mely nyomot hagyhat ruhánkon, esetleg kellemetlen illattal is járhat.

+1: Hogyan válaszolj az 5 legrémisztőbb állásinterjú kérdésre?

Ha betartod ezeket a tanácsokat, mindemellett van egy kevés önbizalmad és igazán akarod azt a munkát, nagyobb eséllyel jársz majd sikerrel. Sok sikert!




Kapcsolódó bejegyzések
Színes

Négy tipp a ruhák színeinek színpompás összehangolására

3 perc olvasás
A megfelelő színkombinációk kiválasztása ruházatunkban döntő jelentőségű, lévén az összhatásnak köszönhetően egyfajta kisugárzás jön létre, amit a külső szemlélők pontosan érzékelnek. Ráadásul…
DivatSzínes

Mitől lesz egy eljegyzési gyűrű különleges?

5 perc olvasás
Nincs két ugyanolyan kapcsolat: minden kötelék egyedi és páratlan e világon. Ha pedig egy ilyen egyedülálló kapocs alakul ki két ember között,…
Színes

Az illatok szerepe a divatban és a stílusban

2 perc olvasás
Minden stílusnak megvan a maga illata? Ez így nyilván nem igaz, de az már annál inkább, hogy minden embernek megvan a maga…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!