A kakaóbab egy trópusi fa gyümölcse, latin nevén theobroma cacao, ami magyarul annyit tesz: az istenek eledele. A kakaóbabból készült főzetet már az azték indiánok is fogyasztották serkentő hatása miatt.
Belgium hallatán sokan asszociálnak a híres csokoládéra, mint például Csehország említésekor a sörre. Bizonyára azért, mert ma a már a belgáknál több mint 200 csokoládégyár működik. Annak ellenére, hogy az ország csokoládéexportja nem túl sok országra terjed ki, mégis magas bevételekhez jutnak a finomságok értékesítése során a külföldiek körében. Legfontosabb partnereik az ázsiai országok, Kína és Japán, hiszen a keleti népek oda vannak a belga csokoládé-különlegességekért.
Miért jó csokit enni?
A csokoládéfogyasztás javítja hangulatunkat. Az agy úgynevezett fenil-etilamin vegyületet képes termelni, amit szervezetünk akkor állít elő, amikor szerelmesek vagyunk, azonban az állandó csokoládéfogyasztás nem pótolhatja párunk iránt érzett szerelmünket.
Nem szereted a kávét? Egyél csokit!
A csokoládé több koffeint tartalmaz, mint a feketekávé, ráadásul finom is. Azoknak, akik a kávét és a csokit is imádják, kapható a boltokban az úgynevezett „Pocket-Coffee” ami egy kávéval töltött csokoládéfalatka. Ha nincs időd beugrani egy kávéra, tarts ebből egy csomagot a táskádban! Út közben jól jön belőle egy-két kocka.
Ne rágd össze egyből!
A csokoládé ízét akkor érezzük a legjobban, amikor nem rágjuk össze azonnal, amikor a szánkba kerül, hanem hagyjuk elolvadni nyelvünkön. Felmérések szerint a csokoládéfogyasztás már-már addiktív hobbi is lehet néhány ember esetében, ugyanis a csokiban lévő zsírok és az édes íz elősegíti a szenvedélyek kialakulását.
Szépülj meg csokival!
A csokoládét kezdetben a kozmetikai ipar kezdte el alkalmazni. A belőle kinyert olajak később szépítő szerekké minősültek. Ma más sok helyen találkozhatunk csokoládé masszázsokkal. Ennek az az oka, hogy a csoki bizonyítottan gátolja az öregedést, illata pedig elősegíti a boldogsághormon néven elterjedt endorfin termelődését testünkben.
A fehér csoki nem csoki
A csokoládét színe és típusa szerint 3 kategóriába sorolhatjuk, így beszélhetünk étcsokiról, tejcsokiról, és fehércsokiról. Az étcsokoládé tartalmazza a legtöbb kakaóvajat, ezért van jellegzetesen sötétebb színe, mint a tejcsokiknak, amelyben tejpor is található.
Ennek értelmében, a fehércsokiban van a legkevesebb, konkrétan 0% kakaóvaj, helyette tele van cukorral és ízfokozókkal. A „egészséges csokit” szeretnél enni és nincs kedved szenvedni a kilókkal, akkor kizárólag étcsoki fogyassz! Ma már egyre több gyümölcsös étcsoki található a boltok polcain, bizonyára fogsz találni kedvedre valót.
Kóstold meg a legjobbakat!
Hazánkban, Budapest külvárosában található a Csokoládé Múzeum, ahol megismerkedhetsz a csoki történetével, az interaktív körbevezetés során pedig több csokit is megkóstolhatsz, ráadásul elkészítheted saját csokoládédat is!
Összességében a csoki megszépít és felvidít, mindemellett olcsó és különleges. Csajok, egyetek csokit! Örök társatok a csokoládé az életben, ráadásul nem kell eltartani, véleménye sincs, és mindig veletek lehet (:
Kérjük kövess minket! Számodra csak egy kattintás,
de nekünk a világot jelenti! 🙂