GasztroSzínes

Mi is az a boldogsághormon? – avagy, ismerd meg a csoki titkait

3 perc olvasás

A kakaóbab egy trópusi fa gyümölcse, latin nevén theobroma cacao, ami magyarul annyit tesz: az istenek eledele. A kakaóbabból készült főzetet már az azték indiánok is fogyasztották serkentő hatása miatt.

Belgium hallatán sokan asszociálnak a híres csokoládéra, mint például Csehország említésekor a sörre. Bizonyára azért, mert ma a már a belgáknál több mint 200 csokoládégyár működik. Annak ellenére, hogy az ország csokoládéexportja nem túl sok országra terjed ki, mégis magas bevételekhez jutnak a finomságok értékesítése során a külföldiek körében. Legfontosabb partnereik az ázsiai országok, Kína és Japán, hiszen a keleti népek oda vannak a belga csokoládé-különlegességekért.

Miért jó csokit enni?

A csokoládéfogyasztás javítja hangulatunkat. Az agy úgynevezett fenil-etilamin vegyületet képes termelni, amit szervezetünk akkor állít elő, amikor szerelmesek vagyunk, azonban az állandó csokoládéfogyasztás nem pótolhatja párunk iránt érzett szerelmünket.

csoki pocket

Nem szereted a kávét? Egyél csokit!

A csokoládé több koffeint tartalmaz, mint a feketekávé, ráadásul finom is. Azoknak, akik a kávét és a csokit is imádják, kapható a boltokban az úgynevezett „Pocket-Coffee” ami egy kávéval töltött csokoládéfalatka. Ha nincs időd beugrani egy kávéra, tarts ebből egy csomagot a táskádban! Út közben jól jön belőle egy-két kocka.

Ne rágd össze egyből!

A csokoládé ízét akkor érezzük a legjobban, amikor nem rágjuk össze azonnal, amikor a szánkba kerül, hanem hagyjuk elolvadni nyelvünkön. Felmérések szerint a csokoládéfogyasztás már-már addiktív hobbi is lehet néhány ember esetében, ugyanis a csokiban lévő zsírok és az édes íz elősegíti a szenvedélyek kialakulását.

Szépülj meg csokival!

A csokoládét kezdetben a kozmetikai ipar kezdte el alkalmazni. A belőle kinyert olajak később szépítő szerekké minősültek. Ma más sok helyen találkozhatunk csokoládé masszázsokkal. Ennek az az oka, hogy a csoki bizonyítottan gátolja az öregedést, illata pedig elősegíti a boldogsághormon néven elterjedt endorfin termelődését testünkben.

A fehér csoki nem csoki

A csokoládét színe és típusa szerint 3 kategóriába sorolhatjuk, így beszélhetünk étcsokiról, tejcsokiról, és fehércsokiról. Az étcsokoládé tartalmazza a legtöbb kakaóvajat, ezért van jellegzetesen sötétebb színe, mint a tejcsokiknak, amelyben tejpor is található.

csoki fehér

Ennek értelmében, a fehércsokiban van a legkevesebb, konkrétan 0% kakaóvaj, helyette tele van cukorral és ízfokozókkal. A „egészséges csokit” szeretnél enni és nincs kedved szenvedni a kilókkal, akkor kizárólag étcsoki fogyassz! Ma már egyre több gyümölcsös étcsoki található a boltok polcain, bizonyára fogsz találni kedvedre valót.

Kóstold meg a legjobbakat!

Hazánkban, Budapest külvárosában található a Csokoládé Múzeum, ahol megismerkedhetsz a csoki történetével, az interaktív körbevezetés során pedig több csokit is megkóstolhatsz, ráadásul elkészítheted saját csokoládédat is!

csoki múzuem

Összességében a csoki megszépít és felvidít, mindemellett olcsó és különleges. Csajok, egyetek csokit! Örök társatok a csokoládé az életben, ráadásul nem kell eltartani, véleménye sincs, és mindig veletek lehet (:




Kapcsolódó bejegyzések
Színes

Négy tipp a ruhák színeinek színpompás összehangolására

3 perc olvasás
A megfelelő színkombinációk kiválasztása ruházatunkban döntő jelentőségű, lévén az összhatásnak köszönhetően egyfajta kisugárzás jön létre, amit a külső szemlélők pontosan érzékelnek. Ráadásul…
DivatSzínes

Mitől lesz egy eljegyzési gyűrű különleges?

5 perc olvasás
Nincs két ugyanolyan kapcsolat: minden kötelék egyedi és páratlan e világon. Ha pedig egy ilyen egyedülálló kapocs alakul ki két ember között,…
Színes

Az illatok szerepe a divatban és a stílusban

2 perc olvasás
Minden stílusnak megvan a maga illata? Ez így nyilván nem igaz, de az már annál inkább, hogy minden embernek megvan a maga…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!