Életmód

Hagyd a liftet, irány a lépcső!

2 perc olvasás

A lépcsőzést olykor szívesen hanyagoljuk és amennyiben van lift, inkább azzal közlekedünk. Főleg így van ez egy fárasztó nap után, pláne ha aznap még edzeni vagy futni is voltunk. Ahányszor csak a lépcsősort választjuk, mindannyiszor teszünk lábaink egészségéért és a formás vádliért. Nem beszélve arról, hogy a napi mozgásigény egy kis része is kipipálható.

Mindnyájan tudjuk, hogy a mozgás a testi, lelki és szellemi egészségünkhöz elengedhetetlen, mégis előfordul, hogy nem fordítunk rá kellő figyelmet, időt és energiát.

Sokat elárul valaki fittségéről, hogy egy szuszra, pontosabban nagy lélegzetvételek nélkül hány emeletet képes megjárni, és most eltekintve attól, akinek lábízületi vagy egyéb hasonló problémákkal küzd. Épp ezért – mint akár az edzőteremben – itt is nagyon fontos a fokozatosság elve, és ne egyből a tizedik emeletre akarjunk felszaladni. Lehet, hogy első körben csak 1-2 emelet leküzdése lesz a teljesítményünk, de egyre több és több szintet leszünk képesek megmászni, ha kitartóak vagyunk.
Tehát felmegyünk, ameddig bírjuk szusszal, majd jöhet a lift, ha szükséges.

Lehet, hogy nem tűnik fel, hogy egy nap hányszor választhatnánk a lépcsőt a lift vagy a mozgólépcső helyett, mégis automatikusan megtesszük. Kis odafigyeléssel pedig rászokhatunk az egészségesebb változatra.
Ha sem a házban, sem a közlekedés során nem találunk lépcsőt, de ugyanígy a munkahelyünkön sem, akkor keresnünk kell egyet. A helyszín lehet egy töltésre vezető lépcsősor, de lehet egy emeletes ház belseje is.

Közben hallgathatunk zenét, mely lehet olyan, mely segtí megadni az egyenletes ritmust. Ha már haladóbbak vagyunk, lehet variálni: kettesével, hármasával szedni a lépcsőket, vagy éppen ugrálva , lábujjhegyen, terpeszállásban vagy féllábon venni a fokokat.

Amellett, hogy ingyenes mozgáslehetőségre tehetünk így szert, akár kortól függetlenül, egyúttal jót teszünk a szívünk, a tüdőnk egészségének, fokozzuk a teljesítőképességüket. Az egészséges testsúly eléréséről, megtartásáról már nem is beszélve, mely által a cukorbetegség, a magas vérnyomás kockázatát is csökkenthetjük.

 




Kapcsolódó bejegyzések
Életmód

Kollagén hatása az ízületekre

3 perc olvasás
A kollagén fogyasztása nemcsak a bőrünkre hathat pozitívan, a kollagén hatása az ízületekre, ínakra, porcokra, csontokra is kiemelkedő lehet. Ezt a fehérjét…
Életmód

Ránctalanítás műtéti beavatkozás nélkül – ez lehetséges?

2 perc olvasás
A ráncfelvarrás sokak életében egyet jelent az elkerülhetetlennel, vagy éppen azzal a rémálommal, amit soha nem akarnának a magukénak tudni. Akkor inkább…
ÉletmódSzínes

Alig várod a nyarat? Készülj fel rá már most!

2 perc olvasás
Bár a naptár szerint még jó sokat kell aludni a várva várt nyaralásig vagy a strand kellékek indokolt előkerüléséig, te mégis sóhajtozva…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!