Színes

Milyen kutya illik hozzád? Ezek a szempontok segíthetnek

4 perc olvasás
Fotó: Pexels

A kutyavásárlás, vagy örökbefogadás mindig egy meghatározó döntés egy család vagy akár egy egyedülálló felnőtt életében. Fontos jól meggondolni, hogy hogyan választunk, ebben segít ez a cikk is.

A felelős állattartás kifejezéssel sokan dobálóznak, viszont még mindig kevesen vannak azok, akik valóban ennek megfelelően tartanak háziállatot, ez esetben kutyát. Nem szabad elhamarkodni a döntést, és igenis foglalkoznunk kell azzal, hogy milyen életkörülményeket tudunk teremteni a kedvencünk számára.

Éppen ezért összeszedtünk néhány szempontot, a Biozoo.hu írásai alapján, amik segíthetnek a választásban, vagy akár elgondolkodtathatnak minket. Lássuk!

#1 Érkezés

Első és legfontosabb, hogy érkezzen hozzánk a kutyus. Itt most az örökbefogadásra és a vásárlásra gondolunk. Ugyanis egy menhelyről átvett négylábú egészen máshogy viselkedhet (traumák, egyéb sérelmek és szokások), mint egy tenyésztőtől, még kölyökkorában vett eb. Kérdés, van-e türelmünk és alkalmazkodási képességünk egy mentett állathoz?

#2 Kinti vagy benti?

Életkörülményeinkhez mérten meg kell fontolnunk, hogy hol szeretnénk tartani a kutyánkat. Ha kertben, udvaron, akkor még mielőtt bármi történne, meg kell teremtenünk a lehető legjobb életteret!
Viszont ha bent, az otthonunkban szeretnénk tartani szintén elkerülhetetlen, hogy ehhez mérten alakítsunk a lakásunkon, házunkon.

Amennyiben kertes házban élsz, nyugodtan választhatsz nagytestű és aktív kutyát. Ebben az esetben tökéletes lehet egy boxer, dobermann, agár, staffordshire terrier, német dog, argentín dog stb.

Ha kanapé ebet szeretnél, neked való a boston terrier, francia bulldog, mopsz, pekingi palotakutya, tibeti terrier, bichonok, csivava, yorkshire terrier, uszkár, stb.

#3 Mozgásigény

Szintén egy egyáltalán nem elhanyagolható szempont a mozgásigény kérdése. Hiszen ha munkánk, vagy egyéb más okból kifolyólag nem tudunk megfelelő mennyiségű időt szánni a kutyus sétáltatására azzal csak árthatunk.

Ha sokat jársz futni, vagy rengeteget túrázol, egyszóval aktív életet élsz, akkor tökéletes választás lehet bármelyik vizslafajta, border collie, retrieverek, egyéb juhászkutyák, uszkár, amerikai staffordshire terrier, egyéb terrierek, stb.

Amennyiben inkább pihizősebb, kevésbé aktív gazdinak tartod magad, egy basset hound, bichon frisé, havanese, vagy bolognese, máltai selyemkutya, csivava, vagy angol bulldog, francia bulldog lehet a jó választás.

#4 Kor

Fontos, hogy tudjuk és tisztában legyünk azzal mennyi idős kutyára vágyunk. Egy kölyökkutya néha próbára teheti az idegeinket, így aki nem túl elnéző a még kendőzetlen ebekkel, azok válasszanak egy kicsit idősebb, középkorú kedvencet!

#5 Nem

Ahogy az embereknél, a kutyalányok kicsit lágyabbak, kevésbé dominánsak, a fiúk pedig néha problémásabbak, főleg kamaszkorban, mikor jobban szeretik fitogtatni az erejüket. Milyen nemű kutya mellett tudod elképzelni magad gazdiként?

#6 Habitus

Nem árt tisztában lennünk azzal, milyen habitusú kutyussal tudunk azonosulni. Nagyobb testű hangosabbakkal, vagy kisebbekkel? Ha fontos számodra, hogy ne legyen állandó csaholás, akkor válassz csendesebb faját, mint a whipet, Cavalier King Charles spániel, shar-pei, ír szetter, francia bulldog. Amennyiben téged ez nem zavar annyira, akkor bátran válassz hangosabb kutyát!

https://www.instagram.com/p/CM3VeD0gDFq/

#7 Hosszú vagy rövid szőrű

Nyilván itt is két lehetőség adódik. Ha hosszabb szőrű kedvencet tartanál jobb tudnod, hogy többször kell majd kozmetikushoz vinned, főként nyáron, vagy ne süljön meg. Amennyiben rövid szűrő négylábút választás lehet ezt elkerülheted, viszont itt is érdemes mérlegelned, hogy mennyi kutyaszőrt viselsz el a ruháidon.

Ha téged csak a szőrhullás zavar, akkor a bichon havanese, bolognese, frisé, uszkár, olasz vízikutya, máltai selyemkutya a te fajtád, ugyanis ők nem hullajtják szőrüket.

#8 Gyerekbarát

Amennyiben családos emberként választasz, fontos szempont lehet számodra az, hogy mennyire gyerekbarát a választottad. Természetesen mindegyik fajta állatból lehet családbarát eb, azonban vannak olyan kutyák, amiket kifejezetten gyermekes famíliáknak ajánlanak.

Ebben az esetben válassz golden retrievert, labrador retrievert, border colliet, bullterriert, újfundlandit, boston terriert, mopszot, bichon frisét, angol, vagy amerikai cocker spánielt.

https://www.instagram.com/p/CMkv_xvBrQu/

#9 A gazdi jelleme

Bármennyire érdekes, ez is egy elhanyagolhatatlan szempont. Légy tisztában azzal, hogy te mit tudsz nyújtani és mik a képességeid. Ne dönts elhamarkodottan, találd meg azt a fajtát, akit el tudsz látni, tudsz vele foglalkozni, és ha kell keménykezű nevelést is tudj rajta alkalmazni. (Persze csak ésszel!)

#10 Anyagiak

Végül, de nem utolsósorban tudd, mennyi pénzt tudsz szánni a kutyádra. Akárcsak egy gyereknél itt is kalkulálnod kell az étkeztetésével, adott esetben a ruházkodásával, a vitaminokról, orvosi látogatásokról nem is beszélve.

Még mielőtt választanál érdemes ezt is átgondolnod!

[custom-related-posts title=”Még több kutyus…” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]




Kapcsolódó bejegyzések
Színes

Négy tipp a ruhák színeinek színpompás összehangolására

3 perc olvasás
A megfelelő színkombinációk kiválasztása ruházatunkban döntő jelentőségű, lévén az összhatásnak köszönhetően egyfajta kisugárzás jön létre, amit a külső szemlélők pontosan érzékelnek. Ráadásul…
DivatSzínes

Mitől lesz egy eljegyzési gyűrű különleges?

5 perc olvasás
Nincs két ugyanolyan kapcsolat: minden kötelék egyedi és páratlan e világon. Ha pedig egy ilyen egyedülálló kapocs alakul ki két ember között,…
Színes

Az illatok szerepe a divatban és a stílusban

2 perc olvasás
Minden stílusnak megvan a maga illata? Ez így nyilván nem igaz, de az már annál inkább, hogy minden embernek megvan a maga…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!