Kultúra

Láttad már a Sixtus-kápolna freskóit? Online megtekintheted egészen közelről is!

1 perc olvasás

Ha a Szent Péter-bazilikával szemben állunk, tőle jobbra látható a Sixtus-kápolna. És ki ne hallott volna arról a híres mennyezeti freskóról, mely Michelangelo alkotása, és amely a Paradicsomból való kiűzetést ábrázolja. Az ember teremtését felidéző jelenet hatalmas, egybefüggő, 540 négyzetméteres freskó, és amely ilyenformán egyedülálló a világon.

1508-ban történt, hogy Michelangelo megbízást kapott II. Gyula pápától a Sixtus-kápolna boltozatának kifestésére. A művész vonakodott elvállalni a feladatot, egyrészt mert szobrásznak vallotta magát, másrészt egy másik munkát szeretett volna befejezni, nevezetesen II. Gyula síremlékét. Arról pedig, hogy nem igazán tartotta magát festőnek, leveleinek aláírása is tanúskodik: „Michelagniolo, szobrász Rómában”. A korábbi művei is jobbára márványból készült szobrok voltak.

Ennek ellenére zseniálisan formabontó módon teljesítette a számára – szerinte – kihívást jelentő megbízást, mely eredetileg a tizenkét apostol ábrázolásáról szólt.

Ő azonban saját elképzelését valósította meg, kilenc központi festményen megörökítve Mózes első könyvének részleteit.

Ezenkívül hét ószövetségi próféta, öt szibilla arcképe, bibliai jelenetek, Krisztus őseinek felsorolása, mellékalakok és a maga korában újszerű, látszólagos márványdíszítés teszik teljessé ezt a művet.

Korábban és azt követően hasonló, monumentális freskó nem is készült, korának is mondhatni egyedülálló alkotása ez. Ráadásul segédek nélkül, és viszonylag hamar el is készült, mintegy négy év leforgása alatt.

A következő oldalon te magad is körbejárhatod, közelről is megcsodálhatod ezt a világszerte ismert alkotást. Ha még nem láttad, akkor azért, ha pedig már volt szerencséd élőben megtekinteni, akkor azért, hogy felidézd egy picit azt az elragadó élményt, melyet akkor éreztél.

Ide kattints és mozgasd az egeret!

 




Kapcsolódó bejegyzések
KultúraSzínes

Szépségversenyek akkor és most – 1. rész

5 perc olvasás
A szépségversenyek eredete ugyan régebbi keletű, mint gondolnánk, mondhatni évszázadokkal ezelőtt már léteztek efféle megmérettetések, bár korántsem olyan formában, mint manapság. Az…
DivatKultúraSzínes

Egy pár lenyűgöző fotókat készített fekete gyermekekről

3 perc olvasás
A fényképezés nem csak egy kép létrehozásáról szól – a megfelelő kezekben az inspiráció eszközévé válhat, szemeket nyithat fel és falakat dönthet…
Kultúra

Élőben nézni, átélni és végigizgulni az igazi!

3 perc olvasás
Az élő közvetítések varázsa utánozhatatlan. Ennél már csak a személyes jelenlét az, ami többet adhat. S jelenleg erre minden esély meg is…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!