Színes

A macskák gyógyító erejének titkai

3 perc olvasás

A gazdik tudják, hogy miért nagyszerű dolog macskát tartani és, hogy mi a macskák gyógyító ereje. Ha megkérdezed, ezer okot fel tudnak sorolni. Nos, mi tudunk még néhányat.

Mindannyian tudjuk, hogy a macskák csodálatos teremtmények. Függetlenek, aranyosak, és mindig talpra állnak. De tudtad, hogy a macskáknak lenyűgöző gyógyító erejük is van? Egyedi dorombolási frekvenciájuknak köszönhetően a macskák gyorsabban gyógyítják a csontokat és a sebeket, mint bármely más háziállat vagy állat. Persze nem csak a csontok, hanem a sebek vagy az ízületek gyógyulása is hasonlóan hamar megy végbe, és a fájdalom is rövid idő alatt csillapodik.

A Daily Infographic cikke szerint azonban a dorombolás jelensége nem csak az állatra, de az emberre is pozitív hatással van, mind fizikai, mind lelki értelemben.

Kínai tudósok vizsgálatokat végeztek e téren például keringési rendellenességek kapcsán és úgy találták, hogy

az említett frekvencia akár 30 százalékkal is csökkentheti a szívrohamok kialakulásának kockázatát.

Hogyan segít a dorombolás a macskák gyógyulásában

A kutatók úgy vélik, hogy a macskák rekordot döntő gyógyulási ideje a dorombolásuk frekvenciájával függ össze, amely 20 és 140 Hz közé esik. Amikor a macskák ezen a frekvencián dorombolnak, olyan rezgéseket keltenek, amelyek segítik a csontok növekedését és a sebek gyógyulását. Tanulmányok kimutatták, hogy ezek a rezgések segíthetnek az ízületi fájdalmak és gyulladások csökkentésében is

A dorombolás fizikai előnyei mellett ennek a különleges frekvenciának pszichológiai előnyei is vannak. A dorombolás bizonyítottan csökkenti a stressz-szintet, csökkenti a szorongást és elősegíti a relaxációt. Ha tehát valaha is nyugodtnak és pihentnek érezte magát, miután összebújt a cicájával, annak tudományos oka van!

A macskák gyógyító ereje az emberek számára

Bár lehet, hogy mi nem vagyunk képesek olyan gyorsan gyógyítani a csontjainkat, mint macska barátaink, kétségtelen, hogy a macskákkal való együttlét jótékony hatással lehet az egészségünkre. Egy tanulmány szerint azoknál a szívrohamos betegeknél, akik terápiás macskákkal töltöttek időt, alacsonyabb volt a szorongás szintje és magasabb volt a túlélési arány, mint azoknál, akik nem érintkeztek állatokkal

A macskák a mentális egészségünket is javíthatják. Az American Journal of Psychiatry szerint azok az emberek, akik macskákkal élnek együtt, kisebb valószínűséggel szenvednek depressziótól, mint azok, akiknek nincs háziállatuk. Ha tehát mostanában lehangoltnak érzi magát, egy kis időt tölteni egy szőrös baráttal talán pont az orvos által elrendelt gyógyír lehet.

A macskák gyógyító ereje a magas vérnyomásra is jótékonyan hathat.

Ha ezt nem is, de a stresszcsökkentő hatást bizonyára minden cicakedvelő megtapasztalta már. Egy nyüzsgő nap után a kanapén megpihenve, a cirmos az ölünkbe telepszik és mi ösztönösen simogatni kezdjük. Ő pedig elégedett dorombolással válaszol, igazán megnyugtató pillanatokat szerezve nekünk.

macskák gyógyító ereje

Az észak-karolinai Fauna Kommunikációs Intézet igazgatója ezt nem csak otthonában, mondhatni saját hatáskörben, de tudományos vizsgálatokkal is igazolta.

A szóban forgó idegi megterhelés enyhítésén túl megállapította, hogy a dorombolás elősegíti a sebek gyógyulását az emberek esetében is, kedvezően hat a csontok erősítését és regenerálódását tekintve, sőt, részt vehet a csontritkulás kockázatának csökkentésében. Egyes adatok szerint a koleszterinszint szabályozásában és légzőszervi problémák esetén is támogató szerepe van. Ellentmondásosnak tűnhet, de ez még az asztma esetén is igaz lehet.

Lelki értelemben pedig javuló tendenciát mutattak azok a páciensek – akár gyerekek is – akik önbizalomhiánnyal küzdöttek, nehezen illeszkedtek be egy adott közösségbe, netán függő szerepet éltek meg emberi kapcsolataikban.

A cicák állítólag megérzik, hogy hol a gond, hol fáj. Igyekeznek is ahhoz a testrészhez telepedni, dörgölőzni, mintha ösztönösen gyógyítani szeretnének.

macska dorombolás gyógyít

A fekete macskákról olvastál már?
A fekete macska sztereotípiája




Kapcsolódó bejegyzések
Színes

Négy tipp a ruhák színeinek színpompás összehangolására

3 perc olvasás
A megfelelő színkombinációk kiválasztása ruházatunkban döntő jelentőségű, lévén az összhatásnak köszönhetően egyfajta kisugárzás jön létre, amit a külső szemlélők pontosan érzékelnek. Ráadásul…
DivatSzínes

Mitől lesz egy eljegyzési gyűrű különleges?

5 perc olvasás
Nincs két ugyanolyan kapcsolat: minden kötelék egyedi és páratlan e világon. Ha pedig egy ilyen egyedülálló kapocs alakul ki két ember között,…
Színes

Az illatok szerepe a divatban és a stílusban

2 perc olvasás
Minden stílusnak megvan a maga illata? Ez így nyilván nem igaz, de az már annál inkább, hogy minden embernek megvan a maga…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!