Divat

Nem csak Róma, de az ott született stílus is örök – 1. rész

4 perc olvasás

Ha eddig azt gondoltad, hogy az ókori rómaiak a divat tekintetében is másolták a görögöket, akkor azt kell mondjuk, hogy némileg tévedtél. Egyrészt, mert ehhez a korabeli etruszkoknak is lenne néhány szava, másrészt pedig azért volt saját ízlésük, stílusuk, még ha az akkori trendek alapjául a görög viseletek is szolgáltak. Nem beszélve arról, hogy a nők is ugyanolyan állampolgárnak számítottak a Római Birodalomban, mint a férfiak. Akkor pedig nekik is illett stílusosan megjelenni a különböző nyilvános eseményeken, helyszíneken, nem lehetett egy legyintéssel, egy tógával „elintézni” az outfitet.

Az etruszkok, mint a rómaiak előfutárai

Mielőtt elmerülnénk a rómaiak viselettörténetének érdekességeiben, mindenképpen meg kell állnunk egy kicsit az etruszkoknál, hiszen mint az Appennini-félsziget korábbi lakói, hatással voltak a nyomukban létrejött Római Birodalom alakulására, nem kevés szempontból.

Viszont ahogyan a későbbi római, úgy az etruszk kultúra kialakulását is alapvetően meghatározta mindaz, amely a görögök mindennapjait vezérelte akkoriban. Nemcsak a társadalmi és a gazdasági élet, de az öltözködés, a ruházkodás és a hajviselet elemei is – többé-kevésbé észrevétlenül – beépültek az etruszkok és majdan a rómaiak hétköznapjaiba.

Így a talán legnépszerűbb görög férfi viselet, a khitón is beférkőzött az etruszk férfiak ruhatárába, ám nem mondhatjuk, hogy szó szerint értelmezték az erre vonatkozó divatot. Tudatosabban átgondolt fazon jellemezte a szóban forgó ruhadarabot: a vállban és derékban szűkebbre szabott szabásvonal kiemelte a szépen kidolgozott felsőtestet. Az öv nélkül hordott és a későbbiekben tunika névre keresztelt viselet alul bőségesen tartalmazott anyagot, ahogyan a hosszú ruhaujj is. Az öltözék hossza valamint díszítettsége alapján következtetni lehetett a viselője korára és anyagi helyzetére. Hűvös időben a görögökhöz hasonlóan ők is köpenyt terítettek a vállukra, mely a tebenna nevet kapta. Kiterített szabásmintája egyszerű körszeletet vagy téglalapot formázott, és amelyet előre meghatározott módon tekertek maguk köré. A hosszú és díszes tebenna az ünnepnapok viselete volt, míg a rövidebb változat kényelmes mivoltánál fogva az utazások alkalmas öltözéke lehetett.

A társadalom szegényebb rétegei nem csak hogy nem engedhették meg maguknak a földig érő és szegélydísszel is ékített darabokat, de a munkavégzés során nem is lett volna praktikus egy olyan öltözék, mely akadályozza őket a szabad mozgásban. Számukra az exomisz volt a mindennapi viselet.

A nők, mint a társadalom egyenrangú tagjai

Más népekkel ellentétben a nőket több tisztelet vette körül a Római Birodalomban, hiszen a társadalom megbecsült és egyenrangú félként kezelt tagjai voltak. Nem kellett távolmaradniuk az ünnepségekről, a harci játékokról, mint ahogyan a görög hölgyeknek például. Ennélfogva öltözködésükben is helyet kaptak az olyan ruhadarabok, melyeket a különböző nyilvános és társadalmi események során viseltek.
A keleti vonások éppúgy fellelhetők az általuk hordott öltözékek stílusában, mint a görög hatásra átvett khitónban is többek közt. Különleges mintájú szegéllyel, rojtokkal díszített, hosszú ruhadarabot hordtak, mely felül teljesen zárt volt, egészen az állig. Viszont a hátat kissé szabadon hagyta az a kivágás, melyet szalagokkal kötöttek össze. A tebenna nemcsak a férfi, hanem a női ruhatár szerves részévé is vált, mely főleg ünnepi alkalmakon a fejbúbig takarta viselőjét.

A hajviselet divatjának alapjául szintén a görög minta szolgált, melynek ékes példája, hogy az etruszk férfiak előszeretettel nyírták éppúgy hegyesre a szakállukat, mint hellén társaik. A hosszúra növesztett, pánttal összefogott haj és a fejfedő szintén tőlük átvett szokás lehetett.

A nők szintén növesztették a hajukat, melyet copfba és kontyba tűzva hordtak, de kedveltek voltak a hajpántok, a csigákba rendezett tincsek is.

Ha a lábbelikről volt szó, nem volt markáns különbség a férfi és a női szandál között. Egyaránt kedvelték a piros színű, bőrből varrott, féllábszárig érő, csúcsos, felfelé ívelő orrésszel ellátott cipellőt.

Az ékszereket a korabeli nők is imádták, legyen szó arany nyakláncról, karkötőről, gyűrűről és számos, a ruhát ékesítő díszítőelemről, a kivágást összefogó tűről, csatról és fibuláról. Az etruszkok a fémművességet – a korabeli lehetőségeket figyelembe véve – professzionális szintre emelték, de ugyanígy jeleskedtek a kerámia és az elefántcsont megmunkálásában is.




Kapcsolódó bejegyzések
Divat

Színes női cipők tavaszra és nyárra – hogyan viselheted ezeket a legstílusosabban?

3 perc olvasás
A tavaszi és a nyári szezon tökéletes alkalmat biztosít arra, hogy bátrabban játsszunk a színekkel, így gardróbunk szürke és fekete dominanciáját felválthatják…
Divat

Apró változtatás, hatalmas megújulás

4 perc olvasás
A férfi divatról elterjedt közhiedelem, hogy jóval egyszerűbb és letisztultabb mind forma világában, színeiben mind pedig a felhasznált anyagok tekintetében. Nem beszélve…
Divat

Divatosan az irodában – elvárások és egyéniségünk

3 perc olvasás
Kiskosztüm magassarkúval vagy farmer és tornacipő? Az irodai öltözékünk kiválasztásakor nemcsak azt kell mérlegelnünk, mi illeszkedik saját stílusunkhoz, hanem azt is, öltözékünknek…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!