Kultúra

Emlékezzünk meg a jazz világnapjáról egy jó kis muzsikával!

1 perc olvasás

2011-ben az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO közgyűlésén úgy határozott, hogy április 30. legyen ezentúl a dzsessz világnapja.

Az Egyesült Államokban 2001 óta tartott minden április egyébként is a jazz hónapja: Jazz Appreciation Month (a dzsessz megbecsülésének hónapja)

A hónap utolsó napjára eső ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a dzsessz értékeire. Arra a szenvedélyre, amellyel íródott, amellyel játsszák, ahogyan adott esetben táncolnak rá iletve hallgatják.

Minden évben számos koncert, előadás, bemutató és kerekasztal-beszélgetések formájában emlékeznek meg erről a rendkívül színes és sokoldalú, igényes zenei műfajról.

A dzsessz gyökerei a nyugat-afrikaiak kulturális és zenei kifejezésmódjában, az afroamerikai zenei hagyományokban (például blues, ragtime) valamint az európai katonai zenekarok zenéjében találhatóak meg.

A 20. század elején az amerikai néger közösségekből indult ki és az 1920-as évekre vált nemzetközileg is ismertté. Innentől kezdve fokozatosan vált meghatározó zenei stílussá a világban, amely jelentős hatással volt és van a többi zenei irányzatra is.

A dzsessz ma is folyamatosan fejlődik, egyre újabb stílusok jelennek meg.

[custom-related-posts title=”További írásaink zenei témában” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]




Kapcsolódó bejegyzések
KultúraSzínes

Szépségversenyek akkor és most – 1. rész

5 perc olvasás
A szépségversenyek eredete ugyan régebbi keletű, mint gondolnánk, mondhatni évszázadokkal ezelőtt már léteztek efféle megmérettetések, bár korántsem olyan formában, mint manapság. Az…
DivatKultúraSzínes

Egy pár lenyűgöző fotókat készített fekete gyermekekről

3 perc olvasás
A fényképezés nem csak egy kép létrehozásáról szól – a megfelelő kezekben az inspiráció eszközévé válhat, szemeket nyithat fel és falakat dönthet…
Kultúra

Élőben nézni, átélni és végigizgulni az igazi!

3 perc olvasás
Az élő közvetítések varázsa utánozhatatlan. Ennél már csak a személyes jelenlét az, ami többet adhat. S jelenleg erre minden esély meg is…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!