Világjáró

Biztonságos és kényelmes utazás autóval

5 perc olvasás

Az autóval való utazás számos előnnyel jár, ami miatt még mindig sokan választják akár hosszabb utazásokra is. Autóval utazni biztonságos és kényelmes, emellett pedig megadja azt a fajta rugalmasságot, amit sok más közlekedési eszköz nem. Ha autóval megyünk, nem kell igazodni a menetrendhez, saját tempóban utazhatunk és az útvonalat is szabadon tervezhetjük. Ráadásul több a személyes tér is. Nem kell feszengeni, hogy a mellettünk ülő elfér-e, ki hova könyököl vagy ránk fúj-e a jeges légkondi? A számunkra szükséges tárgyak mindig kézközelben lehetnek, és eleve több csomaggal indulhatunk útnak, mintha korlátozva lenne az utasonkénti poggyász mérete, mennyisége. Azonban a kényelem mellett érdemes a biztonságra is hangsúlyt fektetni, különösen, ha hosszabb útra indulunk. Az alábbiakat gondoljuk át, mielőtt útrakelnénk!

Indulás előtt érdemes egy gyors műszaki átvizsgálásra elvinni az autót. Tervezzük meg az útvonalat és még időben vásároljuk meg a szükséges autópálya matricákat is. szerencsére e-matricát útközben is vásárolhatunk már online, ha mégis elfelejtenénk a nagy kapkodásban.

Ellenőrizzük a biztosításokat is. Ha amúgy nem túl kiterjedt a biztosításunkban foglalt káresemények listája, az utazás idejére érdemes bővített változatot kötni.

Más kultúra, más vezetési szokások

Nem csak a kulturális szokások, a vezetési kultúra is eltérő lehet országonként. Érdemes tájékozódni utazás előtt például az adott ország sebességkorlátairól, a megengedett alkoholfogyasztásról vagy az autós „kommunikációról”. A sávváltás, besorolás bizony igencsak bajos lehet egy mediterrán országban, míg az északi régióban, ahol a cipzár-elv érvényesül, könnyebben juthatunk egyről a kettőre. Teljesen mást jelenthet az elakadásjelző használata is. Míg Magyarországon az utóbbi években az elakadásjelzővel köszönjük meg mások előzékenységét, Ausztriában vagy Németországban az úton lévő hirtelen veszélyhelyzetre hívják fel ezzel az autósok a figyelmet.

nyaralás autóval

Csomagolás

A csomagolás kritikus pontja az autós utazásnak. Alapfelvetés, hogy (nyilván) csak azt pakoljuk be, amire szükségünk lesz. Sokszor valóban vicces helyzeteket szül, ahogy próbáljuk bepasszírozni még a sokadik hátizsákot is, azonban fontos megjegyezni, hogy minden autónak megvan a súlykorlátozása, ezért – ha csak nem lakóautóval vagy utánfutóval indulunk a családi nyaralásra- érdemes a csomagolást is a kapacitásnak megfelelően tervezni.

  1. Nem mindegy a csomagok sorrendje. Először a nagyobb, nehezebb bőröndöket pakoljuk be a csomagtartóba. Ezek tetejére jöhetnek a könnyebb és kisebb utazótáskák, hátizsákok. Így maximálisan ki tudjuk tölteni az űrt és kiegyensúlyozottabbá tenni a terhelést.
  2. Tartsuk szem előtt a súlyeloszlást! A jármű középpontját lehetőleg ne terheljük túlzott mértékben: az ülések mögé is betehetünk egy-egy kisebb hátizsákot. De nem érdemes túlzsúfolni sem, mert akkor a hátul ülőknek lesz egy idő után nagyon kényelmetlen, ha nem fér el a lábuk. A tetőcsomagtartóra ne tegyünk túl sok súlyt, mert befolyásolhatja az autó stabilitását. Bérelhetünk tetőboxot, amibe a kisebb, könnyebb hátizsákokat vagy a síléceket, túrabotokat is tudunk pakolni. Ha normál tetőcsomagtartónk van, akkor különösen figyeljünk a rögzítésre, nehogy elmozduljanak a csomagok. Használhatunk a rögzítéshez hálót vagy rögzítő pántokat is.
  3. Ne takarja el semmi a kilátást! Ügyeljünk arra, hogy a csomagok ne takarják el a vezető látóterét. A műszerfalon ne tároljunk semmit, ami nincs rögzítve, hiszen menet közben könnyen lecsúszhat vagy egy hirtelen fékezésnél megsértheti az utasokat. A telefon vagy navigációs eszköz tartóját rögzítsük, hogy biztonságos legyen a használata. A kalaptartóra se kerüljön túl sok minden, hogy ne akadályozza a kilátást és a biztonságos vezetést.
  4. Biztonsági felszerelések! Az elsősegélydoboz, pótkerék, emelő elengedhetetlenek az autóban, bármilyen rövid útra is indulunk. Amikor sok csomaggal utazunk, amennyire lehet, igyekezzünk ezeket könnyen elérhető helyre pakolni, hogy ne kelljen az összes csomagot kiszedni, ahhoz, hogy hozzáférjünk az elsősegély dobozhoz vagy az autós lámpához.
  5. Rendszerezők használata. A csomagolás során használjunk olyan táskákat, amelyekben sok a zseb, könnyen lehet rendszerezni. Ne egy óriás zacskóba ömlesszük be az apróságokat. Bosszantó lehet, ha szétszóródnak a csomagtartóban és összetörnek. Ha mindez az utastérben történik, az még ráadásul balesetveszélyes is.
  6. Iratok, készpénz, bankkártya. Tartsuk kézközelben a fontos iratokat: útlevél, személyi igazolvány, jogosítvány, forgalmi, biztosítási kötvény, elvégre bármikor megállíthatnak bennünket igazoltatni. Legyen nálunk mindig a készpénz és a bankkártya is, ne hagyjuk az autóban, amikor megállunk pihenni. Akár egy külön utazótáskában is tárolhatjuk ezeket, így könnyen magunknál tarthatjuk, amikor kiszállunk a benzinkúton vagy a pihenőhelyen.
  7. Étel, ital. Ha már szó esett a praktikus csomagolásról, akkor ne hagyjuk ki a szendvicseket, üdítőket sem. Érdemes az utastérben tartani némi elemózsiát, hogy ne kelljen percenként félreállni. A gyerekek különösen kiszámíthatatlanok, ha étkezésről van szó, a nyugalom érdekében nem árt, ha van nálunk snack vagy rágcsálnivaló, amivel kibírják a következő pihenőhelyig. Az üléstámlára akasztható rendszerezőkbe bekészíthetjük előre a nekik szánt ételt, italt, így ha éhesek ők is könnyebben elérik. 

A kényelemről se feledkezzünk meg!

Legyen nálunk nyak vagy fejpárna, hogy ne gémberedjen el a nyakunk és a vállunk utazás közben. Mivel már szinte mindent a telefonunkról irányítunk: navigáció, zene, ezért az autós USB töltőből is válasszunk olyat, amelyről akár több eszközt is tölthetünk egyszerre. Ha éjszaka utazunk, egy vékonyabb pléd is jól jöhet vagy legalább egy melegítő felső, hogy ne fázzunk.

nyakpárna utazáshoz




Kapcsolódó bejegyzések
Világjáró

Turbózd fel a kerékpárod!

4 perc olvasás
Végre itt a tartós jó idő, és bár még sokszor fúj hideg szél és az eső is gyakran lógatja a lábát, egyre…
Világjáró

Minden, amit a szlovén autópályamatricáról tudnod kell

4 perc olvasás
Szlovénia érthető módokon szerepel a legnépszerűbb külföldi országok listáján. Természetközeli úticélok, tengerpart, történelmi városok és kulturális programok várják az ide érkező turistákat….
DivatVilágjáró

Az 5 legjobb női bakancs trend az idei őszi szezonban

8 perc olvasás
Ha kirándulni, túrázni indulsz, elengedhetetlen a megfelelő felszerelés és ruházat, beleértve a túracipőket is. De hogy mi alapján válassz és melyek az…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!