Tudtad, hogy április 19-e a fokhagyma világnapja? Érdemes is figyelmet szentelnünk ennek a növénynek, mely amellett, hogy alapvető fűszernövényünk, megannyi pozitív hatása van az egészségünkre.
De már a történelem korábbi évszázadaiban is jó ismerték és elismerték. Egyes gyógynövényes könyvecskék szerint a boszorkányok által kirótt átok okozta impotencia ellen is jót tesz amellett, hogy az immunrendszert remekül karbantartja. Csökkenti a magas vérnyomást és a koleszterinszintet és légúti betegségek enyhítésére is remekül beválhat. Annak idején eljesítményfokozó hatást tulajdonítottak neki a sportversenyek illetve a harctéri feladatokat illetően is, így a görög atléták és a katonák is előszeretettel fogyaztották a kihívást jelentő feladataik előtt.
Miként alkalmazzuk?
Például így, természetes antibiotikumként: két gerezd fokhagymát törjünk át, és keverjük el 1 teáskanál mézzel. Naponta 4-5-ször, de legalább minden étkezés alkalmával ismételjük, és 2-3 nap alatt eltűnhetnek az esetleges kórokozók a szervezetünkből.
Üvegbe zárva
Amennyiben tartasz attól, hogy a fokhagyma illatát más is megérzi rajtad, úgy is megőrizheted annak jótékony hatását, ha szintén mézzel elegyíted, de úgymond finom szószként. A megpucolt fokhagymát tedd üvegbe, csurgass rá annyi mézet, hogy ellepje. Néhány hét múlva a fokhagyma megsötétedik, a méz színe is megváltozik és egészen cseppfolyóssá válik az állaga. Erős zamata pedig tovatűnik, kellemes édes ízt fogsz érezni, alig észrevehető fokhagyma aromával. Napi egy kiskanálnyit érdemes fogyasztani ebből a csemegéből, mely bármeddig eltartható, nem romlandó. Főzés során ízesítőként, fűszerként is használhatod, akár mártásokhoz adva, vagy akár pácként is alkalmazva a sültekhez.
[custom-related-posts title=”További cikkeink a témában” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]
Kérjük kövess minket! Számodra csak egy kattintás,
de nekünk a világot jelenti! 🙂