Színes

Mire használható fel az Otthonfelújítási támogatás? Amit tudni érdemes!

2 perc olvasás
Fotó: Otthon 24

Hallunk róla, gondolkozunk rajta, sok esetben viszont mégsem tudunk róla mindent. Mi most összeszedtük mindazokat az információkat, amiket érdemes átlátni a Otthonfelújítási támogatásról. Pesti Gabriella lakberendező cikke.

Mire használható fel és hogyan? Ez gyakran felmerülő kérdés, tele barokkos körmondatokkal és feltételekkel. Kezdjük az elején: A legegyszerűbb példa, ha elköltesz ötmillió forintot a felújításra és azt számlával tudod bizonyítani, akkor az állam visszafizeti az 50%-át, tehát a felújításod két és fél millióba került. 

Ez idáig mindenkinek tiszta, de hogyan tevődik össze ez az 50%, mert ez ugye nem ilyen egyszerű. Az első nagyon fontos információ az az, hogy maximum hatmillióig él a támogatás határa, azaz a várható visszafizetés értéke maximalizálva van 3 millió Forintig. A második fontos kritérium, hogy ez az 50% hogyan tevődhet össze, mert ezt is vizsgálja a Magyar Államkincstár. A lenti táblázatban azt láthatjuk, hogy ha csak az anyagdíjad volt 6 millió forint, de Te magad építetted azt be, akkor bizony ebből nulla Forintot fogsz visszakapni. Ha a szakember díja volt ennyi, de nem tudsz mellette anyagdíjakat igazoló számlát felmutatni, akkor gyanús, hogy nem volt mit beépíteni fizikailag, így ez is nulla Forint. A további felsorolás szerintem nem szorul további magyarázatra.

Mire figyeljünk még?

Figyelni kell a megkapott számlák dátumára is, mert ha meghaladja a jogszabályba foglalt időkeretet, akkor sajnos nem elszámolható már. Erre egyébként rengeteg hasznos Facebook-csoport is alakult, ahova sok esetben érdemes csatlakozni, mert sokkal személyesebben tudunk tanácsot kérni vagy segíteni másoknak. 

Ha jobban beleolvasunk a támogatás hivatalos leírásában láthatjuk többet között, hogy milyen folyamatokra vehetjük fel, ami nem csak az otthonunk belső szépítésre vonatkozik, hanem akár autóbeállóra, vagy külső munkálatokra is. A felsorolásban halványan meg van említve a tervezési díj is, amiről sokan nem tudnak és egyébként is január-február fő kérdésköre volt a szakmában, hogy hirdethetjük-e a lehetőséget az ügyfeleinknek. A válasz egyértelműen igen lett,

a TERVEZÉSI DÍJ is elszámolható!

Akkor ez, hogy is alakul? Minden olyan lakberendezői tevékenység elszámolható, ami a kormányrendeletben meghatározott kivitelezési munkálatokat elősegíti. Ez természetesen abban az esetben lehetséges, ha a tényleges munkafolyamatokat segítő tervezésről szerződés és számla keletkezik. Ezek a műszaki alaprajzok, tehát kiviteli tervek (lámpa-, kiállási-, falazási és bontási- és burkolatkiosztási tervek) illetve az asztalos szakrajzok tartoznak. Fontos, hogy egyéb szolgáltatásra látványtervezésre, tanácsadásra, moodboardra NEM jár a támogatás.

Fontos tipp!

Summázva röviden erről van szó! De kérlek, hogy ha ebbe belevágnál, akkor ne csak az interneten és a közösségi médiában fellelhető információkra hagyatkozz, hanem a saját érdekedben keress fel olyan banki vagy kizárólag a támogatással foglalkozó szakértőket, ennél részletesebben és relevánsabban tudnak majd a segítségedre lenni! 

Ha pedig kipróbálnád egy lakberendező szolgáltatásait, akkor várlak szeretettel a weboldalamon és a közösségi média felületeimen!

[custom-related-posts title=”Nehogy így járjunk…” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]




Kapcsolódó bejegyzések
Színes

Négy tipp a ruhák színeinek színpompás összehangolására

3 perc olvasás
A megfelelő színkombinációk kiválasztása ruházatunkban döntő jelentőségű, lévén az összhatásnak köszönhetően egyfajta kisugárzás jön létre, amit a külső szemlélők pontosan érzékelnek. Ráadásul…
DivatSzínes

Mitől lesz egy eljegyzési gyűrű különleges?

5 perc olvasás
Nincs két ugyanolyan kapcsolat: minden kötelék egyedi és páratlan e világon. Ha pedig egy ilyen egyedülálló kapocs alakul ki két ember között,…
Színes

Az illatok szerepe a divatban és a stílusban

2 perc olvasás
Minden stílusnak megvan a maga illata? Ez így nyilván nem igaz, de az már annál inkább, hogy minden embernek megvan a maga…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!